Antipsihotiki povečajo željo po sladkem in vplivajo na apetit

Antipsihotiki zdravijo shizofrenijo, bipolarno motnjo in druge duševne motnje. Dokazano lajšajo simptome in pomagajo, da se epizode bolezni ne ponavljajo. Med najpogostejšimi stranskimi učinki je povečanje telesne teže.

Raziskave kažejo, da se še posebej poveča želja po sladkarijah in mastni hrani. Antipsihotiki prav tako lahko zvišajo količino sladkorja in maščob v krvi. Foto: Bigstock

Duševne bolezni pogosto spremlja hujšanje, ki se spremeni v pridobivanje telesne teže, ko se bolnikom predpiše zdravljenje in ko enkrat začnejo uživati zdravile. Težave z odvečnimi kilogrami so še posebej pogoste pri otrocih, ki jemljejo antipsihotike.

Kako torej ravnati, da se simptomi bolezni ne bodo vrnili, pridobivanje na teži pa ustavilo? Prekomerna telesna teža namreč tudi poveča tveganje za diabetes, srčni infarkt, možgansko kap, visok krvni tlak, artritis, apnejo v spanju in nekatere vrste raka.

Antipsihotiki vplivajo na apetit

Zakaj se tako pogosto dogaja, da zdravljenje z antipsihotiki spremlja pridobivanje odvečnih kilogramov? Vzrok leži v mehanizmu delovanja teh zdravil. Spremenijo namreč delovanje možganov in biokemične procese, ki potekajo v njih – torej tudi hormonov, ki nadzirajo apetit.

Raziskave kažejo, da se še posebej poveča želja po sladkarijah in mastni hrani. Antipsihotiki prav tako lahko zvišajo količino sladkorja in maščob v krvi.

Kateri antipsihotiki redijo najbolj?

Nekatera antipsihotična zdravila bolj verjetno kot druga povzročajo povečanje telesne mase. Tveganje je največje pri klozapinu in olanzapinu. Klorpromazin ima visoko do srednje tveganje, medtem ko imajo paliperidon, kvetiapin in risperidon srednje tveganje.

Zdravila, ki povzročajo največ povečanja telesne teže, navadno tudi najbolj zvišujejo raven sladkorja in maščob v krvi.

Antipsihotiki z najmanjšim tveganjem za povečanje telesne teže so:

  • Amisulprid
  • Aripiprazol
  • Asenapin
  • Haloperidol
  • Lurasidon
  • Ziprasidon

Faktorji, ki še vplivajo

Pri jemanju antipsihotika lahko pridobite veliko, malo ali nič odvečnih kilogramov celo izgubite nekaj kilogramov. Vse je odvisno od tega, kaj jeste, koliko telovadite in tudi od vaših genov.

Če se začnete rediti že v prvem mesecu jemanja zdravila, je zelo verjetno, da se bo to dogajalo tudi kasneje. Pri ljudeh, ki antipsihotik jemljejo prvič, je tveganje za porast telesne teže večje.

Na kaj velja biti pozoren?

Preden začnete uporabljati antipsihotik, se posvetujte z zdravnikom o tem, kolikšno je dejansko tveganje (na podlagi študij, s katerimi spremljajo delovanje zdravila in stranske učinke) za porast telesne teže.

Če zdravilo že jemljete in se začnete rediti po določenem času, odmerka ne zmanjšujte brez, da bi se posvetovali z zdravnikov. Nekateri bolniki celo prenehajo jemati zdravila, kar lahko povzroči ponovitev bolezni.

Zdravnik naj pogosto, še zlasti v prvih mesecih jemanja zdravila, spremlja vašo telesno težo in indeks telesne mase. Priporočljivo je tudi redno spremljati raven holesterola in krvnega sladkorja.

Kaj lahko storite sami?

Telesna aktivnost (ukvarjanje s športom sicer pri duševnih motnjah pomaga že samo po sebi) in zdravi obroki so osnova za to, da se kilogrami ne bodo začeli kopičiti. Verjetno bo potrebno omejiti živila z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja. Mogoče je na mestu tudi pomoč prehranskega svetovalca, ki vam po pomagal sestaviti jedilnik in izbrati prava živila.

Zdravnik lahko kot pomoč pri hujšanju predpiše nekatera zdravila, na primer metformin. Lahko tudi zamenja antipsihotik ali spremeni režim jemanja. Za odvečne kilograme kot posledico jemanja antipsihotikov je značilno, da se jih je po končanju zdravljenja relativno lahko znebiti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj