Nosni dekongestivi niso primerni za otroke

Avtor: R. M. Z.

Prehladna obolenja praviloma izzvenijo sčasoma, pri tem pa si za lajšanje simptomov in obravnavo prehlada pomagamo z zdravili, ki so dostopna v prosti prodaji. Nova študija pa kaže, da nosnih dekongestivov ne bi smeli dajati otrokom mlajšim od šest let, previdnost pa je potrebna tudi pri uporabi teh zdravil pri mlajših od 12 let, zaključuje nova študija, objavljena v spletni izdaji revije BMJ.

nosni dekongestivi

Dr. Mieke van Driel z avstralske University of Queensland namreč opozarja, da ni dokazov v podporo trditvam, da ta zdravila lajšajo simptome zamašenosti nosu pri majhnih otrocih, obstajajo pa dokazi o njihovih neželenih učinkih, ki vključujejo zaspanost in prebavne motnje. Dodaja, da je bila uporaba teh zdravil povezana z resnejšimi zdravstvenimi dogodki pri zelo majhnih otrocih (vročinski krči, pospešen srčni utrip in tudi smrt).

Ne gre za nova opozorila. Že pred desetletjem je ameriška Food and Drug Administration (FDA) objavila opozorilo, da zadravila proti kašlju in prehladu, ki so dostopna v prosti prodaji in brez recepta, ne bi smeli uporabljati za zdravljenje otrok, ki so mlajši od dveh let. Agencija je še objavila, da so preverili dokaze za otroke v starostni skupini, ki je zajemala otroke med dvema in enajstimi leti starosti, čeprav agencija do današnjega dne ni objavile kakšnega resnejšega priporočila.

»Pomembno je, da imajo starši dostop do ustreznih informacij o koristih in škodi, povezanih z uporabo nosnih dekongestivov pri otrocih,« je van Drielova dejala za Medscape Medical News.

Za zdravila v prosti prodaji sklepamo, da so varna

»To je še posebej težko, ko je zdravljenje dostopno v prosto prodaji, saj za tovrstna zdravila sklepamo, da so varna,« je dodala. »Večina ljudi ne obišče zdravnika ob prvih znakih prehlada in se sprva zdravijo z zdravili, ki jih kupijo v lekarni ali supermarketu. Zato bi morale biti te informacije dostopne že v trenutku nakupa,« je prepričana.

Dodala je, da je agencija FDA objavila informacije o varni uporabi dekongestivov pri otrocih in da so bili izdelki za otroke, mlajše od dveh let starosti, umaknjeni s trga. Drugi izdelki pa so bili na novo označeni z opozorilom, da niso primerni za uporabo otrok, mlajših od štirih let.

Pediatrinja Michelle Terry iz bolnišnice Seattle Children’s Hospital v ameriški zvezni državi Washington se strinja z zaključki avtorjev. »Ni dokazov, da dekongestivi ali antihistaminiki skrajšajo ali bistveno izboljšajo simptome običajnega prehlada pri otrocih. Priporočeno je, da med obravnavo pediatri bolnikom in staršem zagotovijo, da se te bolezni pozdravijo same od sebe.” Dodala je, da bi pediatri morali skupaj s starši preveriti morebitne znake respiratorne (dihalne) stiske pri otrocih, tako da bi starši vedeli, kdaj se je stanje prehlada poslabšalo in je nastopil čas za obisk zdravnika.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj