Nereden urnik spanja povzroča presnovne motnje

Nereden urnik spanja povzroča presnovne motnje, kažejo zadnje ugotovitve, pred nekaj dnevi objavljene v strokovni reviji Diabetes Care. Debelost, sladkorna bolezen in povišan holesterol in visok krvni tlak so pogostejši med tistimi, ki imajo slabo higieno spanja.

Vsaka ura variabilnosti spanja poveča tveganje za presnovne motnje za 27 odstotkov. Foto: Bigstock

Delo v izmenah je najpogosteje povezano z motnjami spanja, ki še kako vplivajo na vse vidike zdravja. Ljudje, ki delajo ponoči, običajno čez dan spijo neredno, spanec je pogosto moten in poteka v različnih ritmih.

“Vsaka ura variabilnosti spanja poveča tveganje za presnovne motnje za 27 odstotkov.”

Ljudje, ki imajo slabo higieno spanja – v posteljo zvečer odhajajo ob različnih urah in tako tudi vstajajo, pogosteje zbolevajo za motnjami presnove, ki vodijo v kronične bolezni: sladkorno bolezen, povišan holesterol in trigliceride, visok krvni tlak in debelost. Vsaka ura variabilnosti spanja poveča tveganje za 27 odstotkov.

Ne samo količina, pomemben je tudi redni urnik spanja

Številne prejšnje študije so pokazale povezavo med premalo spanja in večjim tveganjem za debelost, sladkorno bolezen in druge presnovne motnje. Ni pa bilo veliko znanega o vplivu nerednega urnika spanja: odhod v posteljo ob različnih urah, neredno jutranje prebujanje, različna dolžina spanja ponoči. Izkazalo se je, da vpliv navedenih dejavnikov na zdravje ni nič manjši, kot je količinsko pomanjkanje spanja.

“Večja, kot je bila variabilnost oziroma nerednost spanja, večje je bilo tveganje za sladkorno bolezen, visok krvni tlak in debelost.”

Raziskovalci so spremljali 2003 moških in žensk, starih od 45 do 84 let, ki so sodelovali v več let trajajoči študiji o aterosklorezi (MESA). Proučevali so jih šest let, da bi ugotovili povezavo med ritmom spanja in presnovnimi motnjami. Da bi zagotovili objektivno merjenje trajanja spanja in kakovost le-tega, so udeleženci sedem dni zapored nosili posebne ure za natančno spremljanje urnika spanja. Vodili so tudi dnevnik spanja in izpolnjevali standardizirane vprašalnike o spalnih navadah in ostalih dejavnikih življenjskega sloga. Izkazalo se je, da so tisti, ki so imeli konstantni urnik spanja, manj pogosteje zbolevali za presnovnimi boleznimi. Večja, kot je bila variabilnost oziroma nerednost spanja, večje je bilo tveganje za sladkorno bolezen, visok krvni tlak in debelost. Krvne preiskave so pokazale tudi visoko raven trigliceridov, nizko raven holesterola HDL in višje vrednosti glukoze v krvi na tešče.

“Udeleženci študije so sedem dni zapored nosili posebne ure za natančno spremljanje urnika spanja.”

»Naše ugotovitve kažejo, da ima vzdrževanje rednega urnika spanja koristne presnovne učinke,« so v končno poročilo zapisali raziskovalci in izpostavili, da bodo izsledki koristili pri oblikovanju novih strategij preventive presnovnih bolezni. Poleg spodbujanja zdravega načina življenja se bodo slednje osredotočale tudi na programe za vzdrževanje rednega urnika spanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj