Placebo in zdravila za duševne motnje

Zanimanje za uporabo psihedeličnih zdravil v zadnjih letih narašča, predvsem za zdravljenje depresije in tesnobe. Kot kažejo najnovejše ugotovitve, pa gre precejšen del njihove učinkovitosti pripisati - placebu.

Placebo je fiziološki proces, ki ga je razvila evolucija in ki ga lahko izkoristimo pri številnih zdravilih, ki imajo mnoge neželene učinke. Foto: Bigstock

Učinek placeba je pri psihedeličnih zdravilih močnejši, kot so menili doslej. V zanimivem poskusu, v katerem je skupina preiskovancev namesto psihedelične učinkovine prejela placebo, se je izkazalo, da je slednji enako učinkovit. Deloval je pri 61 odstotkih testnih oseb, najmočnejši pa so bili učinki na zavest.

Reguliranje razpoloženja

33 prostovoljcem je bilo rečeno, da so prejeli zdravilo, ki deluje podobno kot psihedelične gobe in da bodo začasno izkusili spremembe zavedanja. V resnici so vsi prejeli placebo. Med udeleženci je bilo tudi nekaj igralcev, ki so bili posebej usposobljeni za to, da do odigrali učinke – kar naj bi po mnenju raziskovalcev pomagalo prepričati udeležence, da so resnično zaužili psihedelično učinkovino.

Močni učinki placeba

Ko je bila izkušnja mimo, so udeleženci izpolnili vprašalnik o učinkih zdravila. Kar 61 odstotkov jih je izkusilo spremembe zavesti, katerih intenziteta je bila neposredno povezana s tem, kako visok odmerek “zdravila” so menili, da so prejeli. Nekateri so poročali, da se slike na staneh premikajo ali preoblikujejo, drugi so opisovali, da jih je gravitacija “vlekla” k tlom. Raziskovalci so priznali, da jih je intenziteta doživljanj presenetila, saj “niso pričakovali, da bo placebo učinek tako močan. Učinki na zavest so bili enaki, kot bi jih pričakovali od pravega psihedeličnega zdravila.”

Podobni terapevtski učinki z nižjimi odmerki

“Študija dokazuje pomen konteksta pri zdravljenju psihičnih motenj. Psihedelična terapija v zadnjem času pridobiva na popularnosti predvsem pri zdravljenju depresije in tesnobe. Naše ugotovitve kažejo, da bi lahko iz bistveno nižjih odmerkov zdravil dobili podobne terapevtske učinke – kar bi izboljšalo varnost zdravljenja,” pojasnjuje dr. Jay Olson. Raziskava, ki jo je vodila, je bila prejšnji teden objavljene v strokovni reviji Psychopharmacology.

Placebo podcenjeno v raziskavah delovanja zdravil

“Ljudje nevede posnemamo osebe, pri katerih vidimo določene učinke – še posebej, če gre za osebe, ki jim zaupamo in priznavamo avtoriteto,” pravi Samuel Veissière, kognitivni antropolog iz McGill-ovega oddelka za psihiatrijo, ki je nadziral študijo. “Naša študija bo pomagala razumeti komponento „ pospeševanja placeba “, ki je značilna za vse medicinske in terapevtske posege. Placebu bi se morali v medicini bolj posvetiti.”

Namišljeno poživilo dvigne krvni tlak

Ugotovljeno gre z roko v roki s študijo, ki je pokazala, da se je ljudem, ki so bili prepričani, da so vzeli poživilo (čeprav ga v resnici niso), pospešil srčni utrip in dvignil krvni tlak. »Pri placebu se aktivirajo možganski centri za nagrajevanje, kar ima izjemen vpliv na imunski sistem. Ta postane dvakrat bolj učinkovit. Ne gre samo za prepričanje v glavi. Placebo je fiziološki proces, ki ga je razvila evolucija in ki ga lahko izkoristimo pri številnih zdravilih, ki imajo mnoge neželene učinke. So pa učinki placeba omejeni,» pojasnjuje prof. dr. Ted. J. Haptchuk iz Univerze Harvard, ki fenomen placeba preučuje že več kot 20 let.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj