Črevesne bakterije vplivajo na srce in ožilje

Eden od več kot 4000 različnih mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje, ima lastnost, ki so jo odkrili šele pred kratkim: zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

Črevesje naseljuje več kot 4000 različnih vrst mikroorganizmov, ki ključno vplivajo na delovanje našega telesa in zdravje. V stroki so vse glasnejši predlogi, da bi črevesni mikrobioti priznali status samostojnega organa. Foto: Bigstock

Črevesna mikrobiota je več kot 1,5 kilogramska gmota različnih vrst mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje. Z vplivi, ki jih ima na ostale dele telesa, vedno znova preseneča. Tokrat z dobro novico za vse tiste, ki jih ogrožajo bolezni srca in ožilja.

Črevesne bakterije pri tem, ko presnavljajo hrano, izdelujejo številne snovi, ki vstopajo v krvni obtok in vplivajo na delovanje celotnega telesa, vključno z možgani. Čeprav je povezava črevesje – možgani že precej raziskana, o neposrednem vplivu črevesnih bakterij na srce (še) ni veliko znanega. Odkritje raziskovalcev iz Univerze Ohio, objavljeno v reviji Journal of Biological Chemistry, prinaša nova spoznanja na tem področju. Ena od črevesnih bakterij – gre za Eubacterium limosum, vpliva na sintezo trimetilamina – molekule, ki pomembno sodeluje pri razvoju ateroskleroze. Nastane v črevesju, vstopi v krvni obtok ter potuje v jetra, kjer se pretvori v izjemno škodljivo obliko.

Eubacterium limosum in ateroskleroza

Pred nami je še veliko dela, toda bakterija E. limosum ima nedvomno potencial za terapevtske namene v prihodnosti, pravijo raziskovalci. Dosedanje raziskave so že potrdile, da E. limosum pomirja vnetje v črevesju. “V zadnjem desetletju je postalo očitno, da mikrobi na naše zdravje vplivajo na več načinov. E. limosum, ki smo jo preučevali, deluje tako, da upočasni nastajanje spojine, ključne za kaskado reakcij, ki vodijo v aterosklerozo,” je dejal Joseph Krzycki, profesor mikrobiologije na Univerzi Ohio in prvopodpisani avtor objave. Trimetilamin (TMA) nastane med presnovo nekaterih hranil v črevesju. Krzycki in ekipa so odkrili, da interakcija med E. limosum in L-karnitinom ustavlja sintezo trimetilamina. L-karnitin je aminokislina, ki sodeluje pri izgorevanju maščob, v telo pa jo vnesemo s hrano, bogato z beljakovinami (slednje se v črevesju razgradijo v aminokisline).

Odstranitev ene metilne skupine

Za pozitivne učinke je “odgovoren” encim MtcB, ki odreže dele molekul in s tem pomaga bakterijam ustvariti energijo ter preživeti. Proces se imenuje demetilacija in vključuje odstranitev ene metilne skupine – ogljikovega atoma, obkroženega s tremi vodikovimi atomi – kar spremeni strukturo in/ali funkcijo spojine. “Bakterija E. limosum to počne v svojo korist, vendar je stranski učinek zmanjšanje strupenosti TMA,” pravi Krzycki, in nadaljuje: “Odkrili smo, da bakterija, za katero je znano, da je koristna, lahko odstrani metilno skupino in spremenjeno molekulo pošlje po drugi poti, pri čemer ne nastane nobena druga škodljiva spojina. “

Vloga L-karnitina pri rasti bakterije E. limosum

L-karnitin deluje kot rastni substrat – omogoča, da mikroorganizem živi in ​​raste, hkrati pa je tudi tarča aktivnosti encimov. V raziskavi so raziskovalci gojili bakterijo E. limosum na različnih substratih, vključno z L-karnitinom. Na njem so bakterije začele sintetizirati MtcB, ki je odstranil eno metilno skupino L-karnitina in bakterijam omogočil, da so ga je lahko presnovile in uporabile kot hrano. Krzycki je izpostavil, da ima odkritje pomembne koristi za več področij, vključno s terapevtskim, da pa se mora stroka še veliko naučiti o tem, kako črevesne bakterije vplivajo na človeški metabolizem. “MtcB je del družine proteinov s tisoči predstavnikov, ki se lahko vežejo na različne spojine in tako določajo, katera hranila bakterije porabljajo v črevesju. Čeprav se ti proteini kemično obnašajo zelo podobno, lahko povzročijo velike biološke spremembe v telesu,” pojasnjuje.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj