Vzrok za solze so lahko tudi alergije

Avtor: R. M. Z.

Pogled na človeka s pordelimi, z otečenimi in s solzavimi očmi nam navadno vzbudi skrb in vprašanje, le zakaj joče. A bolj kot otožnost ga verjetno v teh dneh pestijo pogoste alergijske bolezni, ki so posledica preobčutljivosti na določeno snov ali na katerega izmed alergenov.

Naše oko je vsak dan izpostavljeno različnim dejavnikom, kot so: cvetni prah, bakterije, virusi …, pred katerimi nas varuje očesna veznica oziroma konjuktiva. Če se ta zaradi bakterijske, virusne ali alergijske reakcije vname, utrpimo alergijsko vnetje očesne veznice ali konjuktivitis, ki je posledica preobčutljivosti oči na določeno snov ali alergen.

Alergijski konjuktivitis lahko izzovejo cvetni prah, dim, sonce, veter, živalska dlaka, nekatera zdravila in kozmetični izdelki, ki jih z rokami nanašamo na oči. Za bolnika je alergijska reakcija zelo neprijetna, saj oči pečejo, se obilno solzijo in otečejo, beločnice in očesne veke pa pordijo. Izcedek iz oči je prozoren, težave z očmi pa lahko spremljajo tudi kihanje, izcedek iz nosu in srbenje. Alergijsko vnetje očesne veznice je namreč pogosto le del obsežnejše alergijske bolezni – sezonskega alergijskega rinitisa, za katerega so značilni še drugi simptomi, lahko pa nastopi tudi kot edina alergijska težava.

Zdravljenje alergijskega vnetja očesne veznice se začne s preventivo, to je z izogibanjem dejavnikom okolja, ki alergijo povzročajo. Ker pa to vedno ni mogoče, moramo ob preobčutljivosti na določene alergene ali že izraženih simptomih poseči po zdravilih – antihistaminikih, ki so na voljo v različnih oblikah. Pri alergijskem vnetju očesne veznice si s kapljicami za oči pomagamo oko vlažiti in izpirati ter tako zmanjšati pordelost in draženje vnetega očesa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj