Se obeta cepivo zoper lymsko boreliozo?

Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Pri nas je daleč najpogostejša lymska borelioza.

V laboratoriju so vzgojili sev bakterije Borrelia burgdorferi brez površinskega lipoproteina VlsE in potrdili, da ščiti protein, povezan z artritisom, pred odzivom na protitelesa. Foto: Bigstock

Lymska borelioza je razširjena je po vsej Sloveniji. Letno pri nas zabeležimo več kot 6000 novih primerov bolezni in smo glede na incidenco, ki v nekaterih letih preseže 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, najbolj ogrožena populacija v svetu. Cepiva proti lymski boreliozi pri ljudeh ni, je pa ameriškim znanstvenikom uspel korak naprej v tej smeri. Odkritje so objavili v reviji Cell Reports.

Protein na površini deluje kot ščit

Troy Bankhead, izredni profesor na oddelku za veterinarsko mikrobiologijo in patologijo WSU, in njegova ekipa že več kot desetletje analizirajo proteine bakterije Borrelia burgdorferi – povzročiteljice limske borelioze. Odkrili so, da površinski protein, znan kot VlsE, deluje kot ščit, ki imunskemu sistemu preprečuje, da bi se učinkovito boril proti bolezni. “To resnično pomembno vpliva na razvoj cepiv,” je dejal Bankhead. “Če lahko ugotovimo, kateri proteini so zaščiteni, potem bodo seveda tisti, ki niso zaščiteni, boljši kandidati za cepivo.”

Odstranitev lipoproteina omogoči vezavo protiteles

V laboratoriju so vzgojili sev bakterije Borrelia burgdorferi brez površinskega lipoproteina VlsE in potrdili, da ščiti protein, povezan z artritisom, pred odzivom na protitelesa. Ko so ga testirali na miših, so ugotovili, da lažje odstranijo okužbo. Nadaljnje raziskave so pokazale, da je novi sev tudi občutljiv na protitelesa. Fluorescentna mikroskopija je potrdila, da se protitelesa – ko je prisoten protein VlsE, ne morejo povezati z beljakovinami, odgovornimi za lymski artritis. Ko so protein VlsE odstranili, so protitelesa lahko prepoznala beljakovine, povezane z artritisom, in se vezala nanj. “VlsE deluje kot neke vrste ščit, ki protitelesom preprečuje prepoznavanje povzročitelja bolezni,” je dejal Bankhead.

Odkritje pomembno za razvoj cepiva

Razumevanje proteina VlsE je pomembno za razvoj cepiva in prihodnje raziskave. Čeprav ni znano, ali so pri bakteriji, ki povzroča lymsko boreliozo, zaščiteni tudi drugi površinski proteini, je Bankhead dejal, da je to zelo verjetno. Izpostavil je, da čeprav znanstveniki vse bolj razumejo vlogo površinskih beljakovin, je do izdelave učinkovitega cepiva še dolga pot. Napovedal je, da bodo raziskave najverjetneje šle v dveh smereh: kako odstraniti zaščitni lipoprotein VlsE ali poiskati način, da imunski odziv prehiti bakterijo in jo izloči. “Naslednji koraj bo ugotoviti, zakaj Borrelia burgdorferi vztraja v telesu tako dolgo. Ko bomo enkrat razumeli ta mehanizem, bomo lahko bolezen tudi odpravili,” je prepričan Bankhead.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj