Se podrejate družbenim standardom?

Kolikokrat se vprašamo, sem resničen/resnična, sem to res jaz, se mogoče pretvarjam, bi moral/a storiti po svoje? Gre za lastnost, ki ji pravimo pristnost. Pa vendar pristnost ni dar, ampak naša odločitev, da smo to kar smo in pomembno je, da tej odločitvi sledimo vsak dan.

Vprašajte se ob kom se resnično dobro počutite in katere stvari vas resnično osrečujejo Foto: Bigstock

Zaradi družbenih standardov, ki nam narekujejo kakšni moramo biti, da bomo sprejeti, večkrat v sebi zatremo svoje resnične želje, misli in čustva. Biti pristen vsak dan, nam pomeni nekaj obremenjujočega in težavnega, kar je povsem logično. Kako naj bomo pristni in to kar smo v družbi, ki teži k popolnosti in enoličnosti. To je najtežja bitka, ki pa ni nujno pogubljena, za tiste, ki se odločijo, da se bodo soočili z novim izzivom- biti pristen/na.

Monika Drozg, magistrica zakonskih in družinskih študijev ter zakonska in družinska terapevtka (stažistka) bo na portalu revijazamojezdravje.si tedensko objavljala kolumne, pa tudi odgovarjala na vaša vprašanja. Spletna stran: Acinom.siPišite na [email protected], vprašanje bomo posredovali strokovnjakinji in na spletni strani tudi odgovorili.

Zamisel o iskanju in izražanju naše identitete ali pristnosti so skozi stoletja povzdignili tako filozofi, socialni teoretiki kot psihologi. Nasprotno od pristnosti stoji, zanikanje naše resnične identitete ali nepristnost, ki je prikazana v bolj negativni luči. Pristnost je opredeljena kot pošten in zato moralen način bivanja. Raziskave namreč kažejo, da je pristnost zelo koristna, saj naj bi se pristnost močno povezovala z višjimi stopnjami samopodobe, boljšim psihološkim počutjem, pozitivnejšimi afekti, kakovostnejšimi medosebnimi in romantičnimi odnosi in številnimi drugimi kazalci psihosocialne prilagoditve.

Kako postati pristen/a?

V prvi vrsti se je potrebno odločiti in okrepiti pogum, ki ga vsi med nami nosimo v sebi. Pogum, biti nepopoln, biti ranljivi in priznati ter pokazati svoje napake svetu. Ko boste zbrali pogum, vam bodo po glavi mrgolele misli kot so:
– Če mislim da sem takšen/takšna dovolj dobra, ali tudi drugi mislijo tako?
– Če pokažem svoje napake, bom sploh komu všeč?
– Kaj če me imajo družina in prijatelji raje popolno, takšno/takšnega, ki vse postori in poskrbi za vse?
Naj vas te misli ne ustavijo, osredotočite se na:


• opustite stare vzorce, ki vam škodijo,
• rešite se prepričanj, ki so vam jih vcepili drugi in poslušajte sebe,
• ne bojte se težkih občutij, sprejmite jih kot del sebe, ne kot nekaj od česar je treba pobegniti.
• sprejmite svoje napake,
• raziskujte svoje vrednote in ugotovite kako jih začeti živeti,
• vprašajte se ob kom se resnično dobro počutite in katere stvari vas resnično osrečujejo,
• premislite katerim lastnim prepričanjem resnično verjamete ( npr.: sem nesposoben/a, neprivlačen/a, nihče me ne mara, nisem dovolj dober/a…)
• dovolite drugim, da so pristni tudi oni, bodite sočutni.


Zavedati se je potrebno, da kadar se odločimo za spremembo to najprej opazi okolica in seveda se ob tem nekateri počutijo ogrožene, zato ne malo krat udarijo z negativnimi, neprimernimi in krutim odzivi. In čeprav vse kritike in očitki niso resnični, krutost boli in pripravljeni moramo biti na to, če želimo biti pristni. Kadar se odločimo, da se ne bomo ozirali na to kar mislijo drugi, postanemo odporni na ranljivost ob tem pa izgubimo povezanost z drugimi, saj ustvarimo okoli sebe nekakšen obrambni zid. Zelo pomembno je, da ob tem, ko smo pristni, resnično tudi pokažemo kadar smo ranljivi.


Biti zlit s sodobno družbo je seveda varnejša izbira, vendar a smo res tako malo vredni, da bomo živeli kot nam narekuje ostala družba. Vse skrite misli, želje, ideje, čustva in bolečine ostanejo v nas in na dan privrejo v še hujši obliki (depresija, tesnoba, zasvojenosti, odpor, obtoževanje, motnje hranjenja, nerazložljiva bes in žalost …). Na vrhu vsega pomembnega pa je, da ko prenehamo težiti k temu ,da smo v vsem in za vsakogar popolni, nam ostane dovolj časa, ki ga lahko posvetimo tistemu kar nas zares osrečuje, predvsem pa graditi odnose, ki so za nas resnično vredni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj