Nekaterim bolnicam z rakom dojk bi lahko prihranili kemoterapijo

Avtor: Journal of Clinical Oncology, M. Š.

Eden od pomembnih postulatov zdravljenja raka dojke je zmanjšati toksičnost zdravljenja in hkrati ohraniti učinkovitost. Raziskovalci britanskega Centra za raka Johns Hopkins Kimmel so odkrili biomarker, ki bi bolnicam z rakom dojk lahko prihranil kemoterapijo.

V raziskavi, v katero so zajeli 88 bolnic z ER negativnim HER2 pozitivnim rakom dojk, so ugotovili, da nekatere od njih lahko uspešno zdravijo brez kemoterapije. Gre za pomembno odkritje, ki napoveduje še bolj individualizirano zdravljenje.

PET slikanje razkrilo še eno skrivnost raka dojk

Stroka ocenjuje, da ima 1 od 5 žensk z rakom dojke mutacijo v tumorskih celicah, zaradi česar proizvajajo več epidermalnega rastnega faktorja, beljakovine, ki spodbuja rast raka. »Čeprav so potrebne nadaljnje študije, ki bodo potrdile zanesljivost novega biomarkerja, ki ga odkrije PET slikanje, in njegovo vpeljavo v redno klinično prakso, rezultati naše raziskave izboljšujejo možnosti za še bolj natančno zdravljenje HER2 pozitivnega raka dojk,« je povedala prof. dr. Vered Stearns, onkologinja Centra za raka Johns Hopkins Kimmel.

Britanski raziskovalci so v celoti ocenili 83 od 88 žensk s HER2 pozitivnim rakom in s stopnjo estrogenskega receptorja (ER) II ali III. PET slikanje, ki uporablja radioaktivne sledilce za so za zaznavanje prevzema sladkorja v rakavih celicah, je bilo izvedeno pred začetkom zdravljenja z pertuzumabom in trastuzumabom in brez kemoterapije, ter 15 dni po začetku zdravljenja. Slednje je potekalo v štirih ciklih skozi 12 tednov. 

“Pertuzumab in trastuzumab sta monoklonski protitelesi, ki natančno ciljata na točno določene beljakovine v HER2 pozitivnih rakavih celicah in ki se običajno uporabljata skupaj s kemoterapijo.”

Zanimalo jih je, ali lahko zgodnje spremembe, ki jih odkrije PET preiskava (gre za posebno slikanje), pomagajo predvideti, kateri tumorji bodo izginili zgolj po zdravljenju z monoklonskimi protitelesi. Ugotovili so, da po dveh tednih zdravljenja lahko napovedo, ali se bo bolezen brez kemoterapije odzvala na tarčno zdravljenje. Pri skoraj 60 odstotkih bolnic so našli nov napovedni biomarker, ki bi lahko postal uporabno orodje za optimiranje zgodnjih faz zdravljenja.

Kdaj kemoterapija ni potrebna?

»Sprememba v privzemu sladkorja v rakavih celicah, ki jo pokaže PET slikanje, je dober napovedni dejavnik za to, kako se bo tumor odzval na zdravljenje z monoklonskimi protitelesi brez kombinacije s kemoterapijo. Visoka raven sladkorja dva tedna po začetku zdravljenja kaže, da se tumor verjetno ne bo povsem odzval na monoklonska protitelesa in da bo potrebna tudi kemoterapija,« je pojasnila prof. dr. Roisin Connolly, ki je vodila raziskavo. Izpostavila je, da nove strategije zdravljenja raka dojk gredo v smeri zmanjševanja toksičnosti in hkrati ohranjanja učinkovitosti. 

»Naše ugotovitve kažejo, da, če je prevzem sladkorja v rakavih celic, ki ga prikaže PET slikanje, po dveh tednih pod določenim nivojem, je terapija z monoklonskimi protitelesi dovolj in bolnica ne potrebuje kemoterapije.«

ER-negativen HER2 pozitiven rak dojke predstavlja približno 8 odstotkov vseh rakov dojke. Standardno zdravljenje vključuje kirurški poseg, s katerim se odstrani večina tumorja, zdravljenje z monoklonskimi protitelesi, s katerim se zavre proizvodnja epidermalnega rastnega faktorja, ki spodbuja rast tumorja, in kemoterapijo za neposredno ubijanje rakavih celic.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj