Novost – določanje statusa genov RAS iz krvi

Avtor: R. M. Z.

Test na biomarker RAS daje vpogled v mutacijski status genov RAS v raku, kar pomaga pri izbiri najprimernejšega zdravljenja za posameznega bolnika z metastatskim kolorektalnim rakom. 

Vzorce tkiva tumorja ali metastaz raka debelega črevesa in danke na mutacije KRAS v Sloveniji testiramo od leta 2008, od leta 2014 pa tudi mutacije KRAS in NRAS, kar s skupnim imenom imenujemo testiranje RAS. To testiranje omogoča izbor bolniku prilagojenega zdravljenja, saj je učinkovitost nekaterih tarčnih zdravil odvisna od mutacijskega statusa teh genov oziroma tumorjev.

Preprostejša in hitrejša opredelitev tumorskega statusa RAS

V prihodnosti bo tudi v Sloveniji mogoče status RAS določiti iz krvi in ne le kot do zdaj iz tkiv, ki jih odvzamejo med posegi. Testiranje iz krvi s tako imenovano tekočo biopsijo za določanje statusa RAS je novost, ki jo sicer v nekaterih večjih laboratorijih v tujini že uporabljajo.

S tekočo biopsijo lahko določamo status RAS pri vseh bolnikih z diagnozo metastatskega kolorektalnega raka. Tumorji namreč v krvni obtok nenehno izločajo genski material, z odvzemom krvi pa lahko zdravniki ‘v realnem času’ preverijo mutacijski status tumorja.

V nasprotju z običajnim določanjem biomarkerja RAS iz tkiv so prednosti tekoče biopsije, da prinaša hitrejše izvide (v manj kot tednu dni), test lahko ponovimo, ni potrebe za arhiviranje vzorcev bolnikovih tumorjev in zdravniški ekipi omogoča lažje spremljanje spreminjajočega se mutacijskega statusa tumorja skozi zdravljenje. 

Bolniku prilagojeno zdravljenje 

Z možnostjo določanja statusa RAS iz krvi za bolnike z mestatatskim kolorektalnim rakom se je postopek močno poenostavil, rezultati so hitrejši in na voljo v realnem času.

Postopek je preprost: bolniku odvzamejo od 7 do 10 ml krvi, DNA tumorja nato izolirajo v laboratoriju in s tehnologijo PCR opredelijo status genov RAS. Rezultati testa razkrijejo, ali tumor vsebuje nemutirane (divji tip) ali mutirane gene RAS. Sledi pogovor bolnika z zdravnikom, v katerem se na podlagi rezultata testa opredelijo možnosti zdravljenja.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj