Uživajo alkohol, ko že vedo, da so noseče

Avtor: R. M. Z.

Raziskava med 7905 ženskami v 11 evropskih državah kaže, da je delež žensk v Evropi, ki nadaljujejo z uživanjem alkohola, ko že vedo, da so noseče, najnižji na Norveškem in najvišji v Veliki Britaniji. Gre za prvo študijo, ki za vse sodelujoče države uporablja enako metodologijo primerjavo porabe alkohola med nosečnostjo, kar omogoča primerljivost rezultatov.

Med državami, v katerih je največji delež žensk, ki med nosečnostjo uživajo alkohol, so se poleg Velike Britanije (28,5 odstotkov) znašle še Rusija (26,5 odstotkov) in Švica (20,9 odstotkov). Ženske, ki popijejo najmanj alkohola v času nosečnosti, pa živijo na Norveškem (4,1 odstotka), Švedskem (7,2 odstotka) in na Poljskem (9,7 odstotka).

V študiji so sodelovale Hrvaška, Finska, Francija, Italija, Norveška, Poljska, Rusija, Srbija, Švedska, Švica in Velika Britanija. Študija je vključevala nosečnice (teh je bilo 53 odstotkov) in novopečene mamice z otrokom do enega leta starosti (46 odstotkov). Znanstveniki so kot eno pijačo upoštevali steklenico piva, kozarec vina ali kozarček žgane pijače.

V naštetih državah je v povprečju 16 odstotkov žensk odgovorilo, da so uživale alkohol tudi, ko so že vedele, da so noseče. Ob tem je bila verjetnost, da bodo med nosečnostjo uživale alkohol, večja med ženskami, ki so starejše, z višjo izobrazbo, zaposlene in kadilke. 

Med ženskami, ki so v anonimnem vprašalniku priznale uživanje alkohola v času nosečnosti, jih je 39 odstotkov zaužilo najmanj eno enoto alkohola na mesec. Najpogosteje – eno ali dve enoti tedensko – so si alkohol privoščile ženske v Italiji (7,8 odstotka žensk je priznalo, da so pile med nosečnostjo) in v Veliki Britaniji (2,8 odstotka). 

In v katerih državah so nosečnice zaužile najmanjše količine alkohola? Na Norveškem in Švedskem je več kot 80 odstotkov žensk priznalo, da so spile eno ali dve enoti alkohola tekom celotne nosečnosti, v Franciji, na Poljskem, Finski in v Rusiji pa je bilo takšnih med 70 in 80 odstotki. To pa pomeni, da je v Rusiji več žensk uživalo alkohol med nosečnostjo, pa so zaužile zelo nizke količine alkohola. 

Angela Lupattelli z Univerze v Oslu, ki je koordiirala študijo na Norveškem in v Italiji, je pojasnila: “Lahko rećemo, da pri tem vprašanju pomembno vlogo odigrajo družbeni in kulturni dejavniki: na eni strani imamo odnos žensk do alkohola in na drugi strani nacionalne smernice ter politike na tem področju, kar lahko vpliva na odnos žensk do alkohola v času nosečnosti.”

Povezavo med kajenjem pred nosečnostjo in uživanjem alkohola med nosečnostjo pa so raziskovalci opazili že v preteklih raziskavah. Na prvi pogled se zdi nekoliko nenavadna tudi ugotovitev, da starejše in visoko izobražene ženske pogosteje uživajo alkohol med nosečnostjo, kar pa se ni zgodilo prvič, saj so tudi to potrdile predhodne študije. Strokovnjaki sicer nimajo odgovora, ugibajo pa, da so morda starejše ženske manj dovzetne do kampanj in akcij, ki nosečnice pozivajo k popolni abstinenci od alkohola v času nosečnosti. 

Uživanje alkohola med nosečnostjo lahko negativno vpliva na otrokove intelektualne sposobnosti in psihofizični razvoj.   

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj