Obraba kolena in kako si lahko pomagamo sami

Avtor: Špela Čampa, kineziologinja

Le redko se zgodi, da se hrustanec poškoduje le pri enem gibu. Če se, gre takrat za hudo travmatsko poškodbo. Najpogosteje se hrustanec obrablja skozi leta ponavljajočih se gibov, ki niso koristni za naše telo (klečanje, nepravilno nošenje bremen, naporna športna kariera, tudi prevelika telesna teža), s starostjo se možnost obrabe povečuje, pojavlja pa se pri ženskah in moških. 

koleno

Kako vem, da imam obrabo kolena?

Če še niste obiskali zdravnika, da bi vam ta postavil natančno diagnozo, lahko sami prepoznate znake, ki se kažejo v obliki bolečine v kolenu, zmanjšani mišični moči nog, občutku nestabilnosti in v občasnem zatekanju sklepa. Če ste bili v preteklosti močno fizično aktivni ali pa ste opravljali težka fizična dela, ste si po vsej verjetnosti lahko »pridelali« tudi obrabo hrustanca.

Kaj lahko storim?

1. Zmanjšajte obremenitev na kolena

Namesto hoje na začetku raje uporabljajte sobno kolo, pri katerem so kolena zaradi sedenja manj obremenjena in je tako pritisk na hrustanec manjši. Priporočljivo je tudi plavanje, kjer je zaradi vode pritisk na sklepe razbremenjen in posledično čutite manj bolečine. Če imate prekomerno telesno težo, se odločite za njeno zdravo izgubljanje: začnite jesti bolj zdravo in polnovredno hrano ter v vsakdanjik vključite aktivnosti, ki vam ne povzročajo bolečine v kolenih.

2. Gibajte se pametno

Če se ne morete izogniti hoji, si pri tem pomagajte s pohodnimi palicami in uporabljajte t. i. nordijsko hojo, pri kateri si s pomočjo palic razbremenite pritisk na noge in sile razporedite po celotnem telesu. Če vam dolgotrajno sedenje povzroča težave, se zavežite k temu, da boste pogosteje vstajali in menjali položajePazite, da je vaše sedalo dovolj visoko, da vstajate iz normalnega čepa, ne pa iz preglobokega (kolena na smejo biti pokrčena več kot 90 stopinj).

3. Uporaba hladilne terapije

Če je vaše koleno po daljši aktivnosti vroče ali pa zateče, ga pomirite s hlajenjem. Ne izberite hladilnih obkladkov in jih ne pustite na kolenu predolgo časa. Dovolj je, če si za 3–5 minut koleno pohladite z ledeno kocko s stikom neposredno na kožo. Priporočljiva je uporaba hladilnih krem, vendar naj ne bo to edina rešitev, ki jo poiščete za lajšanje bolečin.

4. Pridobite zadostno mišično moč

Naše mišice delujejo tako, da prevzemajo silo iz sklepov in jih s tem razbremenijo, kar pomeni, da močnejša kot je mišica, manj obremenjeno bo vaše koleno. Sprva je treba izvajati vaje, pri katerih koleno ni izpostavljeno prevelikim silam. To so vaje, pri katerih ležite na tleh ali pa jih izvajate v sedečem položaju. Treba je okrepiti sprednje stegenske mišice, zadnje stegenske mišice in mečne mišice. Ko enkrat pridobite dovolj dobro mišično moč nog in tudi trupa, lahko nadaljujete vaje za krepitev muskulature stoje. Predlagam, da vaj na začetku ne izvajate sami, ampak da se posvetujete s kineziologom, ki vam bo znal pravilno svetovati pri izbiri vaj. Za več informacij se obrnite na [email protected]

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj