Avtor: dr. Karin Kanc dr. med.
Zima se še ne poslavlja, čeprav se nam je vsem dozdevalo, da bo vsak dan samo še topleje. Današnji pogled na valovito Cerkniško jezero me je nostalgično popeljalo kakih 25 let nazaj, ko smo gotovo vsako zimo na tem jezeru lahko drsali. O tem sploh ni bilo vprašanja. Drsalni dnevi na Cerkniškem jezeru so bili nepozabni: kristalno čist in prozoren debel led, skozi katerega je bilo mogoče opazovati ribe ali pa je voda pod njim že davno odtekla in sem skozenj gledala travo in druge bilke.
Led je bil tudi valovit, ob trsju se je vzpel navzgor, nato pa spet na drugi strani navzdol. Nepopisno veselje in užitek v naravi, nato pa vroč čaj in nova energija za delo – pa okrepljena imunost.
Več kot je človek v naravi in na svežem zraku, več novih moči nabere in virusi, kot da nimajo moči nad nami. Odpornost na viruse je povezana tudi z duševno žilavostjo. Vsi smo izpostavljeni stresu, a če dovolimo, da nas ta prevzame, da se celo vpleta v naše sanje ali nam ne pusti spati, podnevi pa povzroči, da jemo preveč in posegamo po nezdravi hrani, ki nas zasiti, da ni prostora za naravno vitaminsko, nehote ustvarimo vrzel v svoji odpornosti in bolezen je lahko kmalu tu. Aha, pa še proti gripi smo se letos pozabili cepiti … vse to skupaj je recept za katastrofo.
Gripa je resna bolezen. Prizadene staro in mlado. Kdor jo je enkrat imel, ve, da je počutje tako slabo, da se od nje zares lahko tudi umre. Ljudje smo tako ranljivi; že nekaj minut v družbi z nekom, ki mogoče niti še ne ve, da prenaša virus gripe, in že zbolimo. Stari ljudje so posebej ‘na udaru’, saj imajo še toliko pridruženih bolezni, da gripa njihovo stanje še poslabša. Ena takih bolezni je sladkorna bolezen. Zaradi nje so ljudje na okužbe manj odporni, ko že zbolijo, pa ljudem sladkor dobesedno podivja.
Tudi med je sladilo
Prehladna obolenja z gripo na čelu so za naše telo stres in pri ljudeh s sladkorno boleznijo, pri čemer je inzulina sorazmerno malo, ga tako še hitreje ‘zmanjka’ . Poenostavljeno rečeno, inzulin pri nekom z urejeno sladkorno boleznijo uspešno usmerja potovanje sladkorja iz krvi do vseh celic v našem telesu, med prehladom pa je zaradi stresa v telesu ta mehanizem preobremenjen in sladkor zastaja v krvi ter je posledično višji. Kaj se še zelo pogosto zgodi? Že od majhnega nam je mama ob prehladu verjetno pomagala z vitamini, sveže stisnjenimi sadnimi sokovi in s pitjem večjih količin čaja – pa ne s pitjem samega čaja, ampak z obilico dodanega medu. Med človeka potolaži, kar nekako olajša tegobe prehlada in marsikomu se zdi, da je preprosto nepogrešljiv. V Sloveniji je uživanje medu ob prehladu sploh že tradicija. Med je seveda čudovit, vendar vsakemu, ki me obišče, svetujem, da vpliv medu na svoj krvni sladkor preveri z meritvijo pred zaužitjem in po njem. Pri večini se izkaže, da je skok krvnega sladkorja zelo izrazit, med boleznijo pa je med le še ‘kaplja čez rob’ – krvni sladkor gre v višave …
Pogostejše merjenje krvnega sladkorja med prehladom/gripo
Bodimo pozorni na vpliv gripe/prehlada na krvni sladkor. Na višji sladkor opozorijo že večja žeja, pogostejše uriniranje in tudi hujšanje – zadnje preprosto zato, ker sladkor iz krvi ne gre v celice, ampak se obilno izloča z urinom, celice pa ‘hujšajo’. Zato je izjemnega pomena, da si vsak človek s sladkorno boleznijo med prehladom še intenzivneje meri svoj krvni sladkor, si ob posvetu z zdravstvenim timom prehodno poviša odmerke zdravil za uravnavanje krvnega sladkorja in si tako pomaga, da čim bolje in s čim manj škode prebrodi tako krizo.
Za konec: vsak prehlad mine, posvetujte pa se z zdravstvenim timom, če se težave vlečejo kar več kot mesec dni – lahko gre za razvoj enega izmed zapletov viroze, mogoče je nastopila še pljučnica. Imejte se radi, opazujte se in pravočasno poiščite strokovno pomoč. Predvsem pa imate ‘škarje in platno’: čim več časa prebijte v naravi in si okrepite odpornost, CEPITE SE PROTI GRIPI, ukrepajte, ko stvari ne gredo na bolje, predvsem pa raven svojega krvnega sladkorja uporabite kot kompas – če se krvni sladkor umirja, so se stvari že obrnile na bolje, če ne, pa potrebujete dodatno pomoč. In še to – ob sladkorni bolezni med uživajte po pameti, mogoče pa odkrijete, da sta propolis in cvetni prah še veliko boljša pa še sladka nista – SREČNO!
Foto: Bigstock