Koliko pri preživetju bolnikov z rakom prispeva kemoterapija?

Rak se je v zadnjih desetletjih iz bolezni, ki vzame življenje, spremenil v obvladljivo kronično bolezen. Foto: Bigstock

Ko zbolimo za rakom, je kemoterapija ena od najbolj pogostih oblik zdravljenja. Pa je res tudi tako učinkovita? Zadnje strokovne ugotovitve kažejo, da ne. Študija, objavljena v reviji New England Journal of Medicine napoveduje, da so klasični kemoterapiji štete ure. Pri petletnemu preživetju bolnikov z rakom namreč doprinese manj kot tri odstotke.

Rak je bolezen, ki se je v zadnjih desetletjih iz bolezni, ki jemlje življenja, spremenil v obvladljivo kronično bolezen. Vedno pa se zastavlja vprašanje, koliko posamezne oblike zdravljenja v resnici pripomorejo h celokupnemu preživetju pri bolnikih z rakom. Bom zaradi agresivnega zdravljenja živel slabše, a dlje, je vprašanje, ki si ga zastavljajo mnogi od njih. In nadalje: Je tveganje vredno truda? Mi znanost mogoče ponuja druge rešitve in kako si lahko pomagam s komplementarno medicino? S tisto torej, ki je v celoti – za razliko od alternativne, podprta z dvojno slepimi znanstvenimi študijami?

Celostna obravnava bolnikov, uspešno zdravljenje

Zdravje je naša največja vrednota, in ko ga izgubimo, se znajdemo v okolju, ki ga ne poznamo in ki ga ne obvladamo. Prepustimo se zdravnikom, upamo, da bo njihova presoja pravilna in da bo naše telo na predpisano terapijo odgovorilo tako, kot je pričakovano. Slovenska onkologija je strokovno v svetovni špici. V zadnjih dveh desetletjih uveden multidisciplinarni pristop, ki v zdravljenje bolnikov z rakom vključuje specialiste različnih strok, je nekaj, na kar smo upravičeno lahko ponosni. Kemoterapija in radioterapija (po operaciji ali pred njo) pri nas nista več nujno prva izbira zdravljenja. Onkološke bolnike naši zdravniki zdravijo celostno.

Namesto kemoterapije modularna terapija

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli podatke iz registrov raka za ZDA in Kanado, in sicer za 22 najbolj pogostih vrst rakov. Izkazalo se je, da je bilo pri tistih, ki so bili po petih letih zdravljenja raka še živi, zgolj dva odstotka takih, pri katerih je na preživetje neposredno vplivala kemoterapija.

Ali to pomeni, da so bo kemoterapija morala iz bolnišnic posloviti? »To je vprašanje, ki si ga vsi zastavljamo,” pravi dr. Martin Tallman, predstojnik oddelka za levkemijo pri Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

“Sodobno zdravljenje raka se odmika od kemoterapije in usmerja k molekularni terapiji, ki temelji na popolnoma drugačnih mehanizmih delovanja. Iščemo kombinacijo pravih zdravil ob pravem času in na pravem bolniku,” pa pravi onkolog George Demetri, ki vodi oddelek za eksperimentalno zdravljenje raka na Dana-Farber Cancer Institut-u. “Usmerjamo se v bolj natančno razumevanje raka, zato, da bi lahko individualno prilagodili terapijo.”

Navedeno še posebej velja za bolnike z rakom debelega črevesa in danke. “Nobenemu od bolnikov, ki zbolijo za rakom debelega črevesa in danke, ne bi več smeli predpisati »klasične« kemoterapije,” je prepričan Demetri. Nova zdravila, ki delujejo po popolnoma drugačnih principih, imajo malo stranskih učinkov, ne uničujejo imunskega sistema ter izboljšajo preživetje. 


New England Journal of Medicine
Dana Farber Cancer Institute
Memorial Sloan Kettering Cancer Center

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj