Da boste bolje spočiti in bolje spali

Kakovost življenja, še posebej pri kroničnih bolnikih, rekonvalescentih pa tudi zdravih ljudeh, ki se nahajajo v prelomnih življenjskih obdobjih, na primer ženske v menopavzi, se lahko močno poslabša. Ob zdravem življenjskem slogu na izboljšanje simptomov nadvse ugodno vplivajo prehranska dopolnila z ubikinolom; predstavili vam bomo raziskavo, v kateri so udeležencem predpisali 100 mg ubikinola dnevno, in drugo, v kateri so bolnikom s kroničnim sindromom utrujenosti pomagali z dodatkom multivitaminov in mineralov.

Učinkoviti vitamini in minerali pri kronični utrujenosti

Zgovorni so izsledki raziskave (D. Marič in sod., 2011, KC Novi Sad), v kateri so raziskovali vpliv uživanja multivitaminov in mineralov pri 32 ženskah s sindromom kronične utrujenosti. Merili so status antioksidantov (superoksidno dismutazo) v plazmi vseh bolnic pred raziskavo in po njej, del raziskave pa je bil tudi vprašalnik o njihovem počutju. Rezultati so pokazali, da je uživanje multivitaminov in mineralov varno in da učinkovito izboljša simptome bolnikov.

Ubikinol, posebna oblika koencima Q10, z odličnimi rezultati

Nadvse zanimiv učinek jemanja ubikinola se je pokazal tudi pri kadilcih, ki so pokadili za dobro tretjino manj »rakavih palčk«.

V francoski študiji, v kateri je sodelovalo 52 moških in 52 žensk, starih 50–69 let, se je večina po jemanju ubikinola počutila boljše (79 %), izboljšalo so se jim spanec, stres in utrujenost (67 %), bolje pa so bili tudi telesno pripravljeni (79 %). Pri udeležencih, ki so bili športno aktivni, jih je po 28 dnevih uživanja ubikinola 69 % opazilo hitrejše okrevanje po športnih dejavnostih, imeli pa so tudi manj bolečin v mišicah.

Okrepčilen spanec

Udeleženci, ki so imeli pred raziskavo težave s spanjem, takih je bila večina (70 %), so pozneje spali bolje in dlje, pri polovici pa se je spanje podaljšalo za dobro uro. Skrajšal se je tudi čas uspavanja; večina je zaspala v manj kot 15 minutah. Tudi odstotek sodelujočih, ki se je ponoči zbujal (63 % moških in 79 % žensk) se je močno znižal; ponoči je bilo budnih le še 27 % žensk in 17 % moških.

Foto: Bigstock


Objavljamo 2. del od 4, v katerih orisujemo vlogo ubikinola, tj. posebne oblike koencima Q10 v našem telesu, in povzemamo novejše znanstvene izsledke z obravnavanega področja.


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj