Bodimo prijazni do svoje kože na poti

Avtor: K. K.

S kronično vensko boleznijo se spoprijema več kot polovica Slovencev. Običajno se kaže kot občutek težkih nog, srbenje, nočni krči v mečih pa tudi z otekanjem in s pojavom krčnih žil na nogah. Vsi našteti simptomi se navadno še povečajo v toplejšem obdobju, poleti in na poti, ko moramo dlje časa sedeti s pokrčenimi nogami. Na poti je zato treba večkrat narediti premor; če smo z lastnim avtomobilom, si postanke zlahka določimo sami, če potujemo s sredstvi javnega prevoza, pa moramo poskrbeti za boljšo prekrvavitev nog sami.


Sprehodimo se, telovadimo s prsti na nogah

Na avtobusu, v letalu in na vlaku večkrat vstanemo in se sprehodimo, če razmere v vozilu to dopuščajo. Med sedenjem noge večkrat pokrčimo k sebi in jih iztegnemo, obuvalo sezujemo in migamo s prsti. Poskusimo narediti pest na nogi in jo držati čim dlje. Če imamo pri roki hladilno blazinico (včasih prijazna stevardesa pomaga s shranjevanjem v hladilniku), jo uporabljajmo pogosto, prav pa bodo prišle tudi potovalne nogavice, seveda, če je v vozilu prijetno klimatizirano.

Kreme nujne za podporno nego prizadete kože

Na prvem mestu obravnave kronične venske bolezni je vsekakor konvencionalno zdravljenje, ki ga na osnovi diagnoze predpiše zdravnik. Simptome pa tudi estetske težave, ki se vse preveč rade pokažejo pri bolezni, lajšamo tudi z mazili.

Kreme in različna mazila nanesemo na površino kože, kjer tudi učinkujejo. Tako svetuje tudi stroka, ki meni, da je lajšanje simptomov priporočljivo kombinirati z nego kože z ustrezno kremo, s katero lahko vplivamo na spremembo videza kože oz. si pomagamo pri tistih posledicah bolezni, ki so vidne na koži. Uporaba kreme je priporočljiva in nanjo nikar ne pozabite. Zelo radi negujemo kožo na obrazu, a le redko pomislimo, da bi negovali tudi kožo na golenih. Kreme so lahko učinkovite pri npr. dehidrirani, luskasti in rdeči koži, hkrati pa vam lahko nudijo trenutno osvežitev. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj