Poskusi na živalih tudi v Sloveniji

Avtor: R. M. Z.

Da bo vaš pralni stroj dobro opral, da bodo barve na oblačilih obstojne, da bo posoda bleščeče čista in vsa mogoča čistilna sredstva sploh najučinkovitejša, ni treba trpinčiti živali. Obstaja veliko drugih načinov, ki jim ne škodujejo. »Znova zbiramo podpise, tokrat proti testiranju gospodinjskih izdelkov na živalih. Danes ni več izgovorov, saj obstajajo boljše metode,« pravijo pri Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Pred dvema letoma so društva in organizacije, ki se ukvarjajo z zaščito živali, po dolgoletnih prizadevanjih v EU dosegli prepoved testiranja kozmetičnih izdelkov in sestavin na živalih. Gospodinjski izdelki so naslednji korak. Veliko evropskih podjetij namreč še vedno testira pralne praške, detergente, pršila za osvežitev zraka, tablete za pomivanje posode in druge izdelke ter njihove sestavine na živalih. Za eksperimente največkrat uporabljajo kunce, hrčke, podgane in miši. Poskuse na živalih izvajajo tudi v Sloveniji.

»Mnogi, ki se oglasijo na naši stojnici, so presenečeni, da se takšne stvari sploh še dogajajo,« pove mikrobiologinja Urša Košir, vodja skupine proti testiranju na živalih Društva za zaščito živali Ljubljana.

Znanost nam ponuja metode za testiranje, ki namesto živali uporabljajo preproste organizme, torej bakterije, v laboratorijih vzgojena človeška tkiva ali celice (testi in vitro), računalniške modele (testi in silico), kemične poskuse (testi in chemico) ali ostanke iz prehrambne industrije (testi ex vivo). Veliko jih predvideva, da je testiranje na živalih cenejše od alternativ, kar po besedah Urše Košir pogosto ne drži.

Dodaten dokaz, da se je testiranju na živalih mogoče povsem izogniti, so ponudniki gospodinjskih izdelkov, ki preverjeno ne testirajo na živalih. Nekaj njihovih izdelkov najdemo tudi na naših policah, prepoznamo pa jih po simbolih certifikatov. Enega najstrožjih standardov predstavlja simbol »skakajočega zajčka« (Leaping bunny), ki ga v Evropi podeljuje organizacija Cruelty Free International. Tudi pri nakupovanju kozmetike je še vedno najbolje preveriti, ali imajo izdelki certifikat, saj nekateri ponudniki nastopajo tudi na trgih zunaj EU, na katerih je testiranje na živalih dovoljeno ali celo obvezno, svetujejo pri Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Peticija se je začela julija letos in bo trajala približno eno leto. Do danes so v Sloveniji zbrali malo manj kot 1.000 podpisov (743 prek spletne peticije in 200 z zbiranjem podpisov na ulici). Peticijo za prepoved kozmetičnih izdelkov, na podlagi katere so leta 2013 dosegli prepoved prodaje in uvoza kozmetičnih izdelkov, testiranih na živalih, v Evropsko unijo, je takrat podpisalo več kot 250.000 evropskih državljanov, od tega več kot 4.000 iz Slovenije. Upajo, da tudi pri tej peticiji dosežemo podoben uspeh.

Podpišite spletno peticijo za ukinitev testiranja gospodinjskih izdelkov na živalih.

Resnično vsak glas šteje, zato oddajte tudi svojega. Le minutko časa bo vzel klik na strani Društva za zaščito živali Ljubljana: www.dzzz.si.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj