Tumor spremeni metabolizem celotnega telesa

Maligni melanom spremeni presnovo v zdravih tkivih drugje v telesu.

Molekula, ki jo proizvede tumorska celica, jetra spodbudi k proizvodnji glukoze. Foto: Bigstock

Tumorji za svojo rast potrebujejo stalno oskrbo s hranili. Netumorska tkiva zato reprogramirajo svoj metabolizem ter se tako izognejo »tekmovanjem« za hrano s tumorskimi celicami. Vendar imajo slednje rešitev tudi za to, kažejo najnovejše ugotovitve.

Molekula, ko jo izloči tumorska celica, spodbudi jetra

Tumorske celice potrebujejo izjemno veliko glukoze, ki je ključni vir energije tudi za vse ostale celice v telesu. Glukoza izvira iz hrane in se po jedi s krvjo prenaša po telesu. Velika potreba tumorskih celic po glukozi je dobro znana, manj jasno pa je, kako to vpliva na druga tkiva. Da bi to preučili, so raziskovalci Univerze Washington razvili nov pristop. Ribe (uporabili so navadne cebrice) so hranili s hrano, označeno z izotopi. Tako so lahko spremljali, v katera tkiva gredo hranila. Ugotovili so, da molekula, ki jo proizvede tumorska celica, jetra spodbudi k proizvodnji glukoze.

Tumorska celica porabi 15-krat več glukoze

Tumorske celice porabijo približno 15-krat več glukoze kot druga tkiva. Kljub temu bremenu so ribe lahko vzdrževale ustrezno raven glukoze v krvi. Izkazalo se je tudi, da je melanom prizadela zdrava tkiva v jetrih, črevesju, možganih, očeh… – do disregulacije je prišlo v večini tkiv. Za presnovno razmerje med melanomom in jetri je značilen gen BCAT1. V zdravih kožnih celicah ni ativen, močno pa je izražen v celicah malignega melanoma »Večina prejšnjih raziskav o raku se je osredotočila na presnovo v samem tumorju. Naše ugotovitve pa kažejo, da se veliko dogaja tudi izven njega. Dokazali smo, da se vsaj v nekaterih primerih presnovne spremembe v nemalignih tkivih pojavijo v podporo tumorju – kar bi lahko mogoče že v bližnji prihodnosti izkoristili za zdravljenje,« so optimistični raziskovalci.

Vir: Madelyn M. Jackstadt et al. Isotope tracing in adult zebrafish reveals alanine cycling between melanoma and liver. Cell Metabolism. 33-7. 2021. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2021.04.014

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj