Urgentno: kako pomagati ob akutni osteoartrozi

Avtor: T. L.

Osteoartroza (OA) je najpogostejša kronična bolezen sklepov, ki močno poslabša bolnikovo kakovost življenja. Pogosto izčrpavajoče bolečine močno omejujejo bolnikovo zmožnost gibanja in opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.

Zdravljenje ni brez neželenih učinkov in je povezano s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, gastrointestinalne krvavitve, oslabljenim delovanjem ledvic in večjim tveganjem za padec. Primerjave s splošno populacijo v preteklih študijah so pri bolnikih z OA pkazale na večje tveganje za pojav zapletov, ki niso neposredno povezani z zdravljenjem OA. 

S primeri bolečine ob akutni osteoartroze se pogosto srečujejo na oddelkih za nujno medicinsko pomoč. Ker je zdravljenje osteoartroze povezano tudi s povečanim tveganjem za umrljivost zaradi neželenih učinkov ter sočasnih bolezni in stanj, predstavlja varno obvladovanje akutne bolečine pri teh bolnikih velik izziv za osebje urgentnih oddelkov. 
Kaj izločiti in kako zdraviti
Raziskovalci oddelka za urgentno medicino na ameriškem centru Madigan Army Medical Center v Tacomi (zvezna država Washington) so zato v poročilu, ki je bilo objavljeno v decembrski številki strokovne revije The Journal of Emergency Medicine, ocenili varnost in učinkovitost razpoložljivih načinov  zdravljenja v obvladovanju z osteoartrozo povezane bolečine. Po pregledu tveganj in koristi so  v zaključku poročila podali priporočila za varno obravnavo bolečine pri bolnikih z OA, ki pridejo po pomoč na oddelke za urgentno medicino.   
Bolniki pomoč najpogosteje poiščejo zaradi bolečin v kolenu, kolku in ramenih. V enotah urgentne pomoči je prva naloga medicinskega osebja izločitev diagnoz, kot so septični artritis, zlom, izpah, protin in poškodba kite ali vezi. Ob tem morajo upoštevati, da OA kolenskega in kolčnega sklepa poveča nagnjenost bolnikov k padcu, kar lahko privede do intrakranialne krvavitve, zlomov in drugih stanj. V naslednjem koraku določijo bolnikovo nagnjenost h gastrointestinalnim in kardiovaskularnim zapletom.
Po izločitvi omenjenih stanj ima osebje na oddelkih za urgentno pomoč na voljo zdravila za lajšanje bolnikove akutne ali kronične bolečine. Ta vključujejo protibolečinska zdravila (paracetamol), nesteroidna protivnetna zdravila in močne opioide. 
Glede na ključne ugotovitve raziskovalcev lahko vsa našteta zdravila v različnem obsegu povečajo tveganja za druga zdravstvena težave bolnika. 
-Tudi paracetamol, ki se običajno uporablja od začetnih do zmernih bolečin, ni povsem brez nevarnosti. Med drugim obstajajo dokazi o nenamerno prevelikih odmerkih uživanja teh zdravil pri starejši populaciji, kar lahko vodi do odpovedi organov in smrti. Poleg tega je učinkovitost teh zdravil manjša od drugih, ki so jim na voljo.
-Peroralna nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) so v določenih primerih in ob ustreznem izboru kljub omejitvam in tveganjem (gastrointestinalnih, renalnih in kardiovaskularnih) varna izbira. V ustrezni kombinaciji tudi za nekatere bolnike, pri katerih je tveganje za GI poškodbe zmerno in visoko. Ob tem raziskovalci v poročilu izpostavijo tabelo, ki so jo pripravili strokovnjaki s The American College of Gastroenterology (ACG), in ki opredeljuje več dejavnikov, ki povečujejo tveganje za poškodbe prebavil zaradi uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil. Raziskovalci ob tem poudarjajo, da se NSAID vedno uporabljajo v najnižjem še učinkovitem odmerku.  
-Opioidi imajo malo vpliva na bolečino, povezano z OA, in hkrati za bolnike prestavljajo večje tveganje za neželene učinke. Izjema je tramadol, šibek opioid, ki ima majhen, vendar pomemben vpliv na z OA povezano bolečino. Lahko sestavlja del dodatne terapije pri bolnikih, ki že jemljejo nesteroidna protivnetna zdravila. Pri starejših bolnikih, ki jemljejo tramadol, je tveganje za zlome večje, kažejo študije.  Opioidi naj se uporabljajo le v okoliščinah, ko ni na voljo drugih razumnih možnosti, priporočajo raziskovalci. 
-Pri OA pride v poštev tudi intraartikularno injiciranje kortikosteroidnih zdravil, ki ne škoduje sklepu in v številnih primerih – predvsem ob bolečinah v kolenskem sklepu – zagotavlja učinkovito in nekaj tednov trajajoče olajšanje bolečine. Pogosto je s kortikosteroidi apliciran tudi lokalni anestetik, pogosto lidokain. Intraartikularno injiciranje kortikosteroidnih zdravil se lahko obnovi/ponovi po preteku vsaj treh mesecev. Informacija je še posebej pomembno za bolnike, ki jih čaka popolna artroplastika kolena. Nedavni podatki namreč kažejo, da intraartikularne injekcije kortikosteroidov zvišujejo tveganje za pooperativne okužbe – to pa je podatek, na katerega mora biti osebje urgentnih blokov pri obravnavi bolnika z OA pozorno. 
 
-Na voljo so tudi različne učinkovite nestandardne možnosti, kot so lokalna nesteroidna protivnetna zdravila (na primer v obliki gela), ki kažejo v študijah bistveno manjše tveganje za pojav zapletov, ki so poznana iz zdravljenja s peroralnimi nesteroidnimi protivnetnimi zdravili. Najbolj so učinkoviti predvsem v lajšanju boleče OA kolena ali roke in v določenih primerih predstavljajo varnejšo alternativo peroralnim nesteroidnim protivnetnim zdravilom. 
-Mnenja glede glukozamina so še deljena: na lajšanje bolečine pri OA sicer ne vpliva, medtem ko zadnje študije kažejo, da bi lahko vplival na razvoj OA. Na oddelkih za nujno medicinsko pomoč, kjer je primarni namen zdravnika olajšanje bolnikove bolečine, ni koristen.
-Terapija s hladnimi in toplimi obkladki: pri akutni bolečini zaradi OA naj ima prednost hladna terapija.
-Svoje mesto imajo ob ustreznih indikacijah tudi uporaba opornice in fizioterapije. Ker je za bolnike z OA gibanje zaželeno, so opornice, ki gibanje popolnoma omejijo (popolna imobilizacija) primerna le za bolnike z najresnejšimi simptomi in naj se odstranijo po 5 do 7 dneh. Ob redkih priložnostih je zdravnik urgentnega oddelka tisti, ki bolnika napoti na fizioterapijo ali drugo obliko rehabilitacije. Ker pa je fizioterapija dokazano pomagala pri številnih tipih OA, naj strokovnjak urgentnega bloka razloži bolniku koristi fizioterapije. Če ima zdravnik na urgenci možnost, da napoti bolnika na fizioterapijo ali rehabilitacijo, naj jo resno preuči  – sploh, kadar ima opravka s povratniki, ki so ob obisku urgence že večkrat opisovali enake težave z OA.    
  
Raziskovalci zaključujejo, da iz zapisanega sledi, da lahko zdravnik urgentnega bloka s skrbnim izborom zdravljenja, ki ga ima na voljo, ob akutnem poslabšanju OA učinkovito olajša bolnikovo bolečino brez dodanega tveganja za njegovo zdravje. 
Foto; Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj