Naravno beljenje zob s sadjem

Avtor: R.M.Z.

Veliko ljudi želi, da bi se ob njihovem nasmehu razkrile biserno beli zobje, dejstvo pa je, da to vedno ni mogoče. Vsaj ne na način, ki ne bi poškodoval nujno potrebnega varovala, zobne sklenine. Dobra novica je, da je raziskava, ki je nastala pod okriljem univerze Harvard, odkrila, da je vsakodnevno uživanje sadja naboljši način beljenje zob.

Njihovo trimesečno raziskovanje je potrdilo, da so med sadjem najbolj učinkovite jagode, lupine pomaranče in limonin sok. Vendar, pozor: šlo je za razmeroma kratko raziskavo, znano pa je, da limonin sok (in tudi sicer kisla hrana in pijača) raztaplja minerale, ki sestavljajo sklenino. Dolgoročna uporaba limoninega soka za beljenje zob zato ni priporočljiva. Zaradi – sploh dolgoročnega – učinka limoninega soka na zobno sklenino zobozdravniki svetujejo, da si po uživanju kisle hrane in pijače ustno votlino izperete z vodo. 

Da bi se izognili zabarvanju zob, je priporočljivo, da ne uživate visoko pigmentirane hrane in pijače (kava, čaj, rdeče vino, gazirane pijače (sploh temnejše barve)), za katere je znano, da puščajo madeže na zobeh. Opustite kajenje, vodice za izpiranje ustne votline izbirajte previdno, saj nekatere lahko dolgoročno vplivajo na razbarvanje zob (ko je zobna sklenina poškodovana, postajajo zobje vse bolj rumeni). Pomaga tudi, če po obroku usta nekoliko izperete z vodo. 
Kaj pa sadje in zelenjava? Kot trdijo na Harvardu, je za beljenje zob najboljša uporaba jagod. Iz jagod je namreč mogoče narediti kašo, ki se jo vtira v zobe. Jagode naj bi vsebovale naravni encim, ki odstranjuje madeže na zobeh. 
Dobre rezultate v odstranjevanju madežev naj bi dala tudi pomarančna lupina (notranji del lupine bele barve se pred ščetkanjem vtira po površini zoba). Jabolka in krompir lahko vplivajo na razabarvanje zob, hkrati pa jih tudi očištijo. Zato je smiselno, da si vsakokrat, ko pojemo jabolko, izplaknimo usta z vodo.  
Če se odmaknemo nekoliko le od sadja in zelenjave in ostanemo pri naravnem pristopu: pri odstranjevanju madežev kave, čaja in vina pomaga tudi aktivno oglje. Vendar: pričakovanja naj ne bodo prevelika, saj bodo po uporabi zobje, ki so naravno rumenkaste barve, takšni tudi ostali, ko bodo madeži odstranjeni. 
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj