Hrana in plodnost: Več sladkorja, bolj gibljive semenčice

Prehrana vpliva na kakovost sperme, učinki pa se hitro pojavijo. Takšen je zaključek študije, v kateri so zdravim mladim moških predpisali dieto, bogato s sladkorjem. Študija daje nov vpogled v delovanje semenčic in dolgoročno lahko prispeva k razvoju novih metod za zdravljenje moške neplodnosti.

Motiliteta je eden izmed številnih dejavnikov, ki vplivajo na kakovost sperme, delež moških z nizko gibljivostjo sperme pa je v ​​splošni populaciji 1/3 in narašča Foto: Bigstock

Prehrana vpliva na gibljivost semenčic, spremembe pa lahko povežemo z določenimi molekulami v njih. Učinek se pokaže že po enem do dveh tednih, pravi dr. Anita Öst, višja predavateljica na katedri za eksperimentalno medicino na Univerzi Linköping.

Bila je na čelu ekipe, ki je izvedla študijo o vplivu prehrane na kakovost sperme, ki je bila konec decembra 2019 objavljena v PLOS Biology. Z njo so želeli raziskati, ali velik vnos sladkorja vpliva na fragmente RNA (tako imenovane tsRNA) v človeški spermi.

Okolje in življenjski slog vplivata na plodnost

Na moško plodnost vpliva več dejavnikov okolja in življenjskega sloga. Debelost in z njo povezane bolezni, kot je na primer sladkorna bolezen tip 2, so dobro znani dejavniki tveganja za slabo kakovost semenčic.

Raziskovalno skupino, ki jo je vodila Anita Öst, so zanimali epigenetski pojavi (vključno s fizikalnimi lastnostmi in stopnjo spreminjanja izražanja genov), kadar se genetski material, torej zaporedje DNK, ne spremeni. V nekaterih primerih epigenetske spremembe namreč lahko vodijo do prenosa določenih lastnosti s starša na potomce.

Vloga fragmentov RNA slabo raziskana

Pretekle raziskave so pokazale, da so sadne muhe moškega spola, ki so zaužile odvečni sladkor tik pred parjenjem, pogosteje zaplodile potomce, ki so postali debeli. Podobne študije na miših kažejo, da imajo majhni delci RNA, znani kot tsRNA, pomembno vlogo pri epigenetskih pojavih, in da se prenesejo na naslednjo generacijo.

TsRNA so v nenavadno velikih količinah prisotni v spermi mnogih živalskih vrst in tudi pri ljudeh. Do sedaj njihova vloga ni bila podrobno raziskana. Domneva se, da so tsRNA v spermi verjetno vpleteni v epigenetske pojave, vendar je še prezgodaj govoriti, ali to velja tudi za ljudi.

V 7 dneh dodatno zaužili ekvivalent 3,5 litra sladkih pijč

Raziskovalci na Univerzi Linköping so, da bi odgovorili na to vprašanje, zasnovali zanimiv poskus. Vanj so zajeli 15 moških, nekadilcev, ki so dva tedna sledili predpisani dieti. Lahko so jedli le tisto, kar so jim pripravili raziskovalci.

Dieta je temeljila na priporočilih zdrave prehrane z eno izjemo: v drugem tednu so na jedilnik vsak dan dodajali sladkor v odmerku, ki je skupno (po 7 dneh) ustrezal približno 3,5 litrom gaziranih pijač oziroma 450 gramom slaščic. Kakovost semenčic in druge kazalnike zdravja udeležencev so preučili na začetku študije, po prvem tednu (ko so jedli zdravo hrano) in po drugem tednu (ko so dodatno uživali več sladkorja ).

Sladkor spodbudi semenčice?

Na začetku študije je imela tretjina udeležencev nizko gibljivost semenčic (motiliteto). Motiliteta je eden izmed številnih dejavnikov, ki vplivajo na kakovost sperme, delež ljudi z nizko gibljivostjo sperme pa je v raziskavi ustrezal deležu v ​​splošni populaciji.

Na presenečenje raziskovalcev se je gibljivost semenčic po s sladkorjem bogatem drugem tednu izboljšala. Majhni fragmenti RNA, ki so povezani z gibljivostjo sperme, so se spremenili. »Študija kaže, da se lahko gibljivost semenčic v kratkem času spremeni in zdi se, da je tesno povezana s prehrano. To ima lahko pomembne klinične posledice,« pravi Anita Öst.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj