Začimbe uravnotežijo od stresa utrujeno psiho in izmučeno telo

Vzrok za duševne težave je pogosto fiziološki: sistemsko vnetje, pomanjkanje hranil, hormonski motilci… Če (znova) uravnovesimo telo, pogosto izzvenijo tudi problemi s psiho. Narava nam prim tem ponuja obilo pomoči.

Ko želimo znova uravnotežiti psiho, se lahko obrnemo k zeliščem. Njihovo učinkovitost potrjujejo številne dvojno slepe randomizirane študije. Foto: Bigstock

Številna zdravila izhajajo iz spojin v rastlinah: aspirin na primer so sintetizirali iz vrbe, in tudi najbolj obetavni, pravkar odkriti spojini, ki bi lahko privedli do učinkovitega zdravila za Alzheimerjevo bolezen, izhajata iz rastlin. Ko želimo znova uravnotežiti psiho, se lahko obrnemo k zeliščem. Njihovo učinkovitost potrjujejo številne dvojno slepe randomizirane študije.

Rožmarin

Po to izjemno aromatično začimbo, ki se posebej dobro ujame z mesom in zelenjavo, se ni treba odpraviti daleč. Rožmarin najdemo povsod, kjer diši po morju. Je odličen antioksidant, ki telesu pomaga v boju s prostimi radikali. Rožmarin izboljša vid ter krepi miselne sposobnosti (»rožmarin je za spomin«, poje ljudska pesem). Znižuje krvni tlak ter odpravlja težave s prebavo. Pomaga pri gripi in prehladu, in če ga uporabljamo med peko na žaru, zmanjša tvorbo heterocikličnih aminov – škodljivih spojin, ki sprožijo poškodbe DNK v telesu.

Raziskavo o pozitivnem vplivu rožmarina na kognitivne funkcije najdete TUKAJ.

Žajbelj

Korist žajblja nakazuje že njegovo ime: Salvare, ki v prevodu pomeni »zdraviti in zaščititi«. Žajbelj izhaja iz Egipta, v ljudskem zdravilstvu pa se uporablja več kot osem tisoč let. Velja za univerzalno zdravilo, ki deluje protivnetno (grgranje žajbljevega čaja blaži boleče grlo in vnetja v ustni votlini), protibakterijsko ter blaži krče. Žajbelj pozitivno vpliva na možgane in izboljšuje razpoloženje. Ker preprečuje propad celic v možganih, ki izdelujejo živčni prenašalec acetilholin, izboljša zgodnje simptome Alzheimerjeve bolezni. Študenti, ki so uživali kapsule z izvlečki žajblja, so se bolje odrezali na testih spomina kot tisti, ki ga niso.

Bazilika

Bazilika vsebuje beta karofilen, močno protivnetno spojino. Pomaga lahko pri vnetni črevesni bolezni ter revmatoidnem artritisu. Obstajajo številne sorte bazilike, od limonine do svete, do dark opal in božične, in prav vse imajo zdravilne lastnosti.

Klinčki

Poznamo jih tudi kot nageljnove žbice in so nepogrešljivi v kompotih ter kuhanem vinu. Dodajamo jih divjačini, medenjakom, kavi, rdečemu zelju… Klinčki imajo visoko ORAC vrednost, kar pomeni, da preprečujejo oksidacijo celic v telesu. Delujejo protibakterijsko in protivnetno, pomagajo uravnavati sladkorja v krvi, zmanjšujejo vnetja ter celo koristijo pri zobobolu.

Kajenski poper

Gre za mešanico različnih vrst rdečih čilijev (vrsta paprike), posušenih in zmletih v prah. Zdravilna učinkovina je kapsaicin. Krepi krepi presnovo ter pospeši metabolizem, kar pomaga pri hujšanju. Kapsaicin dokazano tudi blaži bolečine, spodbuja celjenje ran in preprečuje krvne strdke….Ter za za piko na i – uničuje rakave celice.

Raziskavo najdete TUKAJ.

Cimet

Cimet najpogosteje povezujemo s slaščicami, še posebej pozimi. Vendar cimet odlično dopolnjuje tudi druge jedi. Sodi med znanstveno najbolj raziskana zelišča, na seznamu njegovih zdravilnih lastnosti pa je na prvem mestu MNCP – spojina, ki poveča dovzetnost celic za inzulin. Cimet je tudi močan antioksidant. Ljudsko izročilo ga pozna tudi kot tistega, ki pomaga pri neprijetnem ustnem zadahu in ki pospeši okrevanje, odmaši sinuse ter odpravlja napenjanje in vetrove.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

Curry

Curry se lepo se poda k vsem vrstam mesa: teletini, ovčetini, raci, piščancu, svinjini. Odličen je v raguju, golažu, mletem mesu in drobovini. Dobro se kombinira z ostalimi začimbami, še posebej s česnom in čebulo. Glavna zdravilna sestavina curryja je kurkumin, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje. Med drugim pomaga telesu, da znova začne izdelovati encime, katerih produkcija s starostjo upada, in tako zaustavi napredovanje kronične bolezni. Kurkumin tudi uničuje rakave celice, njegov učinek pa so potrdili pri raku dojk, raku debelega črevesa in danke, raku jeter, raku želodca in kožnem raku. Raziskave so pokazale, da je 400 miligramov kurkumina na dan pri osteoartritisu enako učinkovitih kot ibuprofen.

Povezavo do izvire objave najdete TUKAJ.
PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj