Glukozamin: Kako izbrati pravega in kako deluje?

Največjo težavo pri osteoartritisu predstavljajo bolečina, okorelost sklepov in težave pri izvajanju dnevnih opravil. Foto:Bigstock

Osteoartroza (OA) oziroma osteoartritis je zelo razširjena progresivna degenerativna bolezen sklepov. Posledice so bolečine in omejeno gibljivi, togi sklepi, kar bolnika omejuje pri izvajanju vsakdanjih aktivnosti ter celo vodi v invalidnost.

Pojavnost s starostjo narašča: v skupini starostnikov nad 75 let se osteoartritis pojavlja pri 95 odstotkih populacije. Pri mlajših ljudeh se lahko razvije po poškodbah in vnetjih sklepov ali pri čezmernih mehanskih obremenitvah, ki so značilne za rekreativne in aktivne športnike. OA lahko prizadene kateri koli sklep, najpogosteje pa so prizadeti koleno, mali sklepi rok, kolk, stopalo in hrbtenica.

Glukozamin uspešno zdravi obrabljene sklepe

Največjo težavo pri osteoartritisu predstavljajo bolečina, okorelost sklepov in težave pri izvajanju dnevnih opravil. Bolečina se v začetnih obdobjih pojavlja po telesni dejavnosti, pozneje pa tudi med mirovanjem. V zadnji fazi bolezni je edina terapevtska rešitev menjava sklepa. V procesu zdravljenja obrabe sklepov ima glukozamin pomembno mesto.

Evropsko združenje za klinične in ekonomske vidike osteoporoze, osteoartroze in mišično-skeletne bolezni (ESCEO), ki je na podlagi rezultatov kliničnih študij konec leta 2014 oblikovalo algoritem za zdravljenje OA s priporočili za lajšanje simptomov OA. Glukozamin je v algoritmu zdravljenja razvrščen v skupino počasi delujočih zdravil in je prva izbira za lajšanje simptomov in izboljšanje funkcionalnosti sklepa.

Kaj je glukozamin?

Glukozamin je aminosaharid, ki je naravno prisoten v telesu. V sklepnem hrustancu ima pomembno vlogo v biosintezi glikozaminoglikanskih verig, ki so sestavni del proteoglikanov v sklepnem hrustancu. Ko doseže sklep, na mestu delovanja prek hondrocitov spodbudi nastanek novega hrustanca in prepreči propadanje le-tega.

Glukozamin učinkovit pod določenimi pogoji

Ob pomanjkanju glukozamina se zmanjšata tvorba in obnavljanje hrustanca in sklepne tekočine. Da bi dodajanje glukozamina za zmanjšanje simptomov OA doseglo svoj namen in preprečevalo prezgodnje propadanje hrustanca, mora v plazmi obstati v dovolj visoki koncentraciji, da ne razpade na poti iz črevesja do sklepa.

Pomembno je izbrati preparat, ki ne razpade v prebavilih in ki v krvi doseže določeno koncentracijo. Poglavitna razlika med kristalnim glukozamin sulfatom in drugimi glukozaminskimi preparati je prav v obstojnosti formulacije. Če glukozamin v krvi ne obstane v dovolj visoki koncentraciji (okoli 10 μM), uspešno ne doseže sklepne tekočine.

Kako deluje glukozamin?

Glukozamin spodbuja sintezo glikozaminoglikanov in proteoglikanov v sklepnem hrustancu. Antikatabolni učinek glukozamina je povezan z izničenjem negativnega učinka IL-1, ki se kaže v zmanjšani ekspresiji ključnih vnetnih encimov in ciklooksigenaze 2. Dodajanje glukozamina poveča tvorbo gradnikov sklepne tekočine in hrustanca ter zavira delovanje vnetnih snovi, ki razgrajujejo hrustanec.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj