Kadite, ko so v avtu otroci? Škodujete jim in kršite zakon

Avtor: R. M. Z.

Podatki kažejo, da je v Sloveniji do 10.000 otrok izpostavljenih pasivnemu kajenju v vozilu. Dojenčki in otroci so med najranljivejšimi skupinami glede škodljivih učinkov pasivnega kajenja na zdravje. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, pripelje do zelo visokih koncentracij škodljivih snovi iz tobačnega dima.

Prav zato je po novem v Sloveniji prepovedano kajenje oziroma uporaba tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v vseh vozilih v navzočnosti mladoletnih oseb.

V začetku septembra tako poteka akcija, s katero policisti v sodelovanju z ministrstvom za zdravje voznike opozarjajo na škodljive učinke, ki jih ima pasivno kajenje na mladoletne osebe. Sicer pa sta za opravljanje nadzora nad prepovedjo kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb pristojna tako policija kot občinsko redarstvo, v času akcije pa bodo voznike kršitelje in sovoznike opozarjali tudi s televizijskimi oglasi in letaki. 

In kaj predpisuje zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov? Da se z globo 250 evrov kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke (razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje) v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj