Onesnaženi zrak spremeni izražanje genov pri otrocih

Zgodnja izpostavljenost onesnaženemu zraku spremeni gene na način, ki bi lahko med drugim povzročil bolezni srca pri odraslih. Nove ugotovitve bi lahko spremenile način razmišljanja zdravstvenih strokovnjakov in staršev o zraku, ki ga otroci dihajo, in klinične intervencije pri boleznih dihal.

Izpostavljenost onesnaženemu zraku je povezana s povečanjem monocitov – belih krvnih celic, ki igrajo ključno vlogo pri kopičenju oblog v arterijah. Foto: Bigstock

Že enodnevna izpostavljenost otrok s trdnimi delci onesnaženemu zraku poveča tveganje za bolezni srca v odraslosti, kaže študija Univerze Stanford. Objavljena je bila v Nature Scientific Reports in je prva študija sploh, ki je preučila učinke onesnaženega zraka na posamezne celice. Potrjuje ugotovitve preteklih raziskav, da lahko slab zrak spremeni regulacijo genov na način, ki lahko vpliva na dolgoročno zdravje. To bi lahko spremenilo način razmišljanja zdravstvenih strokovnjakov in staršev o zraku, ki ga otroci dihajo, ter o kliničnih intervencijah za tiste, ki so kronično izpostavljeni onesnaženosti.

V raziskavo so zajeli otroke, stare od 6 do 8 let in in na podlagi dnevnih koncentracij trdnih delcev izračunali njihovo izpostavljenost za 1 dan, za 1 teden ter za 1, 3, 6 in 12 mesecev. Uporabili so tehniko masne spektrometrije za analizo celic imunskega sistema. Pristop je omogočil meritve do 40 celičnih markerjev, kar je omogočilo bolj poglobljeno analizo vplivov izpostavljenosti.

Izpostavljenost drobnim trdnim delcem ( PM2,5), ogljikov monoksid in ozon, je povezan s povečano metilacijo. Gre za spremembo molekul DNK, ki lahko spremenijo svojo aktivnost, ne da bi se spremenilo zaporedje nukleotidov. Ta sprememba izražanja genov se lahko prenese na prihodnje generacije. Raziskovalci so tudi ugotovili, da je izpostavljenost onesnaženemu zraku povezana s povečanjem monocitov – belih krvnih celic, ki igrajo pomembno vlogo pri kopičenju oblog v arterijah. To poveča nagnjenost k boleznim srca v odraslosti. Raziskovalci so tudi izpostavili, da so za preverjanje dolgoročnih posledic onesnaženega zraka potrebne dodatne študije.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj