Prehrana, karies in dentalna erozija

Avtor: H. P.

Prehrana lahko vpliva na zdravje ustne votline prek številnih mehanizmov. Znano je, da prehranska pomanjkljivost povzroča več bolezni, ki se kažejo predvsem kot ustne spremembe.

Poleg tega imajo nekatera živila koristne in bolezenske značilnosti, ki utegnejo vplivati na zdravje zob, obzobnih struktur in sluznice. Prehranski vidiki so pomembni tudi pri preprečevanju in obvladovanju raka glave in vratu, zato se bomo v tem članku dotaknili prehranskih navad iz več vidikov in njihovega vpliva na zdravje naše ustne votline.

Prehranski dejavniki, ki vplivajo na nastanek kariesa in dentalne erozije

Dolgoletne raziskave so pokazale, da so prehranski dejavniki lahko neposredno povezani z zobno gnilobo in erozijo. Pomemben dejavnik tveganja pri otrocih in odraslih predstavlja predvsem vnos hrane, ki vsebujejo maščobe in sladkor. Še več: ne le da vnos sladkorja v otroštvu prispeva k razvoju kariesa, v resnici je za razvoj pediatričnega kariesa pri otrocih, mlajših od pet let, značilna povezanost s težo matere ter z vnosom sladkorja in maščob med nosečnostjo. Pri tem je pomembno tudi dejstvo, da se zaradi prehranjevalnih navad nevarnost kariesa presenetljivo pojavlja tudi pri zelo izobraženih materah.

Karies se pojavlja tudi pri odraslih in zdi se, da se njegova pogostnost povečuje s starostjo, stopnja pojavnosti pa je podobna tisti pri otrocih. Številne študije v Evropi (Irska, Nizozemska, Velika Britanija, Francija) in ZDA kažejo, da so lahko prehranski dejavniki pri otrocih enako pomembni kot pri odraslih. V študiji, izvedeni pred kratkim, je bilo ugotovljeno, da je ključni kazalnik za hudo izgubo zob pri starejših odraslih treba iskati predvsem v kakovosti prehranjevalnih navad. Podatki med drugim kažejo, da tudi športni napitki povečujejo pojavnost zobne erozije še pred nastankom kariesa pri otrocih in odraslih športnikih.

Posebne prehranske sestavine in s tem povezani dejavniki, ki so pokazali velik potencial za nastanek kariesa, vključujejo naslednja dejstva in slabe razvade:

→ pitje številnih sladkih brezalkoholnih pijač na osnovi sadja;

 pogostnost vnosa sadnih sladkih pijač;

→ čas trajanja za porabo kislih pijač;

→ uživanje hrane na osnovi škroba, kot so razni prigrizki (kruh, krekerji, čips, preste, testenine, pomfrit …);

 količina zaužitih fermentacijskih ogljikovih hidratov;

 uživanje dolgotrajnih virov sladkorja, kot so trdi bomboni in lizike;

→ čistost ogljikovih hidratov;

 kdaj je hrana zaužita oziroma čas hranjenja;

 stopnja izločanja sline oziroma njene odsotnosti;

→ vrsta zaužitega škroba;

→ sodelovanje oziroma prisotnost blažilcev, kot je kalcij pri jemanju fermentacijskih ogljikovih hidratov.

Priporočena živila in prehranjevalne navade, ki zaradi svojega minimalnega tveganja zmanjšujejo nastanek kariesa:

→ uživanje sadje, npr.: jabolk, pomaranč, hrušk in banan;

 uživanje zelenjave, npr.: korenja, zelene, paradižnika, zelene solate, kumare, oreškov;

 uživanje staranega sira ali pitje mleka;

 uživanje jajc in jogurtov;

→ vnos živilskih proizvodov, ki vsebujejo ksilitol;

→ uživanje hrane, ki vsebuje sladkor, s posameznim obrokom in ne med obroki;

→ uživanje hrane, ki vsebuje manj sladkorja in ogljikovih hidratov;

 pitje in ne srkanje sladkih pijač;

→ izpiranje ustne votline z vodo po vnosu sladkih prigrizkov;

→ uživanje sadja namesto pitja nesladkanih sadnih sokov, ki po navadi vsebujejo veliko sladkorja in kislin;

→ pitje čaja in kave brez sladkorja;

→ izogibanje vnosu sladkorja in lepljivih ogljikovih hidratov pred odhodom v posteljo.

Številna živila imajo tudi protikariesno delovanje. To so živila, ki vsebujejo ksilitol ali fluorid, zeleni čaj, jabolka, rdeče grozdje, rdeče vino, muškatni orešček, kumina, kava, ječmenova kava, cikorija, gobe, brusnice, sladki koren, mirta, česen, kakav in propolis. Obseg protikariesnih živil, ki so bila vključena v študijo, je omejen, vendar pa nekateri dokazi ne kažejo vpliva na razvoj kariesa.

Strokovnjaki so ocenili tudi povezavo med ustnim zdravjem, kalcijem in vitaminom D. Rezultati te študije so pokazali, da sta ob ustreznem prehranskem vnosu kalcija in vitamina D oba pomembna dejavnika, ki pomagata ohranjati dobro ustno zdravje.


PRAVILA NAGRADNE IGRE »Jordan Everyday Floss (50m)«

1. Organizator nagradne igre

Organizatorja facebook nagradne igre »Jordan Everyday Floss (50m)« sta Zavod Kinoks, medijska produkcija, Hudovernikova 4, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju Kinoks) in podjetje Flegis d.o.o., Perhavčeva ulica 36, 2000 Maribor, Slovenija (v nadaljevanju Flegis).

Pošiljatelj nagrade nagrajencem je podjetje Flegis d.o.o., Perhavčeva ulica 36, 2000 Maribor, Slovenija.

Pravila nagradne igre določajo postopke in pogoje, pod katerimi lahko udeleženci sodelujejo v nagradni igri »Jordan Everyday Floss (50 m)«, ki poteka na Facebook strani izvajalca. S pravili se je mogoče seznaniti na spletni strani izvajalca nagradne igre http://www.revijazamojezdravje.si/novice/prehrana-karies-in-dentalna-erozija.html.

Nagradna igra ni povezana z družabnim omrežjem Facebook. Nagradna igra ni organizirana ali sponzorirana s strani Facebooka, omrežje Facebook v njej ne sodeluje, je ne prireja ali podpira. Facebook ne prevzame nobene odgovornosti v povezavi z nagradno igro. Prejemnika podatkov, ki jih prostovoljno posreduje udeleženec nagradne igre, ni Facebook, ampak sta to organizator in izvajalec nagradne igre.

 

2. Potek in pogoji sodelovanja

Nagradna igra poteka od 2. junija 2016 od 20.30 ure do vključno 9. junija 2016 do 23.55 ure na Facebook strani organizatorja nagradne igre Revija za moje zdravje, ki jo ureja Kinoks. Izmed sodelujočih bo osem posameznikov izžrebanih in nagrajenih. Vsak od nagrajencev bo prejel po eno zobno nitko Jordan Everyday Floss (50m). Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije.

Pogoj za sodelovanje v nagradni igri je, da so udeleženci seznanjeni in se strinjajo z vsemi pravili nagradne igre. S sodelovanjem v nagradni igri udeleženec se šteje, da uporabnik sprejema pravila in pogoje sodelovanja v zvezi z nagradno igro. 

V nagradni igri lahko sodelujejo fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so registrirane v družabno omrežje Facebook in objavijo komentar z odgovorom pod objavo z nagradnim vprašanjem na Facebook strani Revije za moje zdravje. V nagradni igri lahko posameznik sodeluje večkrat, vendar lahko nagrado dobi zgolj enkrat.

Mladoletne osebe (mlajše od 18 let) morajo imeti za sodelovanje v nagradni igri predhodno pisno soglasje staršev ali zakonitih zastopnikov. V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in njihovi ožji družinski člani. Organizatorja si pridržujeta pravico do dopolnitve in spremembe pravil nagradne igre ter se zavezujeta, da bodo vse spremembe objavljene na spletni strani Revije za moje zdravje igre http://www.revijazamojezdravje.si/novice/prehrana-karies-in-dentalna-erozija.html.

Sodelovanje v nagradni igri ni pogojeno z nakupom. Udeleženci nagradne igre sami krijejo vse morebitne stroške sodelovanja v nagradni igri (strošek dostopa do interneta, strošek prenosa podatkov,…). S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja).

Udeleženec izgubi pravico do sodelovanja v nagradni igri, če organizatorja ugotovita, da udeleženec ni izpolnjeval pogojev sodelovanja; je udeleženec sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili; udeleženec ne želi izpolniti obveznosti v skladu s pravili nagradne igre; prijava udeleženca ni bila ustrezna.

Če nagrajenec ne sprejme pravil nagradne igre in pravil za prevzem nagrade, do nagrade ni upravičen. Nagrada ni prenosljiva in ni izplačljiva, prav tako je ni mogoče z doplačilom zamenjati za kakršno koli drugo blago.  

Organizatorja si pridržujeta pravico, da nagrade ne podelita izžrebancu, če ugotovita, da je ta sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili. V tem primeru se nagrada ponudi naslednjemu izžrebancu. S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja). Objava nagrajenca je predvidena najkasneje v roku 7 dni po izteki nagradne igre.

Udeleženci nagradne igre hkrati s pravili nagradne igre sprejemajo tudi pogoje in pravila Facebook skupnosti. Organizatorja ne prevzemata nobene odgovornosti za nespoštovanje pogojev uporabe Facebook skupnosti s strani udeležencev nagradne igre. Prav tako ne prevzemata odgovornosti za kakršnekoli posledice, ki bi nastale kot rezultat objave prispevkov na Facebook profilu organizatorjev nagradne igre.

 

3. Žrebanje in prevzem nagrad

V žrebanje bodo vključeni vsi pravilni odgovori na zastavljeno vprašanje, ki se nanaša na zgornji članek Prehrana, karies in dentalna erozija in bodo napisani v komentar nagradne igre na Facebook strani Revije za moje zdravje do vključno 9. junija 2016 do 23.55 ure. Osem nagrajencev bo določeno z žrebanjem. Žrebanje bo potekalo 10. junija 2016 v prostorih organizatorja nagradne igre Kinoks v prisotnosti tričlanske komisije in ne bo javno. Pisni ugovori in pritožbe niso mogoči. Komisija bo dodatno izbrala tudi štiri rezervne nagrajence, ki bodo nagrado prejeli, če prvotno izžrebani ne bodo v določenem roku posredovali potrebnih osebnih podatkov, se bodo nagradi odpovedali, ne bodo izpolnili vseh pogojev nagradne igre ali bodo glede na pravila izključeni iz nagradne igre.

Organizator nagradne igre Kinoks bo ime in priimek obeh nagrajencev še isti dan objavil v komentarju v objavi pod nagradno igro na Facebook strani Revija za moje zdravje. Tako bodo nagrajenci obveščeni o  nagradi, ob tem pa bodo pozvani, da preko zasebnega sporočila na Facebook strani Revija za moje zdravje ali preko zapisanega elektronskega naslova posredujejo osebne podatke za prevzem nagrade.

V kolikor se nagrajenci v roku treh dni (72 ur) ne javijo, se nagrada podeli prvi od izžrebanih rezerv (nato drugi, tretji in četrti), ki bo imela na voljo tri dni (72 ur), da se na zgoraj opisani način odzove na obvestilo o nagradi. Če po preteku določenega roka nobena od izžrebanih rezerv ne posreduje osebnih podatkov, se nagrada ne podeli.

Navodila in prevzem nagrade bosta izžrebanca urejala v dogovoru z organizatorjem nagradne igre Flegis. Pogoj za prejetje nagrade so sporočeni podatki nagrajenca (ime, priimek, naslov, davčna številka).

Nagrajenci bodo nagrade prejeli na naslov, ki ga posredujejo organizatorjema. V kolikor nagrajenec ne dvigne nagrade in se nagrada vrne organizatorju nagradne igre se šteje, da se nagrajenec izrecno odpoveduje nagradi, na podlagi česar je organizator prost vseh obveznosti po tej nagradni igri in lahko nagrado uporabi za kakršenkoli drug namen, povezan s promocijo.

 

4. Uporaba in varstvo osebnih podatkov

Svoje osebne podatke organizatorjema nagradne igre posredujejo le nagrajenci, vsi osebni podatki pa bodo s strani organizatorjev nagradne igre varovani v skladu z veljavnimi predpisi o varovanju osebnih podatkov (Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in ne bodo posredovani tretjim osebam.

Sodelujoči v nagradni igri so seznanjeni in se strinjajo, da organizatorja nagradne igre njihove posredovane osebne podatke uporabljata in shranjujeta skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

Organizatorja lahko obdelujeta zbrane osebne podatke nagrajencev v Facebook nagradni igri za potrebe izpolnitve naročila, statističnega vzorčenja, anketiranja, prilagajanje in segmentacijo ponudbe, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, obveščanje o poslanih pošiljkah, izvajanje usmerjenega ciljnega oglaševanja ter za pošiljanje drugega reklamnega gradiva.

Sodelujoči v tej nagradni igri organizatorjema dovoljujejo uporabo zbranih osebnih podatkov za namene kontaktiranja preko različnih komunikacijskih kanalov (na primer pošta, elektronska pošta in drugo). Navedene podatke lahko organizatorja obdelujeta za lastne potrebe do preklica privolitve posameznika oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu. V času upravljanja osebnih podatkov ima posameznik možnost vpogleda in ažuriranja podatkov v zbirki, ter lahko od obeh organizatorjev zahteva trajno ali začasno prenehanje uporabe njegovih osebnih podatkov oziroma izbris iz zbirke. To lahko stori s pisno zahtevo, ki jo pošlje na naslov obeh organizatorjev nagradne igre.

 

Ljubljana, 2. junij 2016

Besedilo povzeto po študiji iz revije Medscape Medical News 2/2016

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj