Cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) za študente

V ZD za študente bo 8. junija 2022 že 11. cepilni dan, na katerem se lahko mladi cepijo proti virusu HPV.

Okužba s HPV je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic. Foto: Bigstock

Okužba je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic, v nekatroh primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu (RMV), zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih. V Sloveniji je kot ena izmed oblik zaščite razen preventivnih pregledov s presejanjem za RMV pri ženskah (ZORA) na voljo tudi cepljenje proti virusu HPV, ki je namenjeno obema spoloma.

Okužba lahko preide v kronično

Mojca Miholič, dr. med., spec. druž. med.,strokovna vodja Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, opozarja na proaktivno zaščito mladih: »Skozi spolno življenje posameznika se več kot polovica oseb vsaj enkrat v življenju okuži z enim ali dvema tipoma HPV. Človeški imunski sistem večino teh okužb obvlada in so prehodne ter minejo brez posledic v letu ali dveh. Ob tem naravna protitelesa, ki jih organizem med okužbo ustvari, ne ščitijo posameznika pred ponovno okužbo za isti tip HPV in je torej možna ponovna okužba z istim (ali drugim) tipom virusa. Žal pa je v 10 % virusna okužba lahko dolgotrajna in traja dlje časa, ter kot taka lahko poveča tveganje za nastanek predrakavih in rakavih obolenj, posebno če gre za okužbo z visokorizičnimi tipi HPV (približno pri 1 % okuženih).«

Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV je cepljenje tako deklic kot dečkov, najbolje pred začetkom spolne aktivnosti. V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno za dekleta v 6. razredu osnovne šole. Dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudila in so rojena leta 1998 ali kasneje, imajo še vedno možnost brezplačnega cepljenja pri svojem izbranem zdravniku. Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško. Cepljenje se zlasti priporoča ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV.

Za posameznike od 9. do vključno 14. leta starosti poteka cepljenje proti HPV z dvema odmerkoma v razmiku vsaj 6 mesecev. Za posameznike, stare 15 let ali več, so potrebni trije odmerki cepiva z razmikom vsaj 1 meseca med prvim in drugim odmerkom ter vsaj 3 mesecev med drugim in tretjim odmerkom. Poživitveni odmerki kasneje niso potrebni. Najpogostejši stranski učinek so lokalne reakcije na mestu cepljenja na nadlahti (oteklina, rdečina, bolečina), ki so po navadi blage in v nekaj dneh minejo brez posledic.

Študentje lahko cepljenje proti HPV opravijo v Zdravstvenem domu za študente UL na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Obvezno je predhodno naročanje preko obrazca na spletni strani www.zdstudenti.si, in sicer od 24.5.  do 7.6. 2022.  Navesti je treba svoje ime, priimek, letnico rojstva in elektronski naslov.

Za več informacij o cepljenju lahko pišete na elektronski naslov [email protected].

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj