Za ‘edinstvene’ migrene med menstruacijo krivo pomanjkanje železa

Avtor: R. M. Z.

Pred letom dni smo poročali, da je migrena, ki se pojavi ob koncu menstrualne krvavitve, povezana z nizko koncentracijo feritina v krvi (kar je povezano z izgubo krvi) in ne z nihanjem (padcem) hormona estrogena. Ta migrena se razlikuje od migrene, ki se pojavi dan ali dva pred menstruacijo ali v prvih dveh dneh, in je povezana predvsem s hormonskim dogajanjem v telesu. Če so pred letom dni raziskovalci ob koncu stavka še zapisali vprašaj, zdaj temu ni več tako.

ženska s glavobolom

»Nad migreno ob koncu menstrualnega cikla običajno tarnajo ženske, ki jih obravnavamo zaradi migren v času menstruacije, vendar te migren nastopijo šele več dni po padcu estrogena, ki povzroča z menstruacijo povezane migrene,« so v poročilu zapisali avtorji. Študijo je vodila dr. Anne H. Calhoun iz University of North Carolina in zdravstvene klinike Carolina Headache Institute–Research v Durhamu.

S pripravki železa nad migreno?

Raziskovalci Univerze v Severni Karolini verjamejo, da migrena, ki nastopi v zadnjih dneh menstruacije, ni povezana s hormonskim dogajanjem v telesu, ampak izgubo krvi v času menstruacije, kar ima za posledico kratko anemijo in glavobol. Izsledki študije so bili objavljeni v strokovni reviji Headache in so predstavljeni tudi na lanskem simpoziju American Headache Society (Scottsdale Headache Symposium).

Študija temelji na kliničnih opažanjih raziskovalcev, da se pri nekaterih ženskah, ki se zdravijo zaradi redno ponavljajočih se »klasičnih« menstrualnih migren, pojavljajo migrene ob koncu menstruacije.

»Sumili smo, da je to povezano z izgubo krvi med menstruacijo in ​​zato že nekaj let rutinsko preverjamo ravni feritina v krvi,« so ob tem zapisali raziskovalci. Za namene študije so avtorji razvili lastne diagnostične kode — EMM (End menstrual migraine). Da bi podrobneje raziskali učinek, so ovrednotili podatke 119 žensk, ki so v šestih tednih prišli na kliniko. Ženske so bile v povprečju stare 36,8 let, njihovo povprečje indeksa telesne mase je znašal 26.6 kg/m2. 

Bistvenih razlik med skupinami žensk (z EMM in brez migren) niso opazili. Zbrani podatki so razkrili, da je med 85 sodelujočimi ženskami z redno menstruacijo, ki so izpolnjevale merila za vključitev v analizo, 30 žensk (ali 35.3 %) imelo EMM. Migrene v času menstruacije so v povprečju trajale 2,6 dneva, pri čemer so ženske ocenile, da je bil vsaj en dan glavobol zelo močan.   

Od 30 žensk so pri 28 (ali 93,3 %) v krvi ugotovili nižje ravni feritina. Feritin je medcelični protein, ki shranjuje železo in ga sprošča v odzivu na zahteve tkiva. Splošno zaželena vrednost feritina znaša 50 ng/mL, medtem ko je bilo povprečje v omenjeni skupini žensk komaj 21.9 ng/mL, s tem, da so pri polovici žensk ugotovili še nižjo raven – nižjo od 18 ng/mL, ki velja za minimalno vrednost pri ženskah.  

Ob tem raziskovalci opozarjajo, da so ustrezne vrednosti železa zagotovo pomembne, vendar pa, da so enako pomembne tudi ustrezne zaloge železa. Ob pomanjkanju feritina se lahko te zaloge železa hitro izčrpajo. 

Raziskovalci poudarjajo, da je pri kroničnem glavobolu prepoznan tudi simptom nizkih vrednosti feritina, kar je povezano s slabokrvnostjo, hipoksijo in hiperkapnijo, poleg tega pa omenjajo še »mogoča povezava s cerebralno vazodilatacijo, ki običajno spremlja takšna stanja«. Avtorji v študiji še pozovejo k izvajanju večjih epidemioloških študij, ki bi potrdile prevalenco EMM in pripomogle k natančnejši opredelitvi motnje. 

Med 30 bolniki so pri 28 (93.3%) ugotovili povišane ravni feritina, ki je globularna beljakovina, sestavljena iz 24 podenot, ki predstavlja v evkariontskih in prokariontskih organizmih poglavitno skladiščno mesto za železo, ki ga sprošča v odzivu na zahtevo tkiva. Za EMM priporočajo več diagnostičnih meril, med njimi tudi predvidljive migrenske glavobole (z ali brez aure), ki se pojavijo neposredno ob ali proti koncu menstrualne krvavitve. 

Dr. Calhoun je dodala, da bolnice s takšnimi simptomi običajno zdravijo z železom. »Običajno priporočim vnašanje železa v oralni obliki, ker pa so lahko pri nekaterih bolnicah ravni tako nizke, smo uporabili intravenske infuzije železa. Po preteku osmih do devetih mesecih jemanja oralnih oblik železa preverim feritin v krvi in običajno se izkaže, da gre za primerne vrednosti, s popolnim izginotjem simptomov,« je dejala zdravnica.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj