Nosečnice: dovolj folata, premalo drugih vitaminov in mineralov

Folat je izjemno pomemben v nosečnosti, saj vitamin B9 vpliva na razvoj ploda, še posebej pri zapiranju nevralne cevi. Iz nje se razvije celoten živčni sistem, vključno z možgani. Nevralna cev se zapre 28 dni po oploditvi, zato je potrebno za zadosten vnos folata poskrbeti že prej.

Skoraj vsaka peta nosečnica ne dosega DVP za vitamine A, D, E, B6 ter za cink, magnezij in kalcij. Foto: Bigstock

Da bi preprečili pomanjkanje folata v nosečnosti, kar bi privedlo do okvar ploda, se nosečnicam priporoča dodajanje folata v obliki prehranskega dopolnila – folne kisline. Raziskave kažejo na pomanjkanje folata pri najmanj desetini odraslih, v nosečnosti pa se potrebe po njem povečajo za 50 odstotkov.

Dovolj folata in železa, premalo ostalih vitaminov in mineralov

Študija, ki so jo opravili na Univerzi Purdue, je pokazala, da tretjina nosečnic uživa preveč folne kisline, 40 odstotkov pa jih pretirava z dodajanjem železa. Pri tem pa pozabljajo na ostale zelo pomembne vitamine in minerale. Skoraj vsaka peta nosečnica namreč ne dosega dnevno priporočenega vnosa vitaminov A, D, E, B6 ter cinka, magnezija in kalcija. Raziskovalci zato predlagajo revizijo prehranskih smernic za nosečnice, s katerimi bi to neravnovesje odpravili.

»Skoraj vsaka peta nosečnica ne dosega DPV vitaminov A, D, E, B6 ter cinka, magnezija in kalcija.«

Folat oz. folna kislina ima sicer nizko toksičnost, vendar visoki odmerki lahko zakrijejo pomanjkanja vitamina B12, kar ima lahko trajne posledice: nevrološke okvare in posebno obliko slabokrvnosti (megaloblastna anemija). Zgornja še varna meja za folat je 1000 mikrogramov na dan, kar je dva in polkrat več, kot je priporočeni dnevni vnos za odrasle.

Povečane potrebe po številnih hranilih

V nosečnosti se povečajo potrebe tudi po številnih drugih vitaminih in mineralih, še posebej po železu. Medtem, ko je priporočeni dnevni vnos (PDV) železa pri odraslih 15 miligramov na dan, se pri nosečnicah poveča na 30 miligramov. Pomanjkanje železa v času nosečnosti in zgodnjem otroštvu lahko povzroči zaplete nosečnosti in okrnjen razvoj psihomotoričnih ali kognitivnih sposobnosti otroka.

Kaj pa ostala hranila, na katera opozarjajo raziskovalci Univerze Purdue?

Priporočene dnevne odmerke (PDV) navajamo v spodnji tabeli, za orientacijo pa še PDV za odrasle in zgornjo še varno mejo vnosa posameznega hranila.

hranilo PDV odrasli Zgornja varna meja PDV v nosečnosti PDV med dojenjem
folat 400 µg 1000 µg 600µg 500 µg
železo 14 do 15 mg 45 mg 30 mg 20 mg
vitamin A 800 µg enaka kot PDV 1100 µg 1500 µg
vitamin D 20 µg 100 µg 20 µg 20 µg
vitamin E 14 mg 300 mg 14 mg 17 mg
vitamin B6 1,4 ni podatka 1,9 mg 1,9 mg
cink 10 mg 40 mg 10 mg 11mg
magnezij 350 mg 1100 mg 350 mg 390 mg
kalcij 1000 mg 1500 mg 1000 mg 1000 mg

Opombe: Vrednosti za vitamin D so izračunane za ljudi, ki se zadržujejo v zaprtih prostorih. V stroki velja, da visoki odmerki vitamina B6 niso škodljivi. Primeri premajhnega vnosa vitamina B6 s prehrano so zelo redki, potrebe so povečane pri tistih, ki uživajo veliko beljakovin in ob jemanju nekaterih zdravil (antikonvulzivi, tuberkulostatiki). Za izračun ustreznega vnosa glede na beljakovine, se uporablja količnik 0,2 mg vitamina B6 na g zaužitih beljakovin. Viri podatkov: NIH, EFSA

Folat ali folna kislina?

Folna kislina je umetna oblika folata (vitamina B9). Folat potrebujemo vsi, saj dnevno sodeluje pri številnih procesih v telesu, predvsem pri nastajanju novih celic oziroma celični delitvi. Približno desetina populacije v razvitem svetu ima pomanjkanje folata. Folat je v tesni povezavi z železom in vitaminom B12.

»Preveč folata lahko zamegli anemijo, zato je njegov vnos omejen na 1000 µg na dan.«

Odrasli in otroci nad 10 let potrebujejo 400 µg folata na dan, nosečnice in doječe matere pa okrog 600 µg. Dobri viri folata so pšenični kalčki (s 100 grami pokrijemo 140 odstotkov svojih dnevnih potreb), telečja jetra (s 100 grami pokrijemo 127 odstotkov dnevnih potreb), sveža špinača (s 100 grami pokrijemo 97 odstotkov dnevnih potreb). Odličen vir folata so tudi stročnice, brokoli, zelena solata, koruza, beluši.

Viri: NIH

Zdravstvene trditve za folat

EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) je za folat odobrila naslednje zdravstvene trditve: prispeva k razvoju tkiva med nosečnostjo, prispeva k sintezi aminokislin, prispeva k nastajanju krvi, prispeva k presnovi homocisteina, prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, prispeva k delovanju imunskega sistem, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ima vlogo pri delitvi celic.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj