Življenje s sladkorno boleznijo tipa 1 je postalo preprostejše

Avtor: R. M. Z.

Sladkorna bolezen tipa 1 (SB 1) je kronična avtoimuna bolezen, pri kateri celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj hormona inzulina. V registru SB 1, ki ga vodijo na pediatrični kliniki, je 1.800 bolnikov, podatka za vse sladkorne bolnike pa pri nas ni. 

SB 1 se po navadi pojavi že v otroštvu oziroma pri mlajših odraslih. Razlogi za njen nastanek še niso povsem pojasnjeni, tveganje za pojav pa je večje, če ima bolezen nekdo v družini.

Posledice pomanjkanja inzulina

Inzulin je v telesu odgovoren za to, da uravnava krvni sladkor (glukozo) in poskrbi, da preide v celice ter se tam pretvori v energijo. Pri ljudeh s SB 1 telo zaradi pomanjkanja inzulina glukoze ne more izrabiti, zato ta ostaja v krvi kot krvni sladkor in povzroča vrsto zdravstvenih zapletov. Bolezen je za zdaj še neozdravljiva in zahteva dosmrtno regulacijo sladkorja v krvi z dodajanjem inzulina, vsak dan, večkrat dnevno. Kljub temu je zaradi napredka v medicini in sodobnih inzulinskih črpalk tudi s SB 1 danes mogoče živeti kakovostno in razgibano življenje.

Hipoglikemija in hiperglikemija

Pri nadziranju ravni glukoze v krvi je bistveno, da se giblje v varnem sredinskem območju med hipoglikemijo in hiperglikemijo. Hipoglikemija se najpogosteje pojavi, kadar je injiciran prevelik odmerek inzulina oziroma kadar pojemo premalo hrane ali napačno sestavljen obrok glede na količino injiciranega inzulina. Padec glukoze lahko sprožijo tudi intenzivno gibanje, nepravilno razporejeni obroki in nekatere bolezni, tudi stres. Sladkorni bolniki hipoglikemijo v povprečju doživijo dvakrat tedensko.

Simptomi hipoglikemije: tresenje, živčnost, težave z zbranostjo, lakota, slabost, bledica, utrujenost, zaspanost, motnje vida, potenje, motnje govora, občutek vročine ali mraza, v hudih primerih celo smrt. Znaki hipoglikemije so drugačni pri vsakem posamezniku in se lahko tudi spreminjajo z leti, kar pomeni, da je treba biti izjemno pozoren na vsako spremembo počutja in preveriti, ali mogoče ne gre za hipoglikemijo.

Prav tako kot hipoglikemija pa je nevarna tudi hiperglikemija, saj lahko povzroči diabetično ketoacidozo in dolgoročne zdravstvene zaplete, kot so: slepota, odpoved ledvic, srčno-žilna bolezen in amputacija uda . Hiperglikemija lahko nastane zaradi neprimerne prehrane, premalo gibanja, neustreznega zdravljenja z inzulinom (izpuščanje odmerkov, premajhni odmerki itn.) ali stresa. Na hiperglikemijo lahko opozarjajo naslednji znaki: pogosto uriniranje, stalna žeja, dvojni vid in utrujenost.

Pomen ogljikovih hidratov pri sladkorni bolezni

Na raven glukoze v krvi bistveno vpliva prehrana, natančneje ogljikovi hidrati, ki ob zaužitju povzročijo dvig ravni glukoze v krvi. To pomeni, da morajo ljudje s SB 1 natančno nadzirati svojo prehrano in vedno točno vedeti, koliko ogljikovih hidratov vsebuje obrok, ki ga bodo zaužili. Le tako lahko namreč izračunajo, za koliko bodo ti ogljikovi hidrati dvignili krvni sladkor in kolikšen odmerek hitrodelujočega inzulina zato takrat potrebujejo.

Pri tem mu že lahko pomagajo tudi posebne tehtnice, mobilne aplikacije in pametne inzulinske črpalke. S spoznavanjem prehrane in preračunavanjem ustreznih odmerkov inzulina se mora bolnik spoznati čim prej, že v otroštvu, saj lahko tako prej prevzame nadzor nad svojo boleznijo. Za SB 1 ni zdravila, zato je namen zdravljenja ohranjati – kolikor je le mogoče – normalne ravni glukoze v krvi, da bi minimizirali tveganje za pojav zapletov.  Splošno gledano, je za uspešno obvladovanje bolezni poleg rednega in pravilnega injiciranja inzulina ključnega pomena zdrav način življenja z veliko rednega gibanja in nadzorovano, raznoliko zdravo prehrano.

Inzulinska črpalka MiniMed 640G

Sistem MiniMed 640G je prva inzulinska črpalka z možnostjo stalnega spremljanja glukoze (CGM), ki samodejno ustavi dovajanje inzulina, ko obstaja verjetnost, da se bo s senzorjem izmerjena raven glukoze približala spodnji meji, in nadaljuje dovajanje inzulina, ko se raven glukoze normalizira.

Inzulinska črpalka je majhna elektronska naprava, ki posnema delovanje zdrave trebušne slinavke in v telo dovaja inzulin, hormon, ki poskrbi, da raven glukoze v krvi pri bolnikih s sladkorno boleznijo ostane v normalnih mejah. Vse bolj dodelane naprave omogočajo ljudem s sladkorno boleznijo, da uživajo aktivno in polno življenje. Črpalka MiniMed 640G predstavlja zadnjo inovacijo na tem področju, ker neprestano meri glukozo, zagotavlja stalno dovajanje inzulina in s tem prepreči življenje ogrožajočo hipoglikemijo.            

Podrobneje o mehanizmu nove inzulinske črpalke MiniMed 640G

Inzulinska črpalka je majhna elektronska naprava (v velikosti manjšega mobilnega telefona), v kateri sta računalniška enota in rezervoar inzulina. Rezervoar je povezan z infuzijskim setom, skozi katerega inzulin pride v telo. Elektronsko napravo ob začetku uporabe programiramo, tako da dovaja točno toliko inzulina, kot ga potrebuje posameznik. Inzulin iz rezervoarja naprava skozi tanko infuzijsko cevko potiska v telo v enakomernih intervalih in ob ukazu posameznika (predvsem ob obrokih, ko ogljikovi hidrati povzročijo porast sladkorja v krvi).

Rezervoar in infuzijski set je treba menjati le na 2–3 dni. V podkožje telesa sega tanka upogljiva cevčica, imenovana kanila. Najpogosteje se namesti v podkožje trebuha ali zgornjega dela zadnjice. Kanilo novega infuzijskega seta ob menjavi vstavimo nekaj centimetrov stran od prejšnjega mesta vstavitve. Čeprav se mogoče sliši zapleteno, je postopek menjave precej preprost. Infuzijski seti Medtronic imajo mehanizem za hiter odklop, ki uporabniku omogoča začasno prekinitev povezave s črpalko pri umivanju, kopanju, športu ali pri intimnih trenutkih.

Sistem neprekinjenega merjenja pri črpalki MiniMed 640G

Sistem za neprekinjeno merjenje glukoze črpalke MiniMed 640G ponuja bistveno več informacij kot rezultati posameznih meritev, opravljenih z merilnikom glukoze v krvi. Na zaslonu so ves čas prikazani trenutna vrednost glukoze, graf gibanja glikemije in napoved trenda (prikaz smeri in hitrosti gibanja glukoze). Pred hipoglikemijo in hiperglikemijo uporabnika varujejo kar 3 vrste opozoril: napoved prekoračitve nastavljene spodnje in zgornje meje, opomnik za hitrost spreminjanja vrednosti glukoze ter opozorilo pri prekoračitvi spodnje in zgornje nastavljene meje.

Rezultate meritev je mogoče prenesti tudi na osebni računalnik, kar je v pomoč bolniku in diabetologu, ko se odloča za morebitne prilagoditve zdravljenja. Vrednosti glukoze lahko črpalka MiniMed 640G izmeri z glukoznim senzorjem Enlite, s tanko elektrodo, ki je vstavljena v podkožje, in meri vrednost glukoze v medceličnini. Glukozni senzor 24 ur dnevno opravlja in zapisuje meritve glukoze v medceličnini.

Kaj o inzulinski črpalki MiniMed 640G pravijo njeni uporabniki?

Bolnik s SB 1 Dragan Šumanski, 37 let, zbolel pri 16 letih

Prva uporaba inzulinske črpalke (IČ) 2005; med prvimi starejšimi uporabniki IČ. Novo IČ MiniMed 640G prejel sredi marca 2015. Prednosti uporabe inzulinske črpalke vidi predvsem v tem, da ni več treba uporabljati injekcij, slediti vnaprej določenemu urniku prehranjevanja, in v manjšem tveganju za pojav hipoglikemije. Med slabosti prišteva nujnost po natančnem poznavanju sestave hrane, nenehno nošenje IČ in večjo odgovornost do lastnega zdravja. Meni, da so tudi ob uporabi črpalke redno merjenje sladkorja v krvi, urejena prehrana in odmerjanje inzulina ključnega pomena za obvladovanje bolezni.

Bolnica s SB 1, Urša Jakopin, 33 let, zbolela pred 10 leti

Čeprav ima novo IČ MiniMed 640G le en teden (podatek se nanaša na čas opravljenega intervjuja), je zelo hitro opazila veliko prednosti. Poudarja preglednost, natančne opise funkcij; opozorila pred nastankom hipoglikemije in izklop dovajanja bazalnega inzulina, preden pride do hipoglikemije; takojšnji prenos meritev v črpalko; možnost ‘odmerka inzulina prek merilnika’ in diskreten, a hkrati živahen in vizualno privlačnejši videz črpalke.

 


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj