Urolitin A (produkt črevesnih bakterij) izbojša mišično moč

Mičično moč najpogsteje povezujemo s športom, specifična prehranska dopolnila zanjo pa z boljšimi športnimi dosežki. Vendar so vzdržljive mišice pomembne za vse nas, še posebej za starostnike.

Urolitin A spodbuja delovanje mitohondrijev, kar izboljša vzdržljivost in mišično moč. Foto: Bigstock

Do 80. leta starosti ljudje izgubimo kar polovico svoje mišične moči, predvsem na račun upada mišične mase. To vodi v krhkost in številne zaplete. Krhki posamezniki težje okrevajo po zdravljenju v bolnišnici, njihova oskrba pa je dražja. V domovih za starostnike se stopnja umrljivosti zaradi krhkosti oskrbovancev poveča za dvakrat.  Krhkost tudi skoraj podvoji tveganje za hospitalizacijo pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo ali srčnim popuščanjem.

Urolitin A spodbuja delovanje metohondrijev

Naravni način za krepitev mišične mase in povečanje telesne vzdržljivosti poznamo vsi. Za telesno vadbo gre, tako aerobno kot anaerobno, ki izboljša delovanje organov ter krepi spomin, koncentracijo, pozornost. Kaj pa, ko zaradi bolezni, starosti ali zdravstvenih stanj ne moremo biti dovolj telesno aktivni? Bi si lahko kako pomagali? Odgovor je: da. Nove raziskave kažejo, da urolitin A spodbuja delovanje mitohondrijev, kar izboljša vzdržljivost in mišično moč tudi pri starostnikih in bolnikih s stanji, ki otežujejo vadbo.

Stranski produkt črevesnih bakterij

Urolitin A je stranski produkt črevesnih bakterij pri razgradnji hrane, bogate s polifenoli. Spodbuja mitofagijo – proces, ki bi ga lahko razložili kot “kontrola kakovosti mitohondrijev”. Mitohondriji so baterije, ki napajajo vsako telesno celico. V nekaterih celicah se nahaja tudi več tisoč mitohondrijev. Vendar se njihova aktivnost sčasoma zmanjša. Oslabljeno delovanje mitohondrijev je za celico lahko nevarno in ogroža njen obstoj. V procesu mitofagije telo to prepozna in odreagira: proaktivno uniči mitohondrije ter jih »razstavi« na elementarne komponente, ki jih celica lahko ponovno uporabi. Toda s staranjem mitofagija postane manj učinkovita, v celicah pa se kopičijo »pokvarjeni« mitohondriji in slabijo njihovo delovanje. To je tudi eden od vzrokov, da mišice s staranjem postanejo manj funkcionalne.

Izboljšana vzdržljivost mišic rok in nog

Delovanje urolitina A so preučili na pilotni študiji, v katero so vključili 66 oseb, starejših od 65 let. Razvrstili so jih v dve skupini: ena je štiri mesece jemala 1000 mg urolitina A, druga pa placebo. Vsi so imeli (na začetku študije potrjeno) povprečno ali podpovprečno zmogljivost za proizvodnjo adenozin trifosfata (ATP), ki ga proizvajajo mitohondriji.  Dodajanje urolitina je izboljšalo vzdržljivost mišic rok (merili so moč stiska dlani ter število ponovitev) ter nog (merili so vzdržljivost mišice tibialis anterior). Osebe, ki so jemale urolitin A, so se bolje odrezale tudi na testu šestminutne hoje. Se pa – kar je presenetilo raziskovalce, maksimalna proizvodnja ATP ni bistveno spremenila. Avtorji so zaključili, da bi dodajanje urolitina A koristilo ljudem, ki zaradi slabega stanja mišic ali bolezni ne morejo izvajati predpisane vadbe.

Vir:

Liu S, D’Amico D, Shankland E, et al. Effect of Urolithin A Supplementation on Muscle Endurance and Mitochondrial Health in Older Adults: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2022;5(1):e2144279. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.44279

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj