Bimodalna nevromodulacija pomaga pri tinitusu

Najnovejša klinična raziskava na velikem vzorcu ljudi s tinitusom kaže, da bi modalna nevromodulacija lahko pomagala mnogim, ki trpijo zaradi zvonjenja in šumenja v ušesih.

Tinitus je precej pogosta motnja, vendar večina ljudi, ki jo imajo, ne poišče strokovne pomoči. Foto: Bigstock

Tinitus (ki ga poznamo tudi kot zvonjenje oziroma šumenje v ušesih), prizadene približno 10 do 15 odstotkov odrasle populacije in je ena od bolj pogostih motenj – čeprav večina ljudi, ki jo imajo, ne poišče zdravniške pomoči.

Šumenje v ušesih ali tinitus je zvok, ki ga slišimo brez zunanje zvočne stimulacije. Osebe s tinitusom ta zvok pogosto opišejo kot zvonjenje, šumenje, brenčanje, bučanje, sikanje, ščebetanje, pojavljanje pulzirajočih glasov in podobno. Ko zvok, ki ga oseba sliši, zazna tudi zdravnik, govorimo o objektivnem tinitusu, sicer tinitus označimo kot subjektiven. Šumenje v ušesih se lahko pojavi pri osebah z okvaro sluha, lahko pa so vzroki tudi druga bolezenska stanja. Pomembno je, da pri stalnem šumenju v ušesih obiščemo zdravnika, da preveri možne vzroke. Število obravnav tinitusa v Sloveniji v obdobju od leta 2000 do 2011 narastlo od 2808 do 3931. Večkrat so bile obravnavane ženske, vendar predvsem na račun razlike, ki se pojavi v starostni skupini nad 60 let. Število obravnav je bolj izrazito porastlo predvsem pri starostni skupini nad 50 let. (vir: NIJZ)

V največji klinični raziskavi na bolnikih s tinitusom raziskovalci dokazujejo, da lahko kombinacija zvoka in električne stimulacije jezika znatno zmanjša zvonjenje v ušesih. Raziskavo so skupaj izvedli raziskovalci iz Univerze Minnesota, Bolnišnice St. James, Univerze Regensburg, Univerze Nottingham in irske družbe za medicinske pripomočke Neuromod Devices Limited, ugotovitve pa so bile nedavno objavljena v vplivni strokovni reviji Science Translational Medicine.

Bimodalna nevromodulacija koristila večini

Študija predstavlja največje in najdaljše klinično preskušanje, ki so ga kdajkoli izvedli na področju tinitusa za nek medicinski pripomoček. Vanjo so vključili 326 oseb in prinaša nove dokaze o varnosti in učinkovitosti bimodalne nevromodulacije za zdravljenje tinitusa. Bolniki so zdravljenje tudi zelo dobro prenašali. 86 odstotkov od tistih, ki so 12 tednov uporabljali novo napravo za bimodalno nevromodulacijo, je poročalo o izboljšanju resnosti simptomov tinitusa. Pri mnogih so učinki trajali še 12 mesecev po zdravljenju. »Rezultati so zelo razburljivi in ​​veselimo se nadaljevanja dela pri razvoju naprav za bimodalno nevromodulacijo. Upamo, da bomo pomagali čim večjemu številu bolnikov s tinitusom,« pravijo raziskovalci.

Kombinacija zvoka in mikro električne stimulacije jezika

Testno napravo je razvila družba Neuromod Devices in je sestavljena iz brezžičnih (Bluetooth®) slušalk, ki na oba ušesi predvajata zaporedja zvočnih tonov. Drugi del naprave sestavlja 32 mini elektrod za električno stimulacijo jezika. Čas, intenzivnost in oddajo dražljajev nadzoruje ročni krmilnik, ki je enostaven za uporabo in s katerim je vsak udeleženec raziskave upravljal sam. Pred prvo uporabo je bila naprava nastavljena na pacientov profil sluha in optimizirana na njegovo raven občutljivosti za stimulacijo jezika.

Bolnike spremljali eno leto po zaključku zdravljenja

Tekom kliničnega testiranja so bili bolniki s tinitusom naprošeni, naj napravo uporabljajo 12 tednov po vsaj 60 minut na dan. 83,7 odstotkov jih jo je uporabljalo več kot kot 60 minut na dan, nekateri celo več ur. Po zaključku zdravljenja so naprave vrnili, njihovo stanje pa so raziskovalci spremljali še naslednjih 12 mesecev: vsake tri mesece so jih podrobno pregledali in ocenili njihovo stanje. 66 odstotkov bolnikov je ocenilo, da so imeli velike koristi od naprave, 77,8 odstotkov pa bi jih njeno uporabo priporočilo drugim.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj