Naravno beljenje zob s sadjem

Veliko ljudi želi, da bi se ob njihovem nasmehu razkrile biserno beli zobje, dejstvo pa je, da to vedno ni mogoče. Vsaj ne na način, ki ne bi poškodoval nujno potrebnega varovala, zobne sklenine.

Zobe učinkovito lahko pobelimo tudi na načine, ki nam jih je v zibelko položila narava: z uživanjem hrane. Foto: Bigstocl

Dobra novica je, da je raziskava, ki je nastala pod okriljem univerze Harvard, odkrila, da je vsakodnevno uživanje sadja naboljši način beljenje zob.

Trimesečno raziskovanje je potrdilo, da zobe učinkovito lahko pobelimo tudi na načine, ki nam jih je v zibelko položila narava: z uživanjem hrane. Študija je tudi pokazala, da so najbolj učinkovite jagode, lupine pomaranče in limonin sok. Vendar je šlo za razmeroma kratko raziskavo, zato ugotovitev ni mogoče posploševati. Znano je tudi, da limonin sok (in ostala kisla hrana in pijača) raztaplja minerale v zobni sklenini. Dolgoročna uporaba limoninega soka za beljenje zob zato ni priporočljiva.

Dobre rezultate v odstranjevanju madežev naj bi dala tudi pomarančna lupina (notranji del lupine bele barve se pred ščetkanjem vtira po površini zoba). Jabolka in krompir prav tako vplivajo na razbarvanje zob, hkrati pa jih tudi očistijo. Tudi nekatere vodice za izpiranje ustne votline lahko dolgoročno vplivajo na razbarvanje zob (ko je zobna sklenina poškodovana, postajajo zobje vse bolj rumeni).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj