Kaj se zgodi, če naenkrat pojeste 100 gramov mlečne čokolade?

Začetek dneva s čokolado bi lahko imel nepričakovane zdravstvene koristi, vključno z regulacijo telesne mase.

Uživanje čokolade zjutraj je vplivalo na lakoto, apetit, sestavo mikrobiote in spanje. Uživanje čokolade zvečer pa je vplivalo na spanec in spremenilo presnovo naslednji dan. Foto: Bigsstock

Vsakodnevno uživanje mlečne čokolade morda zveni kot recept za povečanje telesne mase, toda nova študija na ženskah v postmenopavzi je pokazala drugače. Uživanje večje količine čokolade v ozkem časovnem obdobju zjutraj pomaga telesu pri izgorevanju maščob in znižanju ravni sladkorja v krvi .

Da bi ugotovili učinke uživanja mlečne čokolade v različnih obdobjih dneva, so zdravniki bolnišnice Brigham »združili« moči z raziskovalci Univerze Murcia (Španija). V  randomizirano študijo so zajeli 19 žensk v postmenopavzi, ki so imele prijetno nalogo. Vsak dan som morale pojesti 100 gramov čokolade bodisi zjutraj (v eni uri po prebujanju) bodisi zvečer (v eni uri pred spanjem). Raziskovalce je zanimalo, kako to vpliva na povečanje mase in druge kazalnike zdravja. Podatke so primerjali s skupino žensk, ki ni uživala čokolade in je služila kot kontrolna skupina. Ugotovili so, da niti jutranji niti večerni vnos čokolade ni povzročil povečanja telesne mase. Uživanje čokolade zjutraj je vplivalo na lakoto in apetit, sestavo mikrobiote in spanje. Uživanje čokolade zvečer pa je vplivalo na spanec in spremenilo presnovo naslednji dan. Visok vnos čokolade v jutranjih urah verjetno zmanjša raven glukoze v krvi in pripomore k izgorevanju maščob, poročajo avtorji.

“Naše ugotovitve potrjujejo, da lahko ne le “kaj “, ampak tudi “kdaj” jemo, vpliva na fiziološke mehanizme, ki sodelujejo pri uravnavanju telesne mase,” pravi so-avtorica objave dr. Marta Garaulet iz Kliničnega oddelka za nevrologijo bolnišnice Brigham. Prizna, da jih je najbolj presenetilo dejstvo, da se ženske kljub povečanemu energijskemu vnosu zaradi čokolade niso zredile. “Čokolada je zmanjšala lakoto in apetit ter željo po sladkem. To je privedlo do zmanjšanega vnosa ostale hrane,” pravi.

Raziskava je bila 23. junija 2021 objavljena v strokovni reviji Faseb, v celoti pa jo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj