Skriti vzrok staranja

Nekdaj je veljalo, da je staranje proces, izključno odvisen od kronološke starosti. Danes vemo, da se biološka starost od kronološke lahko zelo razlikuje, ključno vlogo pa poleg genetike igra način življenja. Na nekatere dejavnike lahko izrazito vplivamo, na druge malo ali nič.

Naravna svetloba, nadalje ugotavlja Giebultowicz-ova, je ključnega pomena za cirkadijski ritem telesa. Foto: Bigstock

Staranje običajno povezujemo z gubami na obrazu, sivimi lasmi, viškom kilogramov… To je tisto, kar vidimo. V ozadju pa potekajo procesi, ki slabijo delovanje naših organov, zmanjšajo sposobnost imunskega sistema za obrambo in odpravljanje naključnih napak ter povečajo tveganja za bolezni. Jih lahko upočasnimo? Raziskave kažejo: da. Kako? Tako, da poskrbimo za zadosten vnos hranil (poleg sicer zdravega načina življenja).

Lepota prihaja od znotraj

Vnos funkcionalnih hranil je za ohranjanje mladostnega videza in optimalnega delovanja telesa ključen. Kirurški posegi učinkovito spremenijo izgled, ne ustavijo pa staranja organov.

Za prvega so pravi naslov zdravniki in inženirji prehrane (nikakor pa ne samooklicani nutricionisti, ki pri nas rastejo kot gobe po dežju), za drugega specialisti estetske kirurgije. Kaj pa okolje, v katerem se po lastni izbiri zadržujemo? Vpliva na naše staranje ali ne?

Modra svetloba in staranje

Modra svetloba lahko pospeši staranje, četudi ne doseže oči. Izpostavljeni smo ji vsak dan, viri so telefoni, računalniki, gospodinjski aparati…
Dolgotrajna izpostavljenost modri svetlobi poškoduje nevrone in celice v očesni mrežnici, kaže nova študija. Izvedli so jo raziskovalci univerze v Oregonu (Oregin State University) in 17.oktobra letos objavili v Aging and Mechanisms of Disease.

Študija na sadnih muhah aplicira reakcijo pri ljudeh?

Raziskovalci po vodstvom prof. dr. Jage Giebultowiczs so poskus izvedli na sadni muhi (Drosophila melanogaster), zanimalo pa jih je, kako izpostavljenost modri svetlobi vpliva na staranje. Ugotovili so, da je 12 ur izpostavljenosti modre svetlobe vplivalo na njihovo življenjsko dobo. Tiste, ki so ji bile izpostavljene, so poginile prej kot tiste, ki so živele v temi ali na običajni svetlobi. Imele so poškodbe mrežnice in nevronov ter motnje gibanja.

Aktivacija nekaterih genov

“Dejstvo, da je svetloba pri sadnih muhah pospešila staranje, nas je sprva zelo presenetilo,” je dejala Giebultowiczova. “Potem smo raziskali izražanje nekaterih genov in ugotovili, da so delovali kot odziv na stres in se izrazili, ko so bile muhe v svetlobi. Nato smo se začeli spraševati, katera svetloba vpliva nanje, in izkazalo se je, da je to modra. Izpostavljenost njej je občutno skrajšala življenjsko dobo.«

Cirkadijski ritem telesa

Naravna svetloba, nadalje ugotavlja Giebultowicz-ova, je ključnega pomena za cirkadijski ritem telesa: 24-urni cikel fizioloških procesov, kot so aktivnost možganskih valov, proizvodnja hormonov in regeneracija celic, ki so pomembni dejavniki pri prehranjevanju in spanju.

Modra svetloba škoduje

“Povečana izpostavljenost umetni svetlobi je dejavnik tveganja za spanje in cirkadiane motnje,” pravi Giebultowicz-ova, in nadaljuje: “Z naraščanjem uporabe LED osvetlitve in prikazovalnikov naprav smo ljudje podvrženi vse večji količini svetlobe v modrem spektru. Dokazano vpliva na naše telo, vendar je v uporabi premalo časa, da bi lahko zanesljivo trdili, da zgolj zaradi nje umiramo prej.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj