Mehčanje sluzi v dihalih za lažje izkašljevanje

Adhatoda vasica je zdravilna rastlina, ki izvira iz Azije in je sestavni del indijske tradicionalne medicine že več kot dve tisočletji. Uporabljajo jo za različna bolezenska stanja, najpogosteje pa za lajšanje kašlja.

Bolniki, ki naj bi jim mukoaktivno zdravljenje z bromheksinom najbolj koristilo, imajo običajno povečano izkašljevanje izmečka, a hkrati tudi ohranjen pretok zraka v pljučih. Foto: Bigstock

Zdravilna učinkovina v rastlini je derivat vasicina, bromheksin, ki s spreminjanjem fizikalno-kemijskih lastnosti sluzi poveča njeno izločanje, olajša izkašljevanje in očiščenje dihalnih poti.

Dolga pot od tradicionalne rabe do sinteznega zdravila

Njegovo učinkovitost je prepoznala tudi sodobna sintezna farmacija, ki je zdravilno učinkovino registrirala kot zdravilo za spodbujanje produktivnega kašlja že pred več kot pol stoletja (1963). V preglednem članku strokovne publikacije Journal of Ethnopharmacology opisujejo rabo učinkovine skozi čas. Tako lahko preberemo, da so učinkovino na prelomu 19. in 20. stoletja prvič opisali in poimenovali kot alkaloid grenkega okusa, ki deluje kot ekspektorans, torej snov, ki pospešuje in olajšuje izkašljevanje. Številni zapisi o tradicionalni rabi A. vasice, samo v pričujočem članku jih je navedenih preko sto, potrjujejo njeno priljubljenost skozi čas. V Evropi se je bromheksin že pred letom 1940 najprej dodobra uveljavil v Nemčiji, nato na Švedskem, med letoma 1965 in 2000 pa je postal eno najpogosteje predpisovanih sredstev za bolezni dihal, kot so astma, prehlad in kašelj po vsem svetu.

Izločki v dihalih so sestavljeni večinoma iz vode in iz manjšega dela, do štiri odstotke, sluzi. Sluz dihalnih poti je heterogena mešanica izločenih polipeptidov, celic in celičnih ostankov, lizosomov, laktoferina in imunoglobulinov. Ocenjuje se, da se pri zdravem posamezniku v dihalih dnevno očisti od 10 do 50 ml izločka, pri stanjih, kot je poslabšanje kroničnega bronhitisa, pa je lahko količina izločka početveri, vse do 200 ml. Fiziološko je sluz gel z nizko viskoznostjo in elastičnostjo, ki se zlahka prenaša s ciliarnim delovanjem (utripanjem migetalk v dihalih), medtem ko ima sluz, ki nastane ob vnetju, višjo viskoznost in elastičnost ter se težje očisti.

Kako deluje

Mehanizmi delovanja bromheksina so zapleteni in niso popolno raziskani. Študije so poročale o učinkih, ki vplivajo na proizvajanje sluzi, kakovost in količino izpljunka, ciliarno aktivnost, penetracijo antibiotikov ter ublažitev in pogostost kašlja. Bolniki, ki naj bi jim mukoaktivno zdravljenje z bromheksinom najbolj koristilo, imajo običajno povečano izkašljevanje izmečka, a hkrati tudi ohranjen pretok zraka v pljučih.

Učinkovit in varen

Opravljenih je bilo več različnih kliničnih raziskav, ki so ugotovile boljše učinke zdravljenja z bromheksinom v primerjavi z drugimi zdravili. Tako so na primer pri bolnikih z akutnim ali kroničnim bronhitisom znanstveniki opazili zmanjšanje resnosti simptomov in večje izločanje bakterij kot pri bolnikih, ki so bili zdravljeni samo z amoksicilinom. Prav tako so se pozitivni rezultati pokazali pri zdravljenju otrok z diagnozo akutnega bronhitisa. Primerjave skupin otrok, zdravljenih z bromheksinom ali acetilcisteinom (NAC) oziroma sobrerolom, sicer niso prinesle pomembnih razlik, razen enostavnega izkašljevanja, ki je bil pri skupini, ki je prejemala bromheksin, bistveno boljši. Bromheksin ugodno vpliva na kašelj, saj vodi do zmanjšanja izkašljevanja in resnosti oziroma pogostosti kašlja. Lajšanje kašlja in normalizacija izkašljevanja sta bila opisana tudi pri bolnikih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo.

Adhatoda vasica nees (Acanthaceae), rastlina, iz katere izdelujejo bromheksin, je razširjena po vsej Indiji do nadmorske višine 1300 m in se pogosto uporablja v indijskih tradicionalnih sistemih medicine, kot so siddha, ajurveda in unani.

Raziskovanje v prihodnje

Različne raziskave, ki so raziskovale učinkovitost (in varnost) bromheksina, so pri bolnikih s kroničnim bronhitisom in drugimi boleznimi dihal pokazale izboljšanje respiratornih simptomov, izkazalo pa se je tudi, da uživanje bromheksina ob jemanju antibiotikov okrepi njihovo delovanje. Izsledki dosedanjih študij kažejo zmerne, a pozitivne rezultate delovanja bromheksina na izločanje sluzi v dihalih, a so potrebne obsežnejše sodobne klinične raziskave, s katerimi bi lahko nedvoumno potrdili učinkovitost zdravila, so zapisali v strokovni reviji Multidisciplinary Respiratory Medicine. Dodajajo še, da bodo morale prihodnje raziskave vključevati tudi vprašalnike, v katerih bodo udeleženci ocenili, ali se jim je kakovost življenja po jemanju zdravila, izboljšala.

Zdravila, ki vsebujejo bromheksin, se danes predpisujejo kot zdravilo za utekočinjanje sluzi in za pospeševanje izločanja sluzi iz dihal pri akutnih in kroničnih boleznih bronhijev in pljuč z bolezensko spremenjenim izločanjem sluzi in njenim prenosom. Zdravilo je prehodilo dolgo pot od tradicionalne rabe, ko so listje največkrat skuhali in ga nato prežvečili, ali posušili, zmleli in uživali uprašeno zel, do danes, ko je na voljo v natančnih odmerkih s prečiščeno učinkovino, proizvedeno po strogih farmacevtskih standardih. Na voljo tudi v slovenskih lekarnah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj