Začimbe pri duševnih težavah enako učinkovite kot zdravila

Psihične težave pestijo skoraj petino populacije. Na žalost je »kemija« v obliki tablet prva linija obrambe zoper simptome, ki jih povzročajo. Predpisovanje antidepresivov gre v nebo, pozabljamo pa, da imamo pomagala, ki vračajo dobro voljo in veselje, v domači kuhinji.

Tri začimbe, ki jih pogosto uporabljamo, izkazujejo velik potencial pri lajšanju duševnih težav. Foto: Bigstock

Tri vsakdanje začimbe izkazujejo velik potencial pri lajšanju duševnih težav, njihovo učinkovitost pa potrjujejo tudi dvojno slepe znanstvene študije. Tista oblika raziskav torej, ki veljajo za najbolj verodostojne in zaupanja vredne.

Pogosti vzrok za duševne motnje je fiziološki: sistemsko vnetje, pomanjkanje hranil, hormonski motilci, ki zrušijo hormonsko ravnovesje… Na srečo se po rešitev lahko obrnemo kar v domačo kuhinjo, na vrhu seznama živil, ki ponovno uravnotežijo našo psiho, pa so kurkuma, rožmarin in žafran.

Kurkuma

Glavna sestavine kurkume, kurkumin, potrjuje, da upravičeno nosi naziv super živila. Študija, v kateri je polovica bolnikov z veliko depresivno motnjo (znano tudi kot klinična ali unipolarna depresija) prejemala kurkumin, druga polovica pa običajni odmerek antidepresivov, je presenetila vse.

Izkazalo se je, da bil kurkumin pri zdravljenju enako učinkovit kot antidepresivi, bolniki pa tudi niso imeli nobenih stranskih učinkov. Zdravljenje je trajalo osem tednov, bolniki pa so dvakrat na dan zaužili po 500 miligramov kurkumina.

Avstroalsko – singapurska znanstvena naveza je analizirala šest razsiskav, v katerih je sodelovalo blizu 400 bolnikov z diagnosticirano depresijo, in ugotovila, da slednja učinkovito in lajša bolezenske znake. Ugotovitve so objavili v Journal of the American Medical Directors Association.

Rožmarin

Rožmarin kot »pripomoček« za um opevajo številne ljudske pesmi. Ne brez vzroka: rožmarin ni dober samo »za spomin«, pa pač je učinkovit tudi v boju z depresijo in tesnobo, še posebej, če ga zaužijemo kot čaj. Znanstveniki vzrok za to pripisujejo rožmarinski kislini, cirsimaritinu in salvigeninu. Vsi trije so močni antioksidanti, ki ugodno delujejo na centralni živčni sistem.

Raziskava, v kateri so študenti zdravstvene nege vdihovali rožmarinov izvleček, je pokazala, da je rožmarin zmanjšal stres in anksioznost.

Druga študija, v kateri so bolnike z depresijo zdravili z aromaterapijo – izvleček rožmarina so kombinirali z meto, sivko, majaronom in evkaliptusom, je dala podobne rezultate: simptomi depresije so se pomembno zmanjšali. Študijo najdete TUKAJ.

Žafran

Eksotična začimba specifičnega okusa ima dolgo zgodovino v ljudskem zdravilstvu. Tradicionalna medicina ga uporablja za zdravljenje številnih bolezni. Žafran, ki so ga nekdaj merili v zlatu, še danes velja za najdražjo začimbo na svetu, koristi, ki jih ima za zdravje, pa odtehtajo ceno.

Kot zdravilo za duševne motnje so ga preučevale številne študije. Izkazalo se je, da krokin (karetonid, ki daje žafranu rumeno barvo) zmanjša simptome pri tesnobi in depresiji. Znanstveniki so zaključili, da je žafran (bolniki so ga prejemali v obliki kapsul) pri zdravljenju blage do zmerne depresije enako učinkovit kot antidepresivi. Študijo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj