Kako vonja vaše blato?

Avtor: Dd. Iztok Ostan

Če zasmrdi iz kleti ali iz hladilnika, vemo, da je nekaj narobe, če pa smrdi za nami na stranišču, si domišljamo, da je vse v redu. Pa ni. Smrdeče blato je znak gnitja in prevladovanja zdravju škodljivih mikrobov.  Veliko je dejavnikov, ki škodijo dobrim črevesnim bakterijam: stres, antibiotiki, konzervansi in pesticidi v hrani … 

trebuh

A tudi če bi se prehranjevali le z naravno hrano, ki je tudi kuhana, bi blato smrdelo. Prava hrana za dobre bakterije so namreč le toplotno neobdelane vlaknine.

To lahko sami ugotovimo, če opravimo več zaporednih čistilnih dni s svežim sadjem in zelenjavo, saj takrat na stranišču ni več neprijetnega vonja. A ob taki hrani človek ne more trajno živeti. Raziskava med presnojedci v Nemčiji je pokazala, da 50 odstotkov žensk ob taki prehrani celo izgubi menstruacijo (Koebnick, 1999). Zato smo kar sprijaznjeni, da naše blato smrdi, saj nekaj kuhanega moramo pojesti. 

Nad neprijeten vonj blata z biološkim živilom              

Pa vendar smrdenje blata lahko odpravimo. Leta 2003 sem prvič preizkusil danski bio probiotični razvojni dosežek Erika Nielsena. Da se izognem komercialnemu imenu, ga imenujem bio probiotik EM. Večkrat na dan sem ga srebal v skupni dnevni količini do pol decilitra in v treh dneh je blato kljub mešani prehrani izgubilo neprijetni vonj. Takega učinka nimamo ob uživanju običajnih probiotičnih živil kot so kislo mleko, probiotični jogurti, kefir, zelnica in podobno. Potrebni so probiotiki z mnogo večjo količino dobrih bakterij (sevov) na mililiter oz. gram. Serije bio probiotikov EM, ki prispejo v Slovenijo, imajo certifikate o vsebnosti najmanj 100.000.000 sevov na ml, kar je od 10- do 100-krat več kot v običajnih probiotičnih živilih. Preizkušal sem tudi probiotike, ki so po številu sevov bogatejši od bio probiotika EM, a sem se vrnil k njemu, kerse je izkazal kot najcenejši za željeni učinek – odpravo neprijetnega vonja blata. Bio probiotiki EM Erika Nielsena vsebujejo 8 vrst sevov in izvlečke 19 vrst biološko pridelanih zelišč, priznanih v zdravilstvu. So certificirano biološko pridelano živilo, ne pa prehransko dopolnilo. Iskal sem pač živilo, ki ga lahko uživam vsak dan, saj je potrebno skrbeti za zdravo črevesno bioto vsak dan. 

Pomoč pri številnih prebavnih težavah 

Blato naj neha smrdeti, pa bo tudi manj zdravstvenih težav. To je ideja, ki sem jo preverjal z zbiranjem izkušenj uporabnikov bio probiotika EM. Na spletni strani www.iztokostan.com je predstavljenih že več kot 300, med njimi izboljšanje pri zaprtju (104 primerov), napihnjenosti (97), driskah (38), bolečinah v trebuhu (26), glivičnih vnetjih (11). Koristne bakterije uravnavajo tudi delovanje imunskega sistema in s tem zmanjšujejo kronična vnetja (Perlmutter, 2017). Uživalci bio probiotika EM poročajo o zmanjšanju vnetij kot so Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis (12 pričevanj) ter alergije (11).

Viri:

Koebnick, C. et al. (1999). Consequences of a longterm raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Annals of Nutrition & Metabolism, 43, 69–79.

Perlmutter, D (2017). Zdravi možgani, UMco.


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj