Prednosečnostno svetovanje pri sladkorni bolezni tipa 1 je pomembno

Avtor: dr. Karin Kanc, dr. med. in mag. Alenka Sketelj, dr. med.

V ordinaciji za sladkorno bolezen jazindiabetes v Ljubljani smo se odločili, da bomo dali prav poseben poudarek prednosečnostnemu svetovanju pri dekletih s sladkorno boleznijo tipa 1. 

Čeprav se z dekleti ob obiskih v moji ordinaciji o nosečnosti in velikem pomenu dobre urejenosti sladkorne bolezni od prvega dne nosečnosti veliko pogovarjam, sem začudena in zaskrbljena, da se je veliko nosečnosti zgodilo nenačrtovano in ob previsokih vrednostih krvnega sladkorja. 

Tako je plod izpostavljen veliko večjemu tveganju za neugoden razplet nosečnosti; prav to bi s pravočasnim usmerjenim pogovorom radi preprečili. Ker je poleg dobre urejenosti sladkorne bolezni pomembno, da dekleta vedo, kaj vse se bo z njimi dogajalo med nosečnostjo, sem k zasnovi delavnice pritegnila še več strokovnjakov: priznano specialistko s področja nosečnosti pri sladkorni bolezni tipa 1 ginekologinjo in porodničarko mag. Alenko Sketelj, dr. med., poleg nje pa še nadobudno mlado zdravnico Saro Muren, dr. med., ter obetavnega mladega oblikovalca Andreja Kosa. Skupaj smo sestavili zasnovo za delavnico. Poleg tega smo za udeleženke pripravili še presenečenje: izdelali smo priročni plakat z nazornimi slikami o pomembnih mejnikih v nosečnosti, na hrbtni strani plakata pa je še informativno besedilo kot povzetek delavnice.

Ginekologinja mag. Alenka Sketelj: Za manj zapletov v nosečnosti

Z razvojem novih tehnologij in zdravil v medicini, še zlasti pri vodenju nosečnosti in zdravljenju sladkorne bolezni (SB) tipa 1, so se izidi nosečnosti pri bolnicah s SB v zadnjih desetletjih zelo izboljšali. Vendar tudi v deželah, ki so po teh rezultatih vodilne v svetu, še vedno niso zadovoljni z doseženim. Še vedno ni dosežen cilj, da bi bili izidi nosečnosti enaki izidom pri zdravih nosečnicah (St. Vicentska deklaracija, 1989). Povsod pa ugotavljajo, da so rezultati veliko boljši, ko je zanositev načrtovana med idealno urejeno SB. Prednosečnostno svetovanje je zato postalo merilo za dobro delo pri vodenju nosečnosti s SB. V Sloveniji ga opravljajo vsi, ki skrbijo za dekleta s SB, nimamo pa podatkov, kje vse in kako je organizirano.

Viden napredek v vodenju nosečnosti

Na svoji strokovni poti, ki sem jo končala pred 6 leti z upokojitvijo, sem bila skoraj 30 let del strokovnega tima, ki je na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani obravnaval nosečnice s sladkorno boleznijo. V tem času se je za ženske s SB veliko spremenilo na bolje. Vrste inzulina, načini dajanja inzulina, vse do inzulinskih črpalk in nadzora glikemije s senzorji, predvsem pa prilagajanje zdravljenja in obrokov hrane načinu življenja in ne nasprotno. Pri vodenju nosečnosti smo zelo izpopolnili načine diagnostike in nadzora ploda (ultrazvok, genetske preiskave, stalen nadzor ploda med porodom …). Zato sem bila priča vedno več lepim in razveseljivim dogodkom v povezavi z materinstvom pri sladkornih bolnicah. Spoznala sem, da s skupnim delom (skupno ne pomeni samo tima zdravnikov in zdravstvenega osebja, ampak tudi nosečnico) v nosečnosti lahko dosežemo veliko. Nismo pa se mogli izogniti slabšim izidom, če je prišlo do zanositve nenadejano, v času, ko SB ni bila urejena. Povišan krvni sladkor pri materi med zanositvijo in v prvih 12–16 tednih ustvari za razvoj ploda presnovno neugodno okolje in vpliva na pogostejše pojavljanje predvsem prirojenih napak pri plodu. Tudi drugi zapleti v nosečnosti – spontani splav, mrtvorojenost, prezgodnji porod – so v takih primerih pogostejši.

Zaradi vsega tega se že dolgo zavedamo, kako pomembno je dekletom s SB pravočasno ponuditi ustrezne informacije. V primerni starosti jih podučijo že pediatri, diabetologi in ginekologi. Ko dekleta začnejo zares premišljevati o nosečnosti, pa ima prednosečnostno svetovanje, zlasti če je organizirano in zgoščeno, veliko večji učinek.

Ko me je k sodelovanju v ordinaciji »jazindiabetes« povabila dr. Karin Kanc, pravzaprav nisem veliko premišljevala. Pomislila sem, da bi s tem še lahko naredila nekaj res koristnega. Iz dolgoletnih izkušenj vem, da v Sloveniji dobro in sodobno obravnavamo nosečnice s SB, vendar je najpomembnejši začetek nosečnosti.

Obiščite prednosečnostno svetovanje

Tako smo pripravili prednosečnostno svetovanje v obliki delavnice, ki poteka v prostorih ordinacije enkrat mesečno. Z mladimi dekleti s SB se v majhnih skupinah pogovarjamo najprej in največ o pomenu načrtovanja nosečnosti. Pripravili smo zloženko s primerno razlago problemov in slikovno shemo, ob kateri se sproščeno pogovarjamo tudi o vsem, kar dekleta zanima o poteku nosečnosti in porodu. Začeli smo decembra 2016 in prve izkušnje so dobre. Dekleta so motivirana ter imajo tehtna in pomembna vprašanja. Po drugi strani pa moramo včasih razjasniti tudi kakšne temeljne pojme, če so dekleta do zdaj preveč zaupala poljudnim in reklamnim informacijam ali celo spletnim klepetalnicam.

Ankete po koncu delavnice so pokazale, da so dekleta zadovoljna, nekatera celo navdušena. Kako zelo pomembni sta motivacija in zavzetost nosečnic, pa vemo vsi, ki smo kdaj delali z nosečnicami s SB.  

Foto: arhiv jazindiabetes

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj