Znanstveniki potrdili: Polže prežene vonj nekaterih rastlin

Polži radi naselijo vrt in ko se enkrat udomačijo, se jih je težko znebiti. Vrtičkarji tudi vedo, da jim nekatere sadike še posebej teknejo. Problemu so se posvetili raziskovalci univerze Plymouth in preučili prehranske preference na stotine polžev. Ugotovili so, da jih od mladih rastlin bolj kot neprijeten okus odžene neprijeten vonj.

Polži se rastlin z močnimi vonji izogibajo. Najbolj jih odganjajo sivka, ognjič, geranija, meta in bazilika.

Če v bližino vrtnin posadimo rastline močnega vonja, na primer sivko, jih zaščitimo pred polži. Metoda je enostavna, poceni in, kar je najbolj pomembno, popolnoma naravna. Polži »vihajo nos« tudi nad ognjičem in geranijo, odganja pa jih tudi vonj mete in bazilike. Izkoriščanje naravnih kemikalij je učinkovita naravna metoda zaščite vrtnin in poljščin pred polži in drugimi vrtnimi škodljivci, so v poročilo zapisali znanstveniki.

Bolj kot okus polže odganja vonj rastlin

Raziskovalci Univerze Plymouth so v sodelovanju univerzama v Lyonu in Southamptonu preučili prehranske navade na stotine polžev, ki so jih naselili na gredice s 14 različnimi rastlinami. Zanimalo jih je, zakaj imajo polži nekatere sadike raje kot druge. Izkazalo se je, da vzrok bolj kot v okusu rastlin leži v vonjavah, ki jih le-te proizvajajo.

“Izkoriščanje naravnih kemikalij je učinkovita naravna metoda zaščite vrtnin in poljščin pred polži in drugimi vrtnimi škodljivci.”

Zaščitne spojine, ki vplivajo na okus (na primer fenoli in cianidi), na izbiro niso vplivale, kemikalije, ki vplivajo na voh, pa so odigrale ključno vlogo. Polži so se rastlin z močnimi vonji izogibali. Najbolj so jih odganjale sivka, ognjič, geranija, meta in bazilika.

Polži pomagajo vzdrževati naravno ravnovesje

Raziskava, objavljena v reviji Annals of Botany, prinaša tudi boljše razumevanje vloge, ki jo imajo polži v naravnih ekosistemih. Prof. dr. Mick Hanley iz Univerze Plymouth, vodja raziskovalne ekipe, pojasnjuje: »Polži so enako škodljivi za mlade sadike na vrtovih in njivah kot za rastline na travnikih. Vendar že dolgo vemo, da verjetnost »napada« ni enaka za vse rastline. Prisotnost polžev na določenem območju pomembno vpliva na to, katere rastlinske vrste bodo preživele najbolj ranljivo stopnjo zgodnje rasti in katere ne. S tem pomagajo vzdrževati naravno ravnovesje.«

V naslednjem koraku bodo raziskovalci poskušali ugotoviti, kako na naravno odpornost rastlin vpliva zemljepisna lega.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj