Celjenje ran hitrejše z električno stimulacijo

Električna stimulacija lahko pomaga krvnim žilam pri prenosu belih krvnih celic in kisika na rane, kar pospeši celjenje.

Krvne žile so ključnega pomena za celjenje ran: po vsem telesu prenašajo hranila, celice in kemične snovi, ki lahko pomagajo nadzorovati vnetje zaradi rane/poškodbe. Foto: Bigstock

Študija Ohio State University (OSU), objavljena v mednarodni strokovni reviji Lab on a Chip je pokazala, da enakomerna električna stimulacija ustvarja večjo prepustnost krvnih žil. Posledica je, da kisik in bele krvne celice prej pridejo na mesto poškodbe in izboljšajo celjenje.

Krvne žile so ključnega pomena za celjenje ran: po vsem telesu prenašajo hranila, celice in kemične snovi, ki lahko pomagajo nadzorovati vnetje zaradi rane/poškodbe. Kisik in bele krvne celice – ki ščitijo telo pred tujimi vsiljivci – sta dve ključni tozadevni komponenti.

Že dolgo se ugiba, da bi lahko novo žilje bolje nastajalo (na primer okrog ran), če bi ga spodbujali z elektriko. Zdaj je to potrjeno: odziv celic na poskusih »in vitro« kaže, da električna stimulacije deluje spodbujevalno na rast novih žil – kar odpira možnost razvoja novih načinov za cejenje ran.

Spremembe v prepustnosti krvnih žil povzročijo, da krvne celice hitreje pridejo do mesta kjer je rana nastala (na primer med operacijo). Foto: Dennis Mathias, OSU

V laboratorijskih testih so ugotovili, da električna stimulacija vodi izrazito povečanje prepustnosti krvnih žil – kar je znak, ki kaže na morebitno novo rast. Študija je tudi pokazala, da spremembe v prepustnosti krvnih žil povzročijo, da krvne celice hitreje pridejo do mesta kjer je rana nastala (na primer med operacijo). Ni pa jasno, zakaj se to zgodi. Domnevajo, da električna stimulacija vpliva na beljakovine, ki »držijo« celice krvnih žil skupaj, vendar dokazi za to (še) niso prepričljivi. Tudi kliničnih študij na ljudeh še ni. Se pa pulzna magnetna stimulacija – kjer elektrika generira pulzirajoče magnetno polje, kot uradna metoda zdravljenja (migrena, duševne motnje, inkontinenca…) in rehabilitacije – po poškodbah, operacijah… uporablja že vrsto let. Tudi pri nas.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj