Telesna vadba in imunski sistem: Kaj se dogaja med treningom?

Aerobna ali anaerobna vadba, ki je zmerna, prilagojena starosti in zdravstvenemu stanju posameznika, in v kombinaciji s primerno prehrano, prispeva k zdravju posameznika. Izboljšata razpoloženje tako zdravih oseb kot tudi pri bolnikih z nekaterimi duševnimi boleznimi, na primer depresijo.

Pri ljudeh so izmerili največje ugodne učinke telesne vadbe pri starostni skupini med 18 in 55 let, ugodni učinki so bili tudi prisotni pri osebah starostne skupine med 65 in 75 let. Foto: Bigstock

O tem, kako telesna vadba vpliva na telo in kaj se pri tem dogaja, smo se pogovarjali s prof. dr. Samom Ribaričem iz Medicinske fakultete Univerze Ljubljana.

“Med mišičnim delom, krčenjem skeletnih mišic celic, se iz teh celic izloča veliko število (več tisoč) različnih molekul miokinov, ki imajo presnovne učinke ne samo na skletne mišice, ampak na celice po celem telesu, npr. na možgane, maščobno tkivo, srce, krvi obtok ter imunski sistem. Miokini uravnavajo tudi učinke hormonov, npr. insulina pri vzdrževanju normalne koncentracije glukoze v krvi. Zato lahko brez pretiravanja zaključimo, da mišično delo posredno ali neposredno vpliva na delovanje vseh celic v človeškem telesu,” za uvod razloži prof. Ribarič.

Največji učinki v starosti od 18 do 55 let

“Delež posameznih vrst miokinov, ki se izločajo med krčenjem skeletnih mišic celic, se razlikuje med anaerobno in aerobno vadbo zato se tudi učinki obeh vadb na telo delno razlikujejo, pojasni sogovornik, in nadaljuje:

“Na splošno lahko trdimo, da aerobna ali anaerobna vadba, ki je zmerna, prilagojena starosti in zdravstvenemu stanju posameznika, in v kombinaciji s primerno prehrano, prispeva k zdravju posameznika. Pri ljudeh so izmerili največje ugodne učinke telesne vadbe pri starostni skupini med 18 in 55 let, ugodni učinki so bili tudi prisotni pri osebah starostne skupine med 65 in 75 let. Torej je redna vadba koristna za vzdrževanje optimalnega zdravja skozi celotno odraslo dobo življenja. Optimalno izločanje miokinov iz mišičnih celic, in njihove pozitivne presnovne učinke na telo, omogočata tako zmerna vadba kot tudi zadostna masa skeletnih mišic.”

Kako na telo vpliva aerobna in kako anaerobna vadba? Kaj se v telesu fiziološko dogaja pri eni in kaj pri drugi?

“Pozitivni učinki obeh vadb na zdravje se delno prekrivajo in delno dopolnjujejo zato je za optimalno zdravje potrebna tako redna aerobna kot anaerobna vadba. Na primer, aerobna ali anaerobna vadba lahko izboljšata razpoloženje tako zdravih oseb kot tudi pri bolnikih z nekaterimi duševnimi boleznimi, npr. z depresijo.”

Kakšni so učinki anaerobne vadbe?

“Pomemben ugodni učinek anaerobne vadbe je vzdrževanje ali obnova mišične mase in upočasnjeno, s starostjo povezano zmanjšanje mišične mase. Starostno zmanjševanje mišične mase poveča tveganje za prezgodnjo smrt. Ostali, pomembni ugodni učinki anaerobne vadbe so pravilna telesna drža, optimalno delovanje sklepov, upočasnjeno napredovanje osteoporoze in močnejše kosti, zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 ali za obolenja srca. S pomočjo raziskav na živalih, in pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo, so ugotovili, da anaerobna vadba preprečuje ali upočasni napredovanje te bolezni. Posrednik tega ugodnega učinka vadbe na delovanje možganov je miokin irisin.”

Kakšni so učinki aerobne vadbe?

“Pomembni učinki aerobne vadbe so: učinkovitejše delovanje srca (zmanjšana frekvenca utripa in povečan delež prečrpane krvi na utrip) in učinkovitejše delovanje krvnega obtoka (zmanjšana viskoznost krvi zaradi povečanega deleža plazme), izboljšana prekrvavitev srca in skeletnih mišic zaradi gostejše mreže kapilar ter učinkovitejša aerobna presnova srca in skeletnih mišic. Zmerna aerobna vadba tudi spodbudi izločanje miokinov, ki povečajo odpornost posameznika na povzročitelje infekcij in zavirajo sistemska kronična vnetja.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj