Avtor: R. M. Z.
Prehrana, ki vključuje zmeren vnos maščobe in sadja ter zelenjave ter izogibanje hrane, bogate z ogljikovimi hidrati, je povezana z manjšim tveganjem za smrt, kaže poročilo, ki je zajelo več kot 135.000 ljudi na petih celinah in je objavljeno v strokovni publikaciji The Lancet. Izkazalo se je, da je življenjska doba ljudi, ki so iz prehrane izločili maščobe, kot so maslo, siri in meso, krajša.
Najmanjše tveganje za smrti se je izkazalo pri tistih, ki dnevno uživajo tri do štiri obroke (ali skupaj 375 do 500 gramov) sadja, zelenjave in stročnic. Z vnosom višjih količin niso zabeležili bistveno večjih koristi.
V nasprotju s splošnim prepričanjem je z manjšim tveganjem za smrt povezan tudi višji vnos maščob v telo (približno 35 odstotkov dnevno). Nasprotno pa je prehrana z ogljikovimi hidrati (več kot 60 odstotkov dnevno) povezana z višjo smrtnostjo, ne pa tudi z višjim tveganjem za bolezni srca in ožilja.
To sta glavni sporočili dveh poročil, objavljenih v The Lancetu, ki sta nastali na podlagi globalne študije, ki so jo vodili raziskovalci na inštitutu Population Health Research Institute (PHRI) pod okriljem kanadske univerze McMaster University in Hamilton Health Sciences. Odrasle ljudi z vseh koncev sveta so spremljali v povprečju sedem let in pol.
Raziskav o prehranskih maščobah je ugotovila, da te niso povezane glavnimi kardiovaskularnimi boleznimi, je pa bil višji vnos maščob povezan z nižjo smrtnostjo, in to je veljalo tako za nasičene, polinenasičene maščobe in mononenasičene maščobe, medtem ko so nasičene maščobe povezane z nižjim tveganjem za možgansko kap. Skupne maščobe in posamezne vrste maščob niso bile povezane s tveganjem za srčni napad ali smrtjo kot posledico bolezni srca in ožilja.
Kot pravijo raziskovalci, se sklepne ugotovitve lahko zdijo presenetljive na prvi pogled, so pa dejansko skladne z ugotovitvami več opazovalnih študij in randomiziranimi kontroliranimi preskušanji iz zadnjih dveh desetletjih. Dejstvo pa je, da nova študija v primerjavi s številnimi preteklimi, postavlja pod vprašaj splošno sprejeta prepričanja o prehranskih maščobah in kliničnih izidih, pravi vodilna avtorica poročila dr. Mahshid Dehghan iz inštituta PHRI.
»Zmanjšanje vnosa maščob samodejno privede do povečanega vnosa ogljikovih hidratov in naše ugotovitve lahko pojasnijo, zakaj je v določenih populacijah , na primer Južni Azijci, ki ne uživajo veliko maščob, zato pa več ogljikovih hidratov, višja stopnja umrljivosti,« je še dodala.
»Že desetletja se zdrave smernice hrane osredotočajo na zmanjševanje vnosa maščob in nasičenih maščobnih kislin, vendar pa telo potrebuje maščobe … v njih je veliko vitaminov in esencialnih kislin, ki igrajo pomembno vlogo v telesu. Če zmanjšamo vnos maščob na najnižjo raven, telo prikrajšamo za te življenjsko pomembne minerale,« je še dejala raziskovalka.
Dr. Dehghan in njeni kolegi menijo, da nizek vnos nasičenih maščobnih kislin poveča možnost prezgodnjih smrti za 13 odstotkov, medtem ko uživanje večje količine vseh vrst maščob to tveganje zmanjša za kar 23 odstotkov. Trdijo še, da tisti, ki dnevno v organizem vnesejo več kot 60 odstotkov kalorij v obliki ogljikohidratov, ogroženi zaradi prezgodnje smrti.
Foto: Bigstock