Vohamo ne zgolj z nosom, pač pa tudi z jezikom

Čutila so kompleksni sistemi, zelo povezani seboj, kažejo zadnje znanstvene ugotovitve. V ustih so namreč odkrili receptorje za voh. Odkritje nakazuje, da se celovita izkušnja okusa zgodi v ustih in ne v možganih, kot so menili doslej.

Do sedaj je veljalo, da sta vonj in okus neodvisna senzorična sistema, ki med seboj nista povezana. Foto:Bigstock

Okus se je evolucijsko gledano razvil kot pomoč pri ocenjevanju hranilne vrednosti in potencialne toksičnosti tistega, kar so naši predniki dajali v usta. Vonj to senzorično izkušnjo nadgradi s podrobnimi informacijami o kakovosti: pomaga razložiti, ali je okus sladek zaradi češnje, banane ali korenčka. Možgani okus in vonj združijo ter ustvarijo natančno sliko tega, kar jemo.

Do sedaj je veljalo, da sta vonj in okus neodvisna senzorična sistema, ki med seboj nista povezana. Študija, ki so jo izvedli raziskovalci Monell Chemical Senses Centra, ugotovitve pa objavili v strokovni reviji Chemical Senses, kaže, da temu ni tako.

»Odkrili smo, kako molekule vonja spreminjajo zaznavanje okusa, kar lahko privede do razvoja novih modifikatorjev okusa. To bi omejilo porabo soli, sladkorja in maščob v prehranski industriji ter zmanjšalo pogostnost bolezni, povezanih s prehrano, na primer debelost in sladkorno bolezen tip 2,« pojasnjuje glavni avtor študije dr. Mehmet Hakan Ozdener iz Monell Chemical Senses Centra.

Ozdenek in sodelavci so vzgojili kulturo okušalnih celic in njihovo sestavo analizirali z genetskim in biokemičnim sondiranjem. Ugotovili so, da vsebujejo številne molekule, za katere je znano, da so prisotne v vohalnih celicah v nosu. Gre za prvi dokaz, da so v okušalnih celicah prisotni tudi receptorji za vonj.

»Sočasna prisotnost olfaktornih receptorjev in receptorjev za okus ponuja zanimive možnosti za preučevanje interakcij med vonjem in okusom,« pojasnjuje Ozdener. »Naša raziskava omogoča vpogled v mehanizme medsebojnega delovanja vonja in okusa ter ponuja novo razumevanje zaznavanja vonjav pri ljudeh. Z njim je še vedno povezanih veliko nejasnosti. Znanstveniki denimo ne vedo, katere molekule aktivirajo posamezni vohalni receptor. V prihodnosti bodo tudi skušali ugotoviti, ali so receptorji za vonj prednostno locirani na specifičnem tipu okušalnih celic (za sladko ali slano, na primer).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj