Otroci z alergijo na kravje mleko manjši in lažji od vrstnikov

Vsak trinajsti otrok ima resnejšo alergijo na hrano: mleko, jajca, ribe, školjke, pšenico, arašide.... Ker zdravljenja ni in so takšne alergije lahko življenje ogrožujoče, večina staršev iz prehrane izloči enega ali več glavnih alergenov.

Analiza podatkov je pokazala, da imajo otroci, alergični na kravje mleko, nižjo telesno višino (so manjši) in tudi nižjo telesno težo. Foto: Bigstock

Otroci, ki so alergični na kravje mleko, so manjši in tehtajo manj kot vrstniki, ki imajo alergijo na oreščke. Stanje traja tudi še v zgodnji adolescenci. Rezultati longitudinalne študije – prvo, ki je spremljala otroke z alergijami od starosti 2 let do adolescence, so bili objavljeni v reviji The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Otroci z alergijo ne dosežejo polnega potenciala rasti

“Objavljeni podatki o poteku rasti pri otrocih z nenehnimi alergijami na hrano so maloštevilni. Še vedno ni jasno, kako ti trendi rasti na koncu vplivajo na to, kako visoki bodo otroci kot odrasli in koliko bodo tehtali. Vendar vse kaže, da mladi odrasli z vztrajno alergijo na kravje mleko nikoli ne dosežejo svojega polnega potenciala rasti,” pravi alergologinja Karen A. Robbins, vodilna avtorica študije. “

Otroke sledili od starosti 2 let naprej

Raziskovalna skupina je pregledala kartoteke otrok s trdovratno alergijo na kravje mleko in oreščke. Upoštevali so klinične simptome, raven specifičnih imunoglobulinov in rezultate kožnih testov. Za vključitev v študijo so morali imeti otroci vsaj en obisk ambulante v treh opredeljenih časovnih okvirih – od takrat, ko so bili stari dve leti do dopolnjenega 12 leta starosti. Če so bili alergični na kravje mleko, so ga morali v celoti izločiti iz prehrane.

Odstopanje v višini izrazito v dveh starostnih obdobjih

Od novembra 1994 do marca 2015 je bilo v raziskavo vključenih 191 otrok: 111 z alergijo na kravje mleko in 80 z alergijami na oreščke. Od starosti od 2 do 12 let so imeli 1186 kliničnih obiskov zdravnika. 91 odstotkov otrok z alergijami na kravje mleko je bilo dečkov. Pri otrocih z alergijami na oreščke je bilo dečkov 51,3 odstotkov. Analiza podatkov je pokazala, da imajo otroci, alergični na kravje mleko, nižjo telesno višino (so manjši) in tudi nižjo telesno težo. Odstopanje v višini je bilo najbolj izrazito v starosti od 5 do 8 let in v starosti 9 do 12 let.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj