Vztrajajte pri nadaljnjih pregledih

Avtor: S. S.

O raku trebušne slinavke, bolezni, ki je v širši javnosti skoraj neznana, spregovorimo le takrat, kadar zaradi nje umre znana osebnost; nanjo ni nihče pozoren, kar je tudi delno vzrok za to, da je to rak, ki ima eno najslabših statistik preživetja: pet let po diagnozi živi le še 5 odstotkov obolelih. 

endoskop

Visoka umrljivost 

Po ocenah evropske organizacije za raka trebušne slinavke (Pancreatic Cancer Europe) v Evropi dnevno zboli 1.000 ljudi, umre pa jih 985. V Sloveniji za rakom trebušne slinavke letno zboli 400 ljudi, umre jih 380; pogosteje zbolijo moški, starejši od 60 let, a se starostna meja niža. 

Povprečno bolniki živijo 4,6 meseca od postavitve diagnoze. Možnosti za daljše preživetje imajo le tisti bolniki, ki jim bolezen odkrijejo v zgodnjih stadijih, ko je še mogoča operacija (slaba petina). 

Opazujte se 

Vzrokov za tako slabe izide zdravljenja in preživetja je več, eden najpomembnejših pa je gotovo v navadno poznem odkrivanju bolezni. Simptomi so pogosto nejasni in zlasti v začetnih stadijih jih ljudje pogosto spregledajo ali jim ne namenjajo zadostne pozornosti. Zato bodimo zlasti pozorni na nenadno slabo počutje, ki traja, temen urin, svetlo blato, naglo nenamerno izgubljanje teže, nenadne težave z nihanjem krvnega sladkorja, porumenelost kože in sluznic ter bolečine v predelu žličke ali v hrbtu v višini, kjer si ženske zapenjajo modrček. Gastroenterolog prof. Borut Štabuc je dodal, da sta pomembna znaka bolezni tudi dolgotrajna brezvoljnost in potrtost.   

Angleška raziskava je pokazala, da mora bolnik opraviti vsaj 4–5 obiskov pri svojem zdravniku, preden ga ta usmeri k specialistu s sumom na težave s trebušno slinavko. Zaradi znakov bolezni, ki so značilni tudi za različna druga obolenja, je treba vztrajati in doseči, da vas zdravnik napoti na nadaljnje preiskave in k specialistu. Pohitite, ne glede na številne raziskave, ki vas čakajo, boste le tako rešili življenje. Zapuščen rak trebušne slinavke namreč ne odpušča. Prehitite ga. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj