Znaki, ki kažejo na pešanje sluha

Avtor: R. M. Z.

Izguba sluha ni težave, ki lahko prizadane le starejše ljudi. To podpirajo tudi podatki, ki kažejo, da je med ljudmi z oslabljenim sluhom le 34 odstotkov starejših od 64 let. Zato je priporočljivo, da ob pojavu naštetih znakov pri zdravniku preverite sluh. Eden od najzgodnejših znakov izgube sluha je tinitus ali šumenje v ušesih (zaznavanje zvoka tudi v tišini, ko ni prisotnosti zunanjega zvoka). 

sluh

Velikokrat prizadete osebe ta zvok opisujejo kot brenčanje, žvižganje, piskanje … Če so zvoki iz ozadja pogostejši in glasnejši, lahko to pomeni poškodbo živcev v ušesih. Eden od glavnih vzrokov za šumenje v ušesih je glasno poslušanje glasbe prek slušalk. Če občasno zaslišite zvenjenje v ušesih po izklopu glasbe, naj bo to opozorilo, da ste glasbo poslušali preglasno.

Naslednji znak, da morda izgubljate sluh, so težave z ravnotežjem ali tudi spotikanje. Kanali v notranjem ušesu namreč pošiljajo možganom signale, ki pomagajo pri ohranjanju ravnotežja, poškodba pa lahko pripelje do izgube le-tega.   

Tudi velik del našega spomina temelji na tem, kar slišimo, posledično pa s staranjem lahko izguba sluha postane tudi kazalnik pešanje duševnih sposobnosti.

V kolikor slabo slišite na lokacijah, kjer je hrupno ozadje, za to ne krivite pregasnih ljudi ali zvokov. Uho, ki deluje dobro, lahko tudi v glasnem prostoru izolira zvok, ki ga želite slišati. Če tega ne zmore, gre lahko zgodnji znak izgube sluha. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj