Dodatno zdravljenje za bolnike s primarno hiperholesterolemijo

Avtor: S. Z.

Družba MSD je sporočila, da je so znani rezultati preskušanja IMPROVE-IT. To je bila raziskovalna študija, ki je primerjala zdravljenje z zdravilom ezetimib in simvastatin (inegy) in zdravljenje s samim simvastatinom pri več kot 18.000 bolnikih z akutnim koronarnim sindromom.


Zdravilo INEGY je indicirano za dodatno zdravljenje ob dieti pri bolnikih s primarno (heterozigotno družinsko ali nedružinsko) hiperholesterolemijo ali mešano hiperlipidemijo, pri katerih je primerna uporaba kombiniranega zdravila, in pri bolnikih s homozigotno družinsko hiperholesterolemijo. Trenutno veljaven Povzetek glavnih značilnosti zdravila INEGY navaja, da koristi ezetimiba na srčno-žilno obolevnost in umrljivost še niso dokazali.

Rezultati študije IMPROVE-IT so bili prvič predstavljeni na znanstvenem srečanju ameriškega kardiološkega združenja AHA (American Heart Association) novembra 2014. Raziskava je primerjala bolnike, zdravljene z zdravilom za znižanje holesterola LDL INEGY, ki vsebuje simvastatin in nestatinsko zdravilo EZETROL® (ezetimib), in bolnike, ki so jemali le simvastatin. Bolniki, zdravljeni z zdravilom INEGY, so imeli značilno manj pomembnih kardiovaskularnih dogodkov kot bolniki, ki so jemali le simvastatin. Pomembni kardiovaskularni dogodki so obsegali kardiovaskularno smrt, miokardni infarkt brez smrtnega izida, možgansko kap brez smrtnega izida, ponoven sprejem v bolnišnico zaradi nestabilne angine pektoris in koronarno revaskularizacijo vsaj 30 dni po randomizaciji.

“Namen raziskave IMPROVE-IT je bil najti odgovor na zelo pomembno znanstveno vprašanje o povezanosti med kardiovaskularnim tveganjem in znižanjem holesterola LDL na zelo nizke koncentracije s kombinacijo ezetimiba in statina. Zadovoljni smo, da so rezultati objavljeni v NEJM,” je dejal sopredsednik študije Eugene Braunwald, dr. med., ustanovni predsednik raziskovalne skupine TIMI iz bolnišnice Brigham and Women’s Hospital. “Zelo smo hvaležni našim raziskovalcem in bolnikom, ki so sodelovali, za njihovo zavzetost pri dokončanju te zapletene devetletne študije. Analize podatkov 18.000 bolnikov v študiji IMPROVE-IT prinašajo trdne, zanesljive informacije, ki se pridružujejo drugim pomembnim raziskavam o pomenu zniževanja holesterola LDL.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj