Bolečina v peti – vzrok je lahko Ahilova tetiva ali petni trn

Trdovratne bolečine v peti so lahko pozna posledica prebolelega zloma ali obrabe hrustanca ob petnici. Pogosto ne delajo težav samo kosti in sklepi, pač pa so lahko razlog za bolečine tudi mehka tkiva, največkrat vezi in tetive.

Bolečine v Ahilovi tetivi največkrat opažamo pri športnikih srednji let in pri ljudeh s preveliko telesno težo. Foto: Bigstock

Bolečine zato nemalokrat izvirajo iz Ahilove tetive ali plantarne fascije – vezivnega traku na podplatu, ki skrbi za pravilno obliko stopalnega loka in se prirašča na petnico. Bolijo lahko še poškodovane tetive, ki so ob straneh petnice, govorimo o dveh peronealnih tetivah in tetivi tibialis posterior.

Doc. dr. Matjaž Merc, dr. med., ortoped. Oddelek za ortopedijo UKC Maribor in Klinika Zdrav splet. (Foto: osebni arhiv)

Prvi se lahko poškodujeta ob težjem zvinu, tetiva tibialis posterior pa se včasih brez očitnega razloga vname, začne boleti in popuščati. V tem prispevku se bomo osredotočili na najpogostejša vzroka za mehkotkivno bolečino ob peti, to je boleča Ahilova tetiva in plantarni fascitis, ki ga pogosto nepravilno poimenujemo tudi »trn v peti«.

Vnetje Ahilove tetive – tendinitis Ahilove tetive

Bolečine v Ahilovi tetivi največkrat opažamo pri športnikih srednji let in pri ljudeh s preveliko telesno težo. Pogosto v takih primerih ob pregledu ugotavljamo, da je tetiva preveč zakrčena, kar jo še dodatno obremeni. Ob kroničnih preobremenitvah in neoptimalnih presnovnih procesih nastanejo v strukturi tetive trajne spremembe. Zaradi brazgotinjenja in mikropoškodb vlakna več niso gladka in ne potekajo vzporedno, pač pa se začnejo vozličasto prepletati in krčiti. Zgradba se včasih spremeni do te mere, da se začne odlagati kalcij, tetiva pa postane na otip debelejša in trda. Rezultat sprememb je slabša moč in neprijetna bolečina. Tak športnik bo bolečine značilno čutil po teku ali pri specifičnih vajah. V težjih primerih je dovolj že daljše stanje ali hoja po stopnicah. Značilno je še, da se bolečina pojavi zjutraj, ko vstanemo iz postelje, torej po daljšem mirovanju in ponovni aktivaciji tetive.

Vnetje Ahilove tetive lahko preprečujemo z različnimi ukrepi. Pomembno je, da s športno aktivnostjo in obremenjevanjem začnemo postopoma in tetivno maksimalno obremenimo šele, ko je dobro ogreta. Smiselno se je izogibati določenim aktivnostim, kot so tek po hribu navzgor in doskoki pod polno obremenitvijo. S pravilno izbiro obutve, ta naj ima nekoliko mehkejši podplatni predel in se mora optimalno prilegati površini stopala, zmanjšamo sile, ki se prenašajo preko Ahilove tetive. Dodatno jo lahko razbremenimo še s stopalnim vložki. Ključne za zdravo tetivo so tudi ekscentrične raztezalne vaje, s katerimi skrbimo, da tetiva ostane prožna in se ne zakrči.

Ob sumu na vnetje Ahilove tetive lahko uporabljamo različne preiskave, s katerimi potrdimo diagnozo. Največkrat zadostuje že preiskava z ultrazvokom, saj z njo natančno vidimo smer in potek vlaken ter morebitno prisotnost depozitov kalcija. Šele ob nejasnostih naročimo magnetno resonanco ali drugo ekvivalentno preiskavo.

Če kljub omenjenim preventivnim ukrepom nismo uspeli zajeziti bolečine v tetivi, začnemo z zdravljenjem. Najprej predpišemo zdravila proti vnetju (na primer ibuprofen) in pacientu svetujemo, da vsakodnevno vsaj 20 minut izvaja raztezalne vaje. To so vaje, s katerimi tetivo maksimalno obremenimo in razbremenimo v položaju, ko je tetiva popolnoma raztegnjena. Priporoča se tudi terapija z udarnimi ultrazvočnimi valovi, ki zmehčajo zabrazgotinjeno tkivo in izboljšajo prekrvavitev. Včasih indiciramo še zdravljenje s trombociti obogateno plazmo (PRP), ki naj bi pospešila regeneracijo tetive. Če smo po več mesecih terapije še zmeraj neuspešni in so težave zelo izrazite, pride v poštev tudi operativno zdravljenje. Takrat tetivo s posebnimi operativnimi postopki ojačamo ali odstranimo bolezensko spremenjeno vozličasto tkivo. Žal je rehabilitacija po operaciji pogosto dolga, rezultati pa niso vedno ugodni.

Vneta podplatna fascija – plantarni fascitis

Drug pogost in moteč razlog za bolečino ob peti je plantarni fascitis. Plantarna fascija je čvrsto vezivno tkivo, ki poteka po podplatu od prstov do petnice in skrbi za pravilno oblikovan stopalni lok. Brez plantarne fascije bi se stopalo spustilo, značilen stopalni lok bi izginil, stopalo pa bi se po celotni podplatni površini dotikalo tal. Podobno kot pri Ahilovi tetivi tudi tukaj nastane vnetje, in sicer ob narastišču podplatne vezi na petnico. Zaradi dolgotrajnega draženja se ob narastišču včasih odlaga kalcij, videz kosti se postopoma spremeni, kar na rentgenskem posnetku vidimo kot trnu podoben izrastek, ki nastaja ob petnici. Od tod izraz, da gre za trn v peti oziroma »spino calcanei«. Poudariti velja, da ne najdemo zmeraj na rentgenskem posnetku trna, pa gre kljub temu lahko za plantarni fascitis ter obratno, tudi če na RTG-posnetku naključno najdemo trn, tak bolnik nima nujno vnetja.

Rizična skupina za nastanek plantarnega fascitisa so ljudje z visokim stopalnim lokom, tekači in tisti s preveliko telesno težo. Pri tej skupini je namreč fascija še bolj obremenjena, zato nastanejo na tkivu mikroraztrganine, ki se brazgotinasto celijo. Tipična je bolečina, ki je najhujša prvih nekaj korakov potem, ko vstanemo iz postelje, ali po daljšem sedenju. Gre za ostro zbadajočo bolečino, ki popusti med aktivnostjo.

Diagnozo v glavnem postavimo že s pregledom pacienta. Bolečina na pritisk ob notranji strani pete, ki se širi proti podplatu, je tipična za plantarni fascitis. Pri potrditvi diagnoze si pomagamo s slikovnimi preiskavami. Vnetje bomo zagotovo potrdili z magnetno resonanco, rentgensko slikanje in morebitna prisotnost trna pa bosta še dodatno podkrepila diagnozo.

Bolečina, ki pri tej bolezni nastane, po nekaj mesecih največkrat spontano izzveni. Regeneracijo lahko pospešimo z raztezalnimi vajami za Ahilovo tetivo, saj na tak način razbremenimo tudi podplatno fascijo, in z vložki za čevlje, ki bodo s svojo obliko prerazporedili sile na podplatu. V poštev pride tudi zdravljenje z ibuprofenom podobnimi protivnetnimi zdravili. Če zdravljenje nadgradimo še z udarnimi globinskimi ultrazvočnimi valovi, je uspešnost takšnega neoperativnega zdravljenja lahko tudi 95 %. Pogosto priporočamo tudi terapijo s PRP, ki pomaga pri regeneraciji tkiva. Če na tak način nismo uspešni, izjemoma izvedemo operativni poseg, pri katerem del fascije odluščimo od petnice in tako zmanjšamo sile, ki pri hoji nanjo pritiskajo.

Bolečine zaradi spremenjene Ahilove tetive ali plantarne fascije so pogosto trdovratne in jih težko odpravimo kljub vsem omenjenim ukrepom. Za uspeh je največkrat potrebna vztrajnost in vsakodnevno striktno izvajanje predpisanih ukrepov. Sploh raztezalne vaje za Ahilovo tetivo v kombinaciji z ustreznimi vložki za čevlje so temelj uspešnega zdravljenja in preventive. Če to ne zadostuje in bolečine vztrajajo dalj časa, svetujemo obisk pri ortopedu, ki je specializiran za bolezni gležnja in stopala.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj