Tumor spremeni metabolizem celotnega telesa

Nova študija na ribah kaže, da maligni melanom spreeni presnovo v zdravih tkivih drugje v telesu. Avtorji so tudi prepričani, da bi ugotovitve lahko uporabili pri razvoju novih zdravil zoper raka.

Molekula, ki jo proizvede tumorska celica, jetra spodbudi k proizvodnji glukoze. Foto: Bigstock

Raven glukoze v krvi je strogo regulirana. Tudi če zdravi ljudje dolgo časa ne jedo, se raven glukoze v krvi ohranja na razmeroma konstantni ravni. To je zato, ker lahko glukozo tvorijo jetra, kadar je ni mogoče pridobiti neposredno iz hrane. Tumorji za svojo rast potrebujejo stalno oskrbo s hranili. Netumorska tkiva zato reprogramirajo svoj metabolizem in se tako izognejo »tekmovanjem« za hranili s tumorskimi celicami. Vendar imajo slednje rešitev tudi za to, kažejo najnovejše ugotovitve – ki bi lahko prinesle razvoj zdravil za raka s popolnoma drugačnim delovanjem.

Molekula, ko jo izloči tumorska celica, spodbudi jetra

Tumorske celice porabijo izjemno veliko glukoze, ki je ključni vir energije za celice v telesu. Glukoza (krvni sladkor) izvira iz hrane in se po jedi s krvjo prenaša po telesu. Velika potreba tumorskih celic po glukozi je dobro znana, zdravniki pa jo redno uporabljajo kot diagnostični test za raka. Manj jasno pa je, kako to vpliva na druga tkiva. Da bi to preučili, so raziskovalci Univerze Washington razvili nov pristop k proučevanju vpliva melanoma na različna tkiva v telesu. Ribe (uporabili so navadne cebrice) so hranili s posebnimi različicami hranil, označenih z izotopi. Tako so lahko spremljali, v katera tkiva gredo hranila in v katere molekule se razgradijo. Ugotovili so, da molekula, ki jo proizvede tumorska celica, jetra spodbudi k proizvodnji glukoze.

Tumorska celica porabi 15-krat več glukoze kot zdrava celica

Z uporabo metabolomike so tudi ugotovili, da celice malignega melanoma porabijo približno 15-krat več glukoze kot druga tkiva. Kljub temu bremenu ribe lahko vzdrževale ustrezno raven glukoze v krvi. Izkazalo se je tudi, da je prisotnost melanoma prizadela tudi zdrava tkiva v jetrih, črevesju, možganih, očeh… . Opazili so presnovno disregulacijo v večini tkiv, kar kaže na to, da melanom v veliki meri vpliva na presnovo celotnega telesa.

Jasne presnovne povezave med rakavimi celicami in zdravim tkivom

Med melanomom in drugimi tkivi obstajajo jasne presnovne povezave, pojasnjujejo avtorji. Za presnovno razmerje med melanomom in jetri je delno značilen gen, imenovan BCAT1 v rakavih celicah. BCAT1 se je v zdravih kožnih celicah izklopljen, močno pa je izražen v celicah malignega melanomu. »Večina prejšnjih raziskav o raku se je osredotočila na presnovo samega tumorja, naše ugotovitve pa kažejo, da se veliko zanimivih presnovnih sprememb dogaja tudi onstran tumorja. Dokazali smo, da se vsaj v nekaterih primerih presnovne spremembe v nemalignih tkivih pojavijo v podporo tumorju. To je vznemirljivo, ker pomeni, da bomo morda lahko metabolizem zdravih tkiv usmerili v potencialno zdravljenje raka,« zaključujejo avtorji.

Izvirno objavo celotne raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj