Inulin ustavi debelost otrok, pri odraslih prepreči diabetes

Inulin je vse bolj pogosto uporabljan prebiotik (hrana za »dobre« črevesne bakterije). Njegove koristi za zdravje so številne, med drugim preprečuje debelost in pomaga vzdrževati normalno telesno težo pri najstnikih. Dviguje tudi občutljivost telesnih celic na inzulin in s tem ustavlja napredovanje metabolnega sindroma v sladkorno bolezen tip 2.

Pri otrocih je uspešno dieto z omejevanjem hrane zelo težko vzpostaviti. Foto: Bigstock

Inulin sodi med prehranske vlaknine, gre pa za polisaharid, sestavljen iz veliko enot fruktoze. Vsebuje zgolj tretjino energije (ki se sprosti ob presnovi) belega sladkorja in šestino energije maščob.

Dober naravni vir inulina so artičoke, česen, čebula, banane.

Naša prebavila inulina ne morejo razgraditi, zato tudi ne more preiti v kri. V debelo črevo pride nerazgrajen, tam pa ga za hrano porabijo nekatere bakterije. Pri tem izdelujejo stranske produkte, ki se izločijo v kri in jih celice porabijo za svoje procese.

Od uravnavanja prebave do regulacije apetita

Študije kažejo, da inulin vpliva na sestavo črevesne mikrobiote ter uravnava prebavo. Njegove koristi pa se ne končajo samo pri tem. Preko produktov, ki nastajajo ob njegovem prehodu skozi črevesje, vpliva na lipoproteine (znižuje trigliceride), regulira krvni sladkor (povečuje dovzetnost telesnih celic za inzulin) in celo preprečuje kopičenje odvečnih kilogramov.

Dnevno naj bi zaužili vsaj 30 g prehranskih vlaknin. Naši predniki so jih zaužili 100 g in več.

Inulin vpliva na apetit

Študija, objavljena v Journal of Pediatrics, je pokazala, da je že 8 gramov inulina na dan zaustavi kopičenje odvečnih kilogramov pri najstnikih. Kombinacija s kalcijem (vsaj 700 mg na dan) učinek še poveča. Mehanizem vpliva je regulacija apetita preko dvigovanja ravni peptidov, ki povzročajo občutek sitost, na primer glukagonu podobnega GLP-1.

Slovenci zaužijemo 20 g prehranskih vlaknin na dan.

Inulin in telesna teža otrok

Raziskovalce je zanimalo, ali inulin vpliva na rast telesne teže v otroštvu. Pri otrocih je namreč uspešno dieto z omejevanjem hrane zelo težko vzpostaviti. Ideja o ne-omejevanju, pač pa o povečanem vnosu nekaterih hranil (ki naj bi zmanjšala apetit), se je zdela idealna. Ko so jo uresničili, so bili nad rezultati presenečeni.

Normalni porast telesne teže v puberteti je od 0,6 do 0,8 kg na kvadratni meter telesne površine na leto.

Otroci, v povprečju stari 12 let in z normalno telesno težo, so bili na »inulinski« dieti (vsaj 8 mg inulina na dan) eno eno leto, spremljali pa so jih še eno leto po zaključku študije. Kontrolna skupina ni imela povečanega vnosa prehranskih vlaknin – jedli so, kar so hoteli.

Normalni porast telesne teže v puberteti je od 0,6 do 0,8 kg na kvadratni meter telesne površine na leto. Pri otrocih na »inulinski dieti« (povečanemu vnosu z inulinom bogatih živil) je telesna teža naraščala skoraj idealno: 0,7 kg na m2 na leto. Porast telesne teže v kontrolni skupini otrok pa je bil kar 1,2kg/m2, kar je za 50 odstotkov preveč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj