Dejstva o migreni, ki jih morda niste poznali

Ženske za migreno zbolevajo trikrat pogosteje kot moški, predvsem v rodnem obdobju, kar ni presenetljivo. Ženski spolni hormoni so dejavnik tveganja , in mnoge ženske dobijo migreno ravno med menstruacijo.

Migrena je povezana z ženskimi spolnimi hormoni, mnoge ženske jo imajo med menstruacijo. Foto: Bigstock

Čeprav so tenzijski glavoboli v populaciji najpogostejši in se z njimi srečuje 70 odstotkov populacije, niso najhujši. Ljudje, ki jih imajo, intenzivnost bolečine opisujejo s 3 do 5. Glava najbolj boli pri migreni, ki človeka pogosto popolnoma onesposobi, intenzivnost bolečina pa dosega najvišjo stopnjo – deset.

Za migreno lahko zbolijo tudi otroci, najpogosteje pa se kaže kot vrtoglavica in/ali bolečine v trebuhu. Migrena je zelo povezana z dednostjo: če jo ima eden od staršev, je tveganje zanjo pri potomcih 50 odstotno. Če jo imata oba, se dvigne na 75 odstotkov.

Hormoni, stres in hrana najpogostejši vzroki za mogreno

Najpogostejši sprožilni dejavniki za migreno so hormoni in stres, med sprožilne dejavnike prištevajo tudi hrano, predvsem čokolado, sir (ker vsebuje tiramin), pijače s kofeinom, alkohol, živila, ki vsebujejo nitrite in nitrate. Nikakor ne velja, da če za migreno niste zboleli v prvi polovici življenja, tudi v drugi ne boste. Izguba partnerja na starost, ločitev, socialna stiska na starost v kombinaciji z pogosto prožijo migreno pri starostnikih.

Zdravila preprečujejo širjenje žil, pomaga tudi hlajenje

Migrena zahteva zdravljenje z zdravili, najpogosteje se predpisujejo triptani. Gre za zdravila, ki delujejo na transmiterskem nivoju in preprečijo, da bi prišlo do širitve žil, pomagajo pa tudi pri fono in fotofobiji, slabosti, bruhanju in drugih simptomih migrene. Eden od priporočenih ukrepov je tudi hlajenje glave in uporaba hladilnih mazil, saj z njimi tudi preprečimo širjenje žil.

Migreno z avro ima le vsak deseti

Pri migreni z avro se pojavijo vidne motnje, ki napovedujejo bolečino, ima pa jih le desetina bolnikov. Ljudje opazijo svetleče črte, strele, pikice, koncentrične kroge, ipd. Ni redko, da bolniku izgine polovico vidnega polja. Nekateri imajo občutek, kot da bi gledali pod vodo. Vse to opisujemo kot vidno avro. Pojavijo pa se lahko tudi govorne motnje, ko pacienti ne morejo spregovoriti, ali poimenovati predmete in stvari, čeprav vedo, zakaj se le ti uporabljajo.

Pri motorični avri popolnoma ohromi ena stran telesa (hemiplegična migrena; ta je večinoma prirojena), pri senzorični pa imajo bolniki čudne občutke po eni strani telesa, ali občutijo mravljinčenje, imajo slabši občutek za dotik. Obstajajo pa tudi kognitivne avre, ko je bolnik zmeden, nezbran, dezorientiran, in mešane avre, kot kombinacija vseh naštetih, vendar se pojavljajo najredkeje.

Glavobol traja od neka ur do nekaj dni

Ko znaki avre minejo, se začne glavobolna faza, ki skupaj s hudo bolečino lahko prinaša tudi slabost in bruhanje, preobčutljivost na svetlobo in hrup, onesposobljenost za vsakdanja opravila, neješčost in niz drugih težav. Pri migreni se pojavi tako huda bolečina, da pacienta popolnoma onesposobi, vsako gibanje pa bolečino le še ojača. Napad lahko traja tudi do 72 ur, če ni nobene terapije, lahko pa tudi le 2 do 3 ure ali manj.

Od nekaj napadov na leto do več kot deset na mesec

Migrena se pojavlja z različno dinamiko. Lahko le enkrat, dvakrat letno ali pa tudi večkrat mesečno. O kronični migreni govorimo, ko je od 5 do 15 napadov na mesec. Čeprav migrene ne moremo točno napovedovati, pa nekateri pacienti znajo povedati, da dan, dva pred migreno zaznajo tipične znake, ki jo napovedo, na primer bolj jim tekne določena vrsta hrane, pojavi se velik apetit, nenavadna žeja…

Viri:

The Journal of Neuroscience

The Journal of Headache and Pain

National Headache Foundation

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj